De ondernemingsraad heeft een instemmingsrecht voor besluiten tot wijziging van bijvoorbeeld een vakantie- en verlofregeling en arbeids- en rusttijdenregeling. Wanneer gaat het om zo’n wijzigingsbesluit?
De ondernemingsraad van een vervoersbedrijf vond dat sprake was geweest van een wijzigingsbesluit van zowel een vakantie- en verlofregeling als van een arbeidstijden- en rusttijdenregeling. Voor beide wijzigingen had het vervoersbedrijf geen instemming gevraagd van de ondernemingsraad, waarna deze de nietigheid van deze besluiten inriep.
Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch beantwoordt de vraag of sprake was van een wijzigingsbesluit van beide regelingen.
De vakantie- en verlofregeling bevatte een garantieregeling op basis waarvan aanvragen voor ‘losse’ vakantiedagen in ieder geval werden gehonoreerd als deze onder een percentage van het aantal diensten in de werkeenheid bleven. In een overleg met de or kwam ter sprake dat elke aanvraag boven het op dat moment geldende percentage zou worden geweigerd.
Een wijziging van de vakantie- en verlofregeling
De or meende dat deze mededeling een wijziging van de vakantie- en verlofregeling inhield, omdat eerder wel de mogelijkheid bestond dat een aanvraag buiten dat percentage werd gehonoreerd. Volgens het vervoersbedrijf was er echter niets veranderd, omdat aanvragen buiten dat percentage in de regel al werden afgewezen. Er was volgens het vervoersbedrijf dus sprake van een bestaand en bestendig beleid, dat door deze mededeling niet werd gewijzigd.
Het gerechtshof ging hierin met het vervoersbedrijf mee, en oordeelde dat de mededeling geen wijzigingsbesluit van de regeling inhield. Er had wel een wijziging van de regeling plaatsgevonden (namelijk de hoogte van het percentage) maar daar had de or al uitdrukkelijk mee ingestemd.
De arbeids- en rusttijdenregeling
Wat betreft de arbeids- en rusttijdenregeling oordeelde het gerechtshof ook dat geen sprake was van een wijzigingsbesluit. Het vervoersbedrijf had in reactie op een staking een aangepast dienstrooster opgesteld, waarbij minder ritten werden gereden. Met de beschikbare chauffeurs was gedeeltelijk uitvoering gegeven aan het al bestaande dienstrooster, maar de arbeids- en rusttijden bleven gehandhaafd.
De vaststelling van aangepast dienstrooster, was geen wijzigingsbesluit van de arbeids- en rusttijdenregeling, en er was dus geen sprake van een schending van het instemmingsrecht van de or.
De ondernemingsraad had dus voor beide wijzigingen ten onrechte de nietigheid ingeroepen.
Gerechtshof ’s-Hertogenbosch, 9 mei 2019, ECLI:NL:GHSHE:2019:1789
Ester Damen, advocaat bij Kennedy van der Laan, ester.damen@kvdl.com
Kennisbank OR in de praktijk: nu met 50% korting!
Wees als ondernemingsraad goed voorbereid! Met de kennisbank OR in de praktijk heb je altijd toegang tot een schat aan tools, adviezen en artikelen voor een succesvolle uitoefening van je or-werk, met juridische tips en toelichtingen over de meest voorkomende or-zaken. Nu met vrij toegankelijk Coronavirusdossier. Neem nu een abonnement met 50% korting!
Geef een antwoord