Nu honderden flexwerkers van ING voorlopig niet kunnen worden uitbetaald door payrollbedrijf TCP, is onrust ontstaan over de fors gegroeide markt van flexbemiddelaars. Die markt van bemiddelaars voor zzp’ers en andere flexwerkers heeft ‘nul toegevoegde waarde’, vindt Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO). Brancheorganisatie Bovib zegt dat werkgevers juist graag ontzorgd willen worden, ‘zeker nu de wet- en regelgeving steeds complexer wordt.’
Payrollbedrijf TCP Solutions staat met zijn betalingsproblemen ineens symbool voor wat al de problematische wildgroei van flexbemiddelaars wordt genoemd. TCP is formeel de opdrachtgever van freelancers die voor ING werken. Het payrollbedrijf is wel door ING betaald, maar kan door problemen met een andere contractpartner zijn verplichtingen niet nakomen. TCP Direct heeft inmiddels uitstel van betaling gekregen en verwacht binnenkort met een oplossing te komen.
Een omzet van 2 miljard euro
Intussen buitelen organisaties van zelfstandigen en de brancheorganisatie van flex-intermediairs en brokers Bovib over elkaar heen. De markt voor flexmakelaars en contractbeheerders is in korte tijd gegroeid naar een omzet van 2 miljard euro in 2018, zo meldde het FD onlangs. Naar schatting 150.000 zzp’ers maken gebruik van de diensten van flexbemiddelaars.
Onder meer in het FD wijzen flexbemiddelaars naar de onduidelijkheden van de wet DBA, die de zzp-markt moet reguleren. De wetgeving is nog altijd niet voltooid. De onzekerheid en complexiteit van de huidige regels maken dat opdrachtgevers en zzp’ers liever met flexbemiddelaars in zee gaan, zo zegt Bovib althans.
Toenemende behoefte aan hulp bij inhuur
‘Wij zien bij organisaties een toenemende behoefte aan hulp bij inhuur. Organisaties willen ontzorgd worden, zeker nu wet- en regelgeving steeds complexer wordt en al het werk rondom inhuur arbeidsintensiever’, zegt Frederieke Schmidt Crans van Bovib tegen Flexmarkt.
Margreet Drijvers van het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) zegt dat door gebrekkige regelgeving door de overheid steeds meer opdrachtgevers voor weinig geld hun aansprakelijkheidsrisico’s verleggen naar flexmakelaars. En die drukken volgens haar de prijzen, waardoor de zzp’er wordt benadeeld. Volgens Denis Maessen van PZO is de toegevoegde waarde van deze schakel in de flexketen ‘veelal nul’, en voelen de partijen ‘geen enkele maatschappelijke verantwoordelijkheid’.
Contracten, administratie en betaling
Volgens de Bovib ontsluiten bemiddelaars en contractbeheerders de versnipperde markt. ‘Naast administratie, contracten verzorgen en betaling, brengen wij vraag en aanbod samen. Onze toegevoegde waarde voor organisaties is daarbij snelheid, kwaliteit en volume.’
Tegen het FD erkent Schmidt Crans te zien dat grote klanten ‘onrealistische eisen’ stellen. ‘We moeten als branche zeggen: tot hier en niet verder. Het is niet de bedoeling dat een klant denkt alles over de schutting te kunnen gooien, zonder hierover goede afspraken te maken.’
Lees ook:
- Personeelstekort laat zich harder voelen
- Verschil tussen vast en flex wordt veel kleiner
- Personeelskrapte en aannamebeleid: 9 tips voor de or
Kom naar Medezeggenschap op koers!
Het congres Medezeggenschap op koers op 7 november leert je alles uit de WOR te halen voor effectieve medezeggenschap.
Bijvoorbeeld met de workshop Meer or-invloed op HR en strategie.
Illustratie: Arend van Dam
Geef een reactie