Met ingang van 1 januari 2020 heeft elke werknemer al vanaf de eerste werkdag recht op de transitievergoeding. Deze en enkele andere maatregelen in de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) kunnen leiden tot grote verschillen vergeleken met de huidige berekening van de transitievergoeding. Werkgevers kunnen daarmee mogelijk een voor hen voordelige ontslagdatum bepalen, waarschuwt de FNV.
Werkgevers zullen misschien even willen wachten met ontslag
Tot 1 januari 2020 geldt nog de regel uit de Wet werk en zekerheid dat pas na twee jaar dienstverband het recht ontstaat op een transitievergoeding. De vergoeding wordt berekend op basis van een derde maandsalaris voor ieder gewerkt heel jaar. Na tien jaar dienstverband gaat het om een half maandsalaris per jaar.
Vanaf de leeftijd van 50 jaar geldt een vergoeding van een heel maandsalaris per gewerkt jaar. Deze extra vergoeding voor 50-plussers geld niet voor ‘kleine werkgevers’, met minder dan 25 werknemers.
Berekening van de transitievergoeding
Met de Wab verandert per 1 januari 2020 de berekening van de transitievergoeding ingrijpend. Vanaf de eerste werkdag heeft elke werknemer, dus ook iemand met een oproepcontract, recht op de vergoeding. Daarbij wordt uitgegaan van een derde maandsalaris voor elk gewerkt jaar. Dat geldt voor iedereen; er is geen sprake meer van een aangepaste berekening na 10 jaar dienstverband, ook niet voor werknemers ouder dan 50 jaar.
- De nieuwe regels voor de transitievergoeding komen uitvoerig aan de orde in de workshop Arbeidsrecht vanuit or-perspectief tijdens de Or wetgeving en actualiteitendag op 26 maart.
Financieel nadeel voor oudere werknemers
In een rekenvoorbeeld stelt vakbond FNV dat de verandering een flink financieel nadeel kan betekenen voor oudere werknemers, vergeleken met de nog bestaande regeling. Van belang is ook dat niet is voorzien in een overgangsrecht voor lopende arbeidsovereenkomsten.
Zo zou een in 1959 geboren werknemer die sinds 1 januari 1990 in dienst is met een bruto maandsalaris van 3.000 euro bij beëindiging van het dienstverband op 1 december 2019 kunnen rekenen op een vergoeding van 59.400 euro.
Bij uitdiensttreding een maand later, dus op 1 januari 2020, zou de vergoeding echter 32.400 bedragen, een verschil van 27.000 euro.
Een 42-jarige werknemer, in dienst sinds 1 januari 2000, zou bij een bruto maandsalaris van 3.000 euro op een vergoeding uitkomen op 26.190 euro, bij ontslag op 1 december 2019. Dat bedrag zou bij ontslag op 1 januari 2020 4.600 euro lager uitvallen.
Mensen met een korter dienstverband kunnen vanaf 1 januari wel rekenen op een hogere vergoeding, vergeleken met de nog bestaande regeling. Wie bijvoorbeeld pas per 1 februari 2018 in dienst was en per 1 december 2019 ontslagen zou worden, had geen aanspraak kunnen maken op een transitievergoeding. Bij ontslag op 1 januari zou de werknemer wel een vergoeding krijgen, van 2.070 euro, uitgaande van een brutosalaris van 3.000 euro.
FNV waarschuwt: werkgevers zullen misschien even wachten met ontslag
De FNV waarschuwt werknemers dat werkgevers in het geval van ontslag van oudere werknemers misschien even zullen willen wachten en de ontslagdatum in 2020 laten vallen. Bij korte dienstverbanden zal een werkgever het dienstverband misschien liever nog in 2019 laten plaatsvinden. Een juridische check op de transitievergoeding of de vaststellingsovereenkomst is daarom geen overbodige luxe, stelt de bond.
Volgens de Regeling compensatie transitievergoeding kunnen werkgevers aanspraak maken op een compensatie van de transitievergoeding als zij een werknemer ontslaan vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid. De regeling moet voorkomen dat werkgevers slapende dienstverbanden in stand houden en zo de transitievergoeding niet hoeven te betalen.
Ondernemingsraad en ontslagbeleid
Wanneer de ondernemingsraad en de bestuurder de algemene gang van zaken bespreken is het ontslagbeleid een belangrijk onderwerp, zeker met het oog op de Wab. De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht bij een wijziging van een regeling over ontslagbeleid.
- Tip! Download de gratis Whitepaper: de belangrijkste punten van de Wab op een rij
Lees ook:
- Compensatie transitievergoeding gaat in per 1 april 2020
- De nieuwe regels voor oproepkrachten in 2020
- Checklist voor de or: Wet arbeidsmarkt in balans
Or wetgeving en actualiteitendag: in één dag helemaal bij
Alle wijzigingen en gevolgen van de Wab, waaronder de transitievergoeding, komen uitvoerig aan de orde in de workshop Arbeidsrecht vanuit or-perspectief.
De Or wetgeving en actualiteitendag op 26 maart 2020 brengt je helemaal op de hoogte van de nieuwe wet- en regelgeving en de laatste ontwikkelingen.
OR /in de praktijk: De kennisbank die de or verder helpt.
Deze nieuwe kennisbank helpt de OR verder. Je vindt er alle info die de or móet weten. Een verzameling van wetgeving, toelichting, jurisprudentie informatie van verkiezingen tot vergaderen en van achterban tot arbeidsomstandigheden. Deze zijn gemakkelijk per thema terug te vinden. Samengesteld en bijgehouden door een deskundig team. Ontdek ook de handige checklists, tools en stappenplannen.
Bekijk hier het uitgebreide artikel over de Wab in OR /in de praktijk.
Ik heb zo’n 12 jaar in de OR van een grote organisatie gezeten en wat me vaak opvalt in dit kader is het gemak waarmee de werkgever stelt dat hij je wil ontslaan en dat de transitievergoeding hetgeen is waar je recht op hebt. Veel medewerkers maar ontslagadviseurs nemen dit klakkeloos over. In mijn perceptie is het juist de ondergrens en kun je bij “onbillik” ontslag nog steeds gaan voor contractbeeindiging met wederzijds goedvinden. Bedragen die je uitonderhandeld zijn een stuk hoger. Als je van vandaag op morgen bedenkt dat je personeel met bruin haar meer wil hebben is het zeker niet zo dat je dan wegkomt met transitievergoeding. Mijn advies zou dan ook zijn, ga eventueel akkoord met ontslag in 2019 maar niet met januari 2020.
De oudere werknemers die 55 jaar en ouder zijn en tussen de 35 en 45 jaar werken zijn de pineut. De invoering van de WAB per 01-01-2020 gekoppeld aan de voor de werkgever gunstigere ontslagvergoeding zal er in mijn ogen voor gaan zorgen dat werkgevers gemakkelijker van de oudere werknemer afkomt.
Mijn werkgever wordt nu dus beloond, voor het “in slaap houden” van mijn contract.
Ik, als werknemer, die 20 jaar geleden begonnen is en wegens gezondheidsproblemen niet verder kan, kan dus jarenlang wachten op die transitievergoeding om vervolgens te lezen dat deze geminderd wordt.
Blijkbaar kun je met de CAO nog aardig spelen als werkgever zijnde.
als er een socaal plan loopt en er al een verlenging loop met geen gedwongen ontslag is begonnen 4 jaar terug en word in 2020 ontslagen hebben mn collega een betere regeling ofkom ik nog in aanmerking2019
Ik ben per maart 2020 104 weken ziek. Ben per juli 2019 volledig afgekeurd door het UWV. Mijn transitie vergoeding wordt in 2020 dus uitgekeerd. Scheelt mij t.o.v. 2019 ongeveer 30K!