De Eerste Kamer is dinsdagavond in grote meerderheid akkoord gegaan met de minder snelle verhoging van de AOW-leeftijd. De Vakcentrale voor Professionals wijst werkgevers en werknemers op de arbeidsrechtelijke gevolgen van de nieuwe AOW-regels. Zo kan het zijn dat het pensioen eerder moet worden aangesproken dan gedacht.
De langzamere stijging van de AOW-leeftijd is onderdeel van het onlangs gesloten pensioenakkoord. Minister Koolmees drong bij de Eerste Kamer aan op een snelle behandeling van het wetsvoorstel ‘Temporisering verhoging AOW-leeftijd’. Nu de senaat het wetsvoorstel heeft aangenomen, kan de regeling zoals gewenst per 1 januari 2020 in werking treden.
Eerder AOW, eerder pensioen?
Dat heeft meteen gevolgen, omdat de aanvankelijk voor 2020 afgesproken AOW-leeftijd van 66 jaar en 8 maanden teruggaat naar 66 jaar en 4 maanden. Als gevolg van de temporisering van de AOW-leeftijd krijgen circa 165.000 tot 220.000 mensen per jaar in de periode 2020-2024 eerder een AOW-uitkering. ‘Goed nieuws’, zegt de VCP, ‘maar het aanvullend pensioen sluit hier niet automatisch op aan’. Dat kan betekenen dat mensen hun aanvullend pensioen eerder zullen moeten aanspreken, stelt de Vakcentrale voor Professionals (VCP).
- Bekijk het schema met de oude en de nieuwe AOW-regels
VCP dringt aan op maatwerk
Het kan zijn dat een werknemer eerder moet stoppen met werken omdat dat in diens CAO zo is afgesproken. Een deel van het aanvullend pensioen zou dan naar voren moet worden gehaald om de vier maanden eerdere AOW te overbruggen. Een jaar eerder pensioen opnemen scheelt volgens de VCP al 6 a 7%, ‘dus vier maanden eerder ophouden betekent enkele procenten lager pensioen levenslang.’
VCP-beleidsmedewerker Klaartje de Boer dringt aan op maatwerk. Werkgevers moeten volgens haar hun werknemers de ruimte bieden om eventueel toch later met pensioen te gaan. ‘Wij roepen werknemers op hierover het gesprek aan te gaan met hun baas’, zegt De Boer.
De VCP zegt zich vooral zorgen te maken over mensen met een gemiddeld of hoger aanvullend pensioen, omdat de effecten in die groep groter zijn. De gevolgen zijn afhankelijk van wat er in de cao of pensioenregeling is afgesproken.
Pensioenontslagbeding
In de arbeidsovereenkomst of cao kan een pensioenontslagbeding zijn opgenomen. Als dit pensioenontslagbeding gekoppeld is aan de AOW-leeftijd, betekent dit dat eerder ontslag kan plaatsvinden doordat de AOW-leeftijd minder snel stijgt. In dat geval eindigt de arbeidsovereenkomst automatisch bij het bereiken van de AOW-leeftijd. De aanzegverplichting geldt in dat geval niet en de werkgever hoeft geen transitievergoeding te betalen.
Als er wordt doorgewerkt na het bereiken van de AOW-leeftijd en de werkgever na het bereiken van de AOW-leeftijd over wil gaan tot ontslag, dan moet de werkgever wel opzeggen en geldt er een opzegtermijn. Er is vooraf geen toestemming nodig van de rechter of het UWV.
Doorwerken na de AOW-leeftijd
Er zijn volgens de Wet werken na AOW-leeftijd mogelijkheden om na het bereiken van de AOW-leeftijd te blijven werken bij de werkgever, met een nieuwe arbeidsovereenkomst. Het normale ontslagrecht is dan van toepassing, maar er gelden wel andere regels, zoals een verkorte loondoorbetalingsperiode bij ziekte van 13 weken.
Volgens minister Koolmees is het Kabinet niet van plan het doorwerken na de AOW-leeftijd te bevorderen. Het gaat om een persoonlijke keuze van de werknemer, maar het is geen recht, zegt Koolmees. Werknemer en werkgever moeten het eens zijn over doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd.
De Sociale Verzekeringsbank (SVB) stuurt mensen die in de periode 2020-2024 AOW-gerechtigd worden in de komende maanden een brief, waarin staat wat de gevolgen van de temporisering van de AOW-leeftijd zijn in hun individuele situatie. Degenen die in 2020 de AOW-leeftijd bereiken worden volgens minister Koolmees vanaf augustus 2019 geïnformeerd.
Lees ook:
- Snel akkoord over stijging AOW-leeftijd (Tweede Kamer)
- Grotere kans op korting pensioen, ook met akkoord
Leer alles over de pensioenwetgeving en de verschillende pensioensystemen en -vormen. Na afloop van de cursus OR & pensioenen ken je je rechten en plichten als or op het gebied van pensioenen, ook bij een fusie of overname.
Het artikel over de aanpassing AQW is mij duidelijk en ik begrijp de reactie voor maatwerk. Mijn persoonlijk punt blijft dat het overgrote deel van de ouderen niet eens de pensioengerechtigde datum haalt gezien het gegeven dat bedrijven veel ouderen eerder “dumpen” bij het UWV met veelal reorganisatie motivatie.. Zeker bedrijven met buitenlandse eigenaars (bv IT bedrijven) zitten niet te wachten op “oudere” werknemenrs en willen deze vervangen door jongeren of vervangen door “best shore” of te wel goedkopere en jongere buitenlandse arbeidskrachten.
Mijn vraag is derhalve …..over welke aantallen praten we als we praten over medewerkers die hun carriere eindigen bij hun werkgever? (dus niet in een uitkerings instantie situatie of ZZP)
Een andere mogelijkheid is na 2 jaar of eerder juist wel dumping bij het UWV in de WIA of zelfs WW agv langdurige ziekte van een oudere werknemer (als in mijn geval, nu 64 jaar en 1,5 jr ziek na overleefd aneurysma). reorganisatie niet nodig, verdiencapaciteit iom UWV-verzekeringsarts lager dan 15% te stellen en klaar is Kees !