De ondernemingsraad van XS4All wil met de directie van KPN in gesprek gaan over de door KPN voorgenomen inlijving van XS4All. De or houdt wel de mogelijkheid open om naar de rechter te stappen. KPN lijkt volgens or- vice-voorzitter Daan Willems de bezwaren van de or ‘volledig te ontkennen’.
De ondernemingsraad verwijt de KPN-directie XS4All slecht te hebben aangestuurd. Volgens de or was er in de afgelopen jaren sprake van ‘wanbeleid en waardevernietiging’. Voor de or zijn dat redenen om, zoals in een brief aan KPN aangekondigd, een enquêteprocedure bij de Ondernemingskamer te overwegen.
XS4All kreeg ruimte voor eigen innovaties en initiatieven
‘Een onderscheidende positie’
In een reactie daarop zeggen het management van KPN en van XS4All afstand te nemen van de verwijten. KPN stelt dat XS4All als onderdeel van KPN juist een onderscheidende positie in de telecommarkt heeft kunnen innemen. De internetprovider kreeg volgens KPN ruimte voor eigen innovaties en initiatieven en kon daarbij gebruikmaken van de schaalvoordelen van KPN.
Hoewel de or klaagde dat het door toedoen van KPN onvoldoende inhoudelijk heeft kunnen adviseren, zegt het management van KPN en XS4All het besluitvormings- en medezeggenschapstraject met betrekking tot de voorgenomen integratie van XS4All ‘uitvoerig en zeer zorgvuldig’ te vinden.
Geen gegronde redenen om aan een juist beleid te twijfelen
Van gegronde redenen om aan een juist beleid te twijfelen is geen sprake, zo stelt het management. KPN en XS4ALL zeggen zich ‘volledig te blijven inzetten’ om het probleem samen met de or op te lossen.
Dat probleem behelst ook het negatieve advies dat de or onlangs gaf over de opheffing van het merk XS4All en de integratie in KPN. De ondernemingsraad wil de gang naar de Ondernemingskamer maken als KPN besluit af te wijken van het or-advies. Dit staat los van het enquêterecht waarvan de or gebruik kan maken.
Actiecomité vreest weglopen van klanten
Het actiecomité XS4All Moet Blijven staat pal achter de stellingname van de ondernemingsraad. Initiatiefnemer Kirsten Verdel van XS4All Moet Blijven ziet niets in integratie en vindt het KPN-plan ‘ondoordacht’. Het comité vreest dat, als de provider eenmaal opgaat in KPN, een groot aantal trouwe klanten van XS4All zal weglopen naar concurrenten.
De éénmerk-strategie van KPN en het opheffen van de merken Telfort en Yes hebben volgens het actiecomité al geleid tot ‘tienduizenden klanten’ die opstapten. Dat verloop zal met de inlijving van XS4All als ‘Kip met de gouden eieren’ nog erger worden, zo is de vrees. Inmiddels hebben bijna 54.000 mensen een petitie tegen de KPN-plannen getekend.
KPN wil kosten besparen
KPN hoopt met de integratie van de merken kosten te kunnen besparen. De concurrentie in de telecommarkt is groot. De nieuwe CEO Dominique Leroy, afkomstig van het Belgische telecombedrijf Proximus, zal bij KPN met ingang van december verder uitvoering geven aan de éénmerk-strategie. Leroy volgt Maximo Ibarra op, die eind september vertrekt.
Analist Tim Poulus van marktonderzoeker Telecompaper zei onlangs in het FD wel de logica in te zien van de strategie van KPN. Poulus is niet onder de indruk van de argumenten van XS4All wat behoud van kwaliteit, service van de helpdesk en internetvrijheid betreft. ‘De verbindingen zijn tegenwoordig zo stabiel en betrouwbaar dat je de helpdesk niet meer nodig hebt’.
Lees ook:
- Or XS4All verzet zich fel tegen plannen KPN
- Or XS4All zet enquêterecht in bij conflict met KPN
- Raak de kern van de adviesvraag met systematisch adviseren
Medezeggenschap op koers: haal alles uit de WOR!
Het congres Medezeggenschap op koers op 7 november leert je alles uit de WOR te halen voor effectieve medezeggenschap.
Bijvoorbeeld met de workshops Meer or-invloed op HR en strategie of De bedrijfscommissie bemiddelt bij conflicten.
Leer tijdens het Or Communicatie Event op 8 oktober hoe je door betere communicatie je invloed als or kunt vergroten.
Bijvoorbeeld in de workshops Sturen op input van de achterban en Vergroot je netwerk, je invloed groeit.
Geef een antwoord