Het nog altijd groeiende personeelstekort begint zelfs pijn te doen bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in het vinden van personeel: uitzendbureaus. Volgens het CBS waren er in het afgelopen kwartaal in Nederland weer meer openstaande vacatures én minder mensen beschikbaar voor banen. De grootste last wordt ervaren in de zakelijke dienstverlening.
Een kwart van de bedrijven in Nederland voelt zich belemmerd in de bedrijfsactiviteiten door een tekort aan arbeidskrachten. Bij vijf van de veertien bedrijfstakken heeft het aantal openstaande vacatures een nieuw hoogtepunt bereikt. Dit geldt volgens het CBS voor de handel, de zorg, de horeca, het onderwijs en de informatie en communicatie.
In het tweede kwartaal van 2019 ontstonden 313.000 nieuwe vacatures. Daarvan werden in datzelfde kwartaal 307 duizend vacatures vervuld; een record, zegt het CBS.
Vooral krapte in de zakelijke dienstverlening
De krapte is het grootst in de zakelijke dienstverlening. Zo heeft in de beveiligingsbranche ruim de helft van de bedrijven grote moeite om personeel te vinden. Uitzendbureaus ervaren de grootste last. In de zakelijke dienstverlening kampt 55,4% van de uitzenders met de krapte.
De uitzendbranche heeft al sinds eind 2018 te maken met een afname van het aantal uitzenduren. De cijfers van uitzendbureaus worden vaak gezien als voorspellers van economische neergang of groei. Maar in dit geval lijkt dat niet op te gaan, zo stelt sectoreconoom Kasper Buiting van ABN Amro. Er is in de uitzendbranche geen sprake van een afnemende vraag van inlenende bedrijven. De uitzendbureaus kunnen simpelweg niet genoeg mensen inzetten om aan de vraag te voldoen.
Aantal flexwerkers stagneert
Het aantal werkenden met een vast contract is het afgelopen kwartaal toegenomen. Op jaarbasis nam het aantal vaste werknemers met 193.000 toe tot 5,5 miljoen. Dat is nog wel minder dan in de jaren vóór de economische crisis.
De jarenlange toename van het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie, zoals zzp’ers en oproepkrachten, is in de eerste twee kwartalen gestagneerd. Vakbond CNV noemt dat ‘een lichtpuntje in barre flextijden’. De bond zou het liefst zien dat flexwerk over vijf jaar achterhaald is, maar zover is het volgens voorzitter Arend van Wijngaarden nog lang niet.
Personeelskrapte en de ondernemingsraad
De ondernemingsraad kan het aannamebeleid en de groeiende personeelskrapte op de agenda van de overlegvergadering zetten. Procedures en sollicitatie-eisen kunnen onder de huidige omstandigheden veranderen zonder dat de ondernemingsraad er erg in heeft. De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht op grond van artikel 27 lid 1 e WOR, als het aannamebeleid verandert.
Lees ook:
- Personeelskrapte en aannamebeleid: 9 tips voor de or
- Werkgevers moeten discriminatie voorkomen, anders boete
Medezeggenschap op koers: vergroot je kennis!
Het congres Medezeggenschap op koers op 7 november leert je alles uit de WOR te halen voor effectieve medezeggenschap.
Bijvoorbeeld met de workshops Meer or-invloed op HR en strategie en Hoe maak je als or duurzame inzetbaarheid concreet?
Studiedag Ambtelijk Secretaris
Tijdens de Studiedag Ambtelijk Secretaris op 1 oktober 2019 staat de rol van de AS bij verandertrajecten centraal.
Ook de wet- en regelgeving komt aan de orde. Een exclusieve dag om jezelf te ontwikkelen! Bekijk het programma.
Geef een antwoord