Uit onderzoek blijkt dat 20% van de bedrijfsvestigingen een flexibele schil heeft van 30% of meer. Desondanks is in de meerderheid van de ondernemingen de flexibele schil op geen enkele wijze bij de ondernemingsraad betrokken.
Kennelijk ligt de focus meer op de vraag hoe flexibel werk kan worden teruggedrongen dan op de vraag hoe flexwerkers bij de medezeggenschap betrokken kunnen worden. En dat is jammer, want het gaat om twee uiteenlopende vraagstukken, die wat mij betreft even belangrijk zijn.
Mogelijkheden die de WOR biedt
Toch krijg ik regelmatig de vraag welke mogelijkheden de WOR biedt om flexwerkers bij de medezeggenschap te betrekken. Ik noem er een paar. Ten eerste kunnen bestuurder en ondernemingsraad overeenkomstig art. 6 lid 4 WOR afspreken dat groepen van personen die anders dan op grond van een arbeidsovereenkomst regelmatig arbeid verrichten, aanmerken als in de onderneming werkzame personen. Zij krijgen dan actief en passief kiesrecht.
Daarbij dient wel bedacht te worden dat als zo’n andere persoon in de ondernemingsraad wordt gekozen, zijn/haar lidmaatschap eindigt als hij/zij niet langer in de onderneming werkzaam is (art. 12 lid 3 WOR). In de praktijk is dat een lastig probleem.
Commissies
Ten tweede kunnen flexwerkers, net als werknemers in dienst van de ondernemer, worden benoemd in commissies, waarvan de samenstelling doorgaans door de ondernemingsraad wordt bepaald (art. 15 WOR). Met name als het gaat om onderdeelcommissies, kunnen flexwerkers dan daadwerkelijk een rol spelen bij de invulling van de medezeggenschap.
De ondernemingsraad kan immers de bevoegdheid tot het voeren van overleg aangaande dat onderdeel aan die commissie overdragen (art. 15 lid 3 WOR). Ten slotte noem ik art. 32 WOR, dat voor de ondernemingsraad de mogelijkheid opent met de bestuurder (aanvullende) afspraken te maken. Zo kan worden afgesproken dat flexwerkers die aan bepaalde voorwaarden voldoen actief kiesrecht hebben.
Kortom, de WOR biedt meer mogelijkheden flexwerkers bij de medezeggenschap te betrekken dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Blijft staan: benut die mogelijkheden! Daar wordt iedereen beter van.
Joost van Mierlo is advocaat bij De Voort Advocaten | Mediators www.devoort.nl
Lees ook:
Studiedag Ambtelijk Secretaris
Tijdens de Studiedag Ambtelijk Secretaris op 1 oktober staat de rol van de AS bij verandertrajecten centraal.
Een exclusieve dag om jezelf te ontwikkelen! Bekijk het programma.
Leer tijdens het Or Communicatie Event op 8 oktober hoe je door betere communicatie je invloed als or kunt vergroten.
Bijvoorbeeld in de workshop Sturen op input van de achterban.
Bekijk het hele programma van deze dag.
Geef een antwoord