Veel ondernemingsraden zijn niet echt effectief omdat ze vaak tijd verliezen aan vergaderen. Met een slim gebruik van interesses en verdeling van werkzaamheden wordt or-werk veel effectiever en nog leuker ook.
Door Emelda Hendriks
De Wet op de Ondernemingsraden (WOR) geeft in artikel 6 weer hoeveel leden er in een ondernemingsraad kunnen zitten, met een maximum van 25 personen. Ga er maar aan staan; vergaderen in een groep van 25! Ik heb een dergelijk grote ondernemingsraad wel eens mogen trainen en liep dan tegen het volgende aan:
- er is eigenlijk geen fysieke ruimte te vinden voor zo’n grote groep;
- van effectiviteit is geen sprake meer; er is altijd wel iemand afgeleid;
- alleen de rondvraag bij een vergadering duurt al ruim een half uur;
- én de kans op herhaling van zetten is enorm.
Maar ook in ondernemingsraden die wat kleiner zijn, zie ik een gebrek aan effectiviteit; de laatste or die ik heb begeleid besteedde het merendeel van de vergadering aan het minutieus corrigeren van het verslag van de eigen or-vergadering.
Persoonlijk mis ik het doel van al dat vergaderen. Waarom gaan or-leden niet gewoon aan het werk in plaats van vergaderen? Er is genoeg te doen toch? Denk aan het analyseren van de laatste adviesaanvraag, het verzamelen van bijbehorende informatie, het volgen van trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, het onderhouden van contacten met de achterban, de preventiemedewerker(s) en de bedrijfsarts en het jezelf scholen op actuele wet- en regelgeving.
- Tip! Ontwikkel jezelf op de OR Workshopdag op 26 mei 2020. Stel je eigen ideale dag samen en kies uit 14 leerzame workshops. Bekijk het programma!
Delegeer vanuit vertrouwen
Waarom deze werkzaamheden niet verdelen over de individuele leden, passend bij ieders interesse en motivatie? Dit vraagt wel om de kunst van het delegeren, waarbij vertrouwen in elkaar de broodnodige eerste stap is.
De definitie van delegeren is het overdragen van bevoegdheden, inclusief verantwoordelijkheden. Dit betekent dus dat adviezen en voorstellen vanuit commissies worden overgenomen, zonder opnieuw in discussie te gaan.
Daarom adviseer ik ondernemingsraden als eerste om gezamenlijk vast te stellen wat de kaders voor de eigen or zijn. Ontwikkel een gezamenlijke missie en visie en vertaal deze naar concrete doelstellingen*. Voor ieder individueel lid is dan duidelijk waar zijn of haar eigen werkzaamheden aan moeten voldoen.
Er kan gewerkt worden in commissies of in tijdelijke projectgroepjes en de or-vergadering zelf zal niet langer dan een half uurtje duren. Immers, de meeste agendapunten zijn dan hamerstukken geworden door de grondige voorbereiding in een commissie of projectgroep.
Competentiemanagement
Als voorbereiding kun je met behulp van het zogeheten competentiemanagement** in kaart brengen waar ieders kwaliteiten en interesses liggen, waardoor het or-werk net alleen effectiever maar ook veel leuker wordt.
Tegelijkertijd kun je met behulp van het competentiemanagement een degelijk scholingsplan ontwikkelen, waarbij je als ondernemingsraad zelf de regie hebt over de te volgen trainingen, workshops en cursusdagen.
Aan het werk
En als je tot slot dan ook nog het artikel 24-overleg gebruikt waarvoor het bedoeld is, namelijk het vooruit kunnen plannen van je or-werk, ten behoeve van deelname aan eventuele werkgroepen, zelfstudie op aangekondigde onderwerpen en tijdig je onderzoek kunnen doen, dan ben je in mijn ogen als ondernemingsraad ‘aan het werk’.
Lees ook:
Ontwikkel jezelf op de OR Workshopdag op 26 mei 2020
Welke competenties wil je ontwikkelen? Stel je eigen ideale dag samen en kies uit 14 leerzame workshops. Bekijk het programma!
* Teamdoelmatigheidsmodel uit ‘Verbeteren van teams’ door Wiebe Kamminga en Jan Schouten
** Competentiemanagement voor or-leden van Emelda Hendriks
Geef een antwoord