Begin deze maand las ik in Trouw een stuk van Jeannine Julen met de volgende tekst: Vakbondsleden in het streekvervoer voelen zich misbruikt. “We worden altijd opgetrommeld voor landelijke acties”, zeggen ze. Maar nu het FNV-bestuur over de brug moet komen met een onderzoek blijft het stil.”
Die laatste zin moest ik even twee keer lezen. Hebben vakbondsleden het nu over het FNV-bestuur in plaats van over de werkgevers? Ik las verder en wie schetste mijn verbazing? Vakbondsleden zijn boos en voelen zich gepakt en misbruikt door het FNV-bestuur.
Wat is er gebeurd?
Vorig jaar juli bereikte de FNV met de werkgevers een akkoord voor de cao streekvervoer. In dit akkoord konden veel FNV-leden zich niet vinden. Er werd een onderzoek ingesteld naar de gang van zaken dat onder meer antwoord moest geven op de vraag hoe de FNV akkoord kon gaan met deze cao terwijl er vanuit de leden veel weerstand was.
Is de ondergang van de FNV nog te stoppen?
Het onderzoek is inmiddels afgerond en ondanks dat leden herhaaldelijk gevraagd hebben inzage te krijgen in de onderzoekresultaten krijgen zij deze niet. “Er staan blijkbaar dingen in die wij niet mogen weten”, zegt Jack d’Hooghe, voorzitter van de sectorraad. “We zijn boos, voelen ons gepakt en misbruikt.” Dit terwijl juist vakbondsleden, onder wie Jack d’Hooghe, vorig jaar werden opgetrommeld om verschillende stakingen te organiseren en hij als lid van de onderhandelingscommissie in de auto via de radio moest vernemen dat er ineens een akkoord was bereikt. Een vreemde gang van zaken.
Duidelijke afbreuk
Het is erg om te moeten constateren, maar dit soort berichten verbazen mij steeds minder. De afbreuk van de FNV lijkt steeds duidelijker te worden. Het lukte hen al steeds minder goed om een maatschappelijke rol te spelen doordat het aantal leden al jaren drastisch terugloopt. Nu zijn er steeds meer berichten over interne conflicten binnen de vakbond. Is het de ene keer de dreiging van interne stakingen van het FNV-personeel, de andere keer zijn het de kaderleden die openlijk twijfelen bij het handelen van hun FNV. De vraag is of de ondergang van de bond nog te stoppen is. Natuurlijk hoop ik dat wel, maar dan zal er wel drastische iets moeten veranderen binnen de vereniging. Misschien wordt het tijd dat het bestuur van de FNV na al die negatieve berichtgeving in de media zijn conclusies trekt en de kans geeft aan een nieuwe generatie om de FNV een nieuwe koers te geven en uit de ontstane negatieve spiraal te halen. Zomaar een idee…
Mark Capel is specialist in arbeidsverhoudingen en medezeggenschap en directeur van TRAINIAC.
Studiedag Ambtelijk Secretaris
Tijdens de Studiedag Ambtelijk Secretaris op 1 oktober staat de rol van de AS bij verandertrajecten centraal.
Een exclusieve dag om jezelf te ontwikkelen! Bekijk het programma.
Leer tijdens het Or Communicatie Event op 8 oktober hoe je door betere communicatie je invloed als or kunt vergroten.Bekijk het programma van deze dag.
Geef een antwoord