De in het pensioenakkoord afgesproken vaste pensioenpremie voor alle leeftijden kan werkgevers veel geld gaan kosten. De kostenpost zal groter zijn naarmate het personeelsbestand jonger is. Veel werkgevers lijken zich niet bewust te zijn van dit nadeel, zo waarschuwen pensioenexperts. Zij adviseren werkgevers alvast te gaan overleggen met de ondernemingsraad.
Volgens de afspraken in het pensioenakkoord komt er een gelijke premie voor alle werknemers en bouwen ouderen minder pensioen op dan jongeren. De premie die werknemers tot 45 jaar in het nieuwe stelsel gaan betalen wordt geheel ingezet voor hun eigen pensioen. Volgens het akkoord moeten 45-plussers daarvoor worden gecompenseerd.
Het Centraal Planbureau (CPB) rekende eerder uit dat de compensatie in totaal circa 50 miljard euro zal bedragen. Hoe de compensatie moet worden geregeld is nog onduidelijk. De wet- en regelgeving moet in 2022 gereed zijn.
Enkele duizenden euro’s per werknemer per jaar
Pensioenexpert Nicolette Opdam van HVG Law waarschuwde onlangs op PWnet dat het nieuwe pensioenstelsel werkgevers veel extra geld gaat kosten als gevolg van de vaste pensioenpremie en de compensatieregeling. Dat kan volgens haar ‘makkelijk oplopen tot enkele duizenden euro’s per werknemer per jaar.’
Volgens Opdam zijn werkgevers er zich nog helemaal niet van bewust dat zij straks het verschil moeten betalen tussen de leeftijdsafhankelijke (lage) pensioenpremie van nu, en de hogere vaste pensioenpremie van straks. ‘De kans is ook groot dat het vooral de werkgevers zijn die straks opdraaien voor het compenseren van 45-plussers.’
Instemming vragen aan de ondernemingsraad
‘Een stelregel is dat werkgevers straks 18%-20% premie per werknemer gaan betalen, terwijl ze nu een staffel hanteren die loopt van grofweg 4% voor jongere medewerkers tot en met 30% voor oudere medewerkers’’, zegt Bert Baggen, senior adviseur en actuaris bij EY actuarissen. ‘Dat is geen verplicht percentage, maar als een werkgever daarvan wil afwijken, dan moet hij hierover instemming vragen aan de ondernemingsraad. Een pensioen is tenslotte een arbeidsvoorwaarde.’
Volgens Opdam gaat een werkgever in het nieuwe pensioenstelsel voor een werknemer van 25 met een salaris van 30 duizend euro 3300 euro extra betalen. Voor een 35-jarige werknemer met een salaris van 40 duizend euro is dat 3200 euro en voor een 45-jarige die 50 duizend euro verdient 1850 euro. Voor een 55-jarige werknemer met een salaris van 60 duizend euro is een werkgever voordeliger uit: zo’n 1380 euro.
De nieuwe regels gelden voor iedereen
Hoe jonger het personeelsbestand, hoe hoger de kosten oplopen, concluderen Opdam en Baggen. Bedrijven die denken dat het allemaal wel losloopt met de veranderingen binnen dit pensioenakkoord omdat ze hun pensioenregeling niet bij een pensioenfonds hebben afgesloten maar bij een pensioenverzekeraar, komen bedrogen uit. ‘De nieuwe regels gelden voor iedereen’, benadrukt Baggen.
Opdam adviseert werkgevers alvast een eerste impactanalyse uit te voeren. ‘Reken door hoeveel pensioenpremie het bedrijf nu betaalt voor werknemers en leg dat naast de berekening waarbij je 18%-20% betaalt voor álle werknemers. Ergens bevindt zich een omslagpunt, afhankelijk van de leeftijden van het personeel. Ga vervolgens in gesprek met de ondernemingsraad om te kijken naar oplossingen. Je moet daar samen uitkomen.
En denk niet: ik wacht wel tot onze verzekeraar met een oplossing komt. Want die kan dat niet omdat verzekeraars zelf niet de middelen hebben om compensatie voor hun rekening te nemen. Ze kunnen werkgevers daar hooguit bij faciliteren.’
Dit artikel verscheen eerder op PWnet.
Arbeidsrechtelijke gevolgen van de nieuwe AOW-regels
De Vakcentrale voor Professionals wees werkgevers en werknemers onlangs op de arbeidsrechtelijke gevolgen van de nieuwe AOW-regels van het pensioenakkoord. Zo kan het zijn dat het pensioen eerder moet worden aangesproken dan gedacht. Mogelijk moet een werknemer eerder stoppen met werken omdat dat in diens CAO zo is afgesproken. Een deel van het aanvullend pensioen zou dan naar voren moeten worden gehaald om de vier maanden eerdere AOW te overbruggen.
VCP-beleidsmedewerker Klaartje de Boer dringt aan op maatwerk. Werkgevers moeten volgens haar hun werknemers de ruimte bieden om eventueel toch later met pensioen te gaan. ‘Wij roepen werknemers op hierover het gesprek aan te gaan met hun baas’, zegt De Boer.
Lees ook:
Leer alles over de pensioenwetgeving en de verschillende pensioensystemen en -vormen. Na afloop van de cursus OR & pensioenen ken je je rechten en plichten als or op het gebied van pensioenen, ook bij een fusie of overname.
In dit artikel blijft het ”voldoende” compenseren van de oudere medewerkers nog wat onderbelicht. De financieringsbronnen daarvoor zijn naar verwacht volstrekt onvoldoende om die rekening te betalen! De premie zal op een (veel) lager niveau afgesproken moeten worden om zo extra compensatie ruimte te kunnen bueden . Per jaar kan de pensioen premie daarna evenveel stijgen als de kosten van voldoende compenseren dalen.