De Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) is door de Eerste Kamer aangenomen. Hierbij een aantal belangrijke wetswijzigingen die per 1 januari 2020 van toepassing worden.
Allereerst wordt in artikel 7:669 BW de i-grond als nieuwe ontslaggrond geïntroduceerd. Op basis van deze grond mogen meerdere, onvoldragen ontslaggronden worden gecombineerd. In de toekomst hoeft dus niet langer aan de strenge eisen van diverse individuele, voldragen ontslaggronden te worden voldaan. (In het huidige recht kan de arbeidsovereenkomst alleen worden beëindigd op basis van één van de limitatieve ontslaggronden (a tot en met h), als wordt voldaan aan alle voorwaarden van de desbetreffende grond.)
Aanpassingen ketenregeling
Ook wordt de ketenregeling aangepast. Nu mogen werkgevers en werknemers op grond van artikel 7:668a BW in beginsel maximaal drie contracten voor bepaalde tijd binnen twee jaren overeenkomen, tenzij deze keten voor meer dan zes maanden onderbroken wordt.
Als gevolg van de Wab wordt de maximale periode van twee verlengd naar drie jaar. In de toekomst blijft de duur van tussenpoos hetzelfde, maar er komt meer ruimte om sectoraal af te wijken en de onderbreking te verkorten tot drie maanden. Kort gezegd kan dit bij functies die gedurende een periode van hoogstens negen maanden per jaar niet aansluitend door dezelfde werknemer kunnen worden uitgeoefend (zoals in de culturele sector, afhankelijk van het theaterseizoen).
Contracten voor bepaalde tijd voor invalkrachten in het primair onderwijs in verband met vervanging wegens ziekte, worden helemaal uitgezonderd van de ketenregeling.
Wijziging transitievergoeding
Met de komst van de Wab zal ook de berekeningswijze van de transitievergoeding wijzigen. Nu hebben werknemers kort gezegd recht op een transitievergoeding als de arbeidsovereenkomst na twee jaar dienstverband op initiatief van de werkgever wordt beëindigd. De hoogte van de vergoeding is daarbij afhankelijk van de duur van het dienstverband (tot en na 10 jaar). In de toekomst hebben werknemers vanaf dag één van de arbeidsovereenkomst recht op een transitievergoeding van 1/3e maandsalaris bij een beëindiging op initiatief van de werkgever.
Compensatie transitievergoeding
In de wet is al geregeld dat werkgevers worden gecompenseerd voor de betaling van de transitievergoeding als zij een werknemer ontslaan vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid. Gezien de gewijzigde regels rond de transitievergoeding, verduidelijkt de Wab dat de transitievergoeding alleen wordt gecompenseerd bij een beëindiging na twee jaar ziekte.
Carola Meyer-De Swaan, advocaat bij Boontje Advocaten. Vragen? E-mail mij op meyer@boontjeadvocaten.nl.
- Tip! Download de gratis Whitepaper: de belangrijkste punten van de WAB op een rij
Lees ook:
Medezeggenschap op koers: ook over de Wet arbeidsmarkt in balans
Het congres Medezeggenschap op koers op 7 november leert je alles uit de WOR te halen voor effectieve medezeggenschap.
Bijvoorbeeld met de workshop Wet arbeidsmarkt in balans voor de or, over de nieuwe regelgeving en het overgangsrecht en hoe dit zich vertaalt naar de praktijk.
Verandertrajecten, zo maak je ze succesvol!
Hoe ziet een verandertraject eruit en waar zitten de risico’s en valkuilen?
Tijdens de themadag ‘Verandertrajecten, zo maak je ze succesvol!’ op 1 oktober leer je onder meer welke inhoudelijke rol de or kan spelen tijdens veranderprocessen.
Geef een antwoord