Bijna de helft van de vacatures is inmiddels moeilijk vervulbaar, maar werkgevers lijken geen heil te zien in het verhogen van het salaris of het verbeteren van arbeidsvoorwaarden. Werkgevers proberen personeel te vinden door vaker of via meerdere kanalen te werven. In de horeca is het personeelsverloop een groeiend probleem.
Dat blijkt uit recent onderzoek van het UWV onder ruim tweeduizend bedrijven en een onderzoek van ABN Amro. Het aandeel moeilijk vervulbare vacatures bedraagt 45%, zo stelt het UWV. Volgens de instantie heeft de aanhoudende personeelskrapte werkgevers vooral creatiever gemaakt in hun zoektocht naar nieuw personeel.
Loon niet gezien als middel om vacatures vervuld te krijgen
Het UWV noemt het opvallend dat werkgevers het aanpassen van lonen wel als middel zien voor behoud van personeel, maar een hoger loon niet of nauwelijks noemen om vacatures vervuld te krijgen. Het grootste deel van de werkgevers in het onderzoek (55%) verricht overigens geen extra inspanningen voor het behoud van werknemers.
Personeel zoeken in de eigen netwerken
Als nieuwe kandidaten lastig te vinden zijn, worden vacatures uitgezet via meer of andere wervingskanalen. Ook het personeel wordt gevraagd in de eigen netwerken te zoeken naar kandidaten (referral recruitment). Bedrijven zoeken zelf via kanalen als LinkedIn of schakelen headhunters, werving- en selectiebureaus in. Ook worden vaker mensen aangenomen die niet de juist kennis of vooropleiding hebben. De werkgever biedt dan een in- of externe opleiding aan.
Toch blijkt het voor een groeiend aantal beroepen waarvoor nauwelijks opleidingseisen gelden, lastig om aan personeel te komen. Daarbij gaat het om onder meer assemblagemedewerkers, verkeersregelaars en schoonmakers.
Volgens het UWV wordt uiteindelijk wel het merendeel van de moeilijk vervulbare vacatures vervuld. Tijdens het UWV-onderzoek werd 65% van de moeilijk vervulbare vacatures die in de afgelopen twaalf maanden ontstonden vervuld.
Horeca: hoog verloop, hoge kosten
Specifiek voor de horeca is het probleem van een hoog verloop bij het personeel, waardoor het personeelstekort nog nijpender wordt. Volgens cijfers van ABN-Amro is het jaarlijkse verloop 40%, met hoge kosten voor het werven en inwerken van nieuwe werknemers.
Het verloop kost de branche volgens de bank jaarlijks ruim 1,4 miljard euro, wat neerkomt op 6% van de totale horecaomzet en ruim 42.000 euro per bedrijf. Het vervangen van een voltijds medewerker in de bediening kost 15.000 euro, vervanging van een kok kost bijna 30.000 euro, zegt de bank. De horeca heeft door de personeelskrapte en de kosten moeite om in te spelen op de sterk groeiende vraag.
Lage beloning en hoge werkdruk
Oorzaak van het hoge verloop is volgens ABN Amro ergernis over de lage beloning en de hoge werkdruk. Ook wordt er geklaagd over beperkte mogelijkheden om carrière te maken en is er sprake van gebrekkige werkbegeleiding.
De bank zegt vooral de uitstroom van zogeheten ‘hoofdbaners’ zorgelijk te vinden. Het gaat om mensen die een vakopleiding hebben gevolgd en vaak een spilfunctie hebben.
Volgens ABN Amro is het voor de branche vooral van belang om maatregelen te nemen tegen de hoge werkdruk.
CNV: ‘Werkgevers verslaafd aan flexwerkers’
Vakbond CNV is van mening dat de krapte op de arbeidsmarkt het gevolg is van een ‘verslaving’ van werkgevers aan flexwerkers. ‘Als werkgevers alleen flexibele banen bieden tegen een laag loon, is het niet zo vreemd dat het aantal vacatures zo hoog blijft’, zegt CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden. De bond roept werkgevers op meer vaste contracten aan te bieden, de lonen te verhogen en de arbeidsvoorwaarden te verbeteren.
Lees ook:
- Personeelskrapte en aannamebeleid: 9 tips voor de or
- ‘Markt flexbemiddelaars heeft nul toegevoegde waarde’
Medezeggenschap op koers: ook over or-invloed op HR en strategie
Het congres Medezeggenschap op koers op 7 november leert je alles uit de WOR te halen voor effectieve medezeggenschap.
Bijvoorbeeld met de workshops Meer or-invloed op HR en strategie en Hoe maak je als or duurzame inzetbaarheid concreet?
Geef een antwoord