Het is een primeur voor Nederland: in het op 10 oktober gesloten principe-akkoord voor de cao voor verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg (VVT) staat dat werknemers na 45 jaar met pensioen mogen. Daarmee loopt deze sector ver vooruit op een mogelijkheid die sociale partners en het kabinet nog gaan onderzoeken.
Werkgeversvereniging Actiz en vakbonden hebben dit resultaat bereikt voor de VVT-sector. Volgens FNV-onderhandelaar Minke Jansma wordt het pensioenakkoord in de cao-VVT ‘vergaand uitgewerkt’. De in het pensioenakkoord opgenomen afspraak over het schrappen van de boete bij vervroegd uittreden moet bijvoorbeeld nog in wetgeving worden omgezet.
Uittreden onder voorwaarden koppelen aan dienstjaren
Volgens minister Koolmees van SZW hebben sociale partners afgesproken te onderzoeken of het moment van uittreden onder voorwaarden gekoppeld kan worden aan het aantal dienstjaren. Als mogelijkheid is daarbij 45 dienstjaren genoemd. Het is de bedoeling dat onderzoek ‘in 2020’ af te ronden, meldt Koolmees in zijn planning voor de uitwerking van het pensioenakkoord.
Uittreden na 45 jaar kan volgens de FNV in elk geval worden geregeld in een cao, als de cao-partijen het daarover eens zijn. Een technisch probleem is dat lang niet altijd aangetoond kan worden of iemand al 45 jaar in dienst is.
Volgens FNV-onderhandelaar Jansma is voor de VVT-cao afgesproken dat oude pensioengegevens of arbeidscontracten afdoende zijn. Wel moet de betrokken werknemer steeds in de zorgsector werkzaam zijn geweest.
Naar 90% vaste contracten
Volgens Jansma is in de cao voor de VVT-sector ook een slag geslagen tegen de volgens de FNV doorgeslagen flexibilisering. Afgesproken is dat werkgevers elk jaar een groter contract aan een werknemer moeten aanbieden als die werknemer structureel meer uren heeft gewerkt. De cao-partijen zeggen zo te streven naar 90% vaste contracten in de sector, een resultaat dat voor augustus 2021 bereikt moet zijn.
Recht op onbereikbaarheid
In de cao is ook vastgelegd dat werknemers niet bereikbaar hoeven te zijn op dagen dat ze niet zijn ingeroosterd. Het extra beroep dat op mensen kan worden gedaan is volgens Jansma afhankelijk van de werkdruk en moet in overeenstemming zijn met het urental in hun contract. Werknemers hebben ook het recht om alleen hun contracturen in te laten roosteren en niet meer of minder van dat aantal uren. Zeven dagen per week beschikbaar moeten zijn is ziekmakend, stelt Jansma.
Loonsverhoging
Voor de VVT-sector is een structurele loonsverhoging afgesproken van 3,5% per 1 juni 2020. Per 1 juli 2021 komt daar 3% bij op. De eindejaarsuitkering wordt verhoogd met 0,93% in 2019, waarmee een volledige dertiende maand ontstaat. De structurele loonstijging komt uit op 7,43%. De cao loopt van 1 juli 2019 tot en met 31 augustus 2021.
Bij de onderhandelingen zijn de bonden FNV, CNV, NU’91 en FBZ betrokken. Het onderhandelingsresultaat moet nog worden voorgelegd aan de vakbondsleden.
Lees ook:
- De uitwerking van het pensioenakkoord: tips voor de or
- ‘Pensioenakkoord gaat werkgevers veel geld kosten, overleg met or’
- Pensioenakkoord: de plannen en de reacties
Or wetgeving en actualiteitendag: in één dag helemaal bij
De Or wetgeving en actualiteitendag op 26 maart 2020 brengt je helemaal op de hoogte van de nieuwe wet- en regelgeving en de laatste ontwikkelingen. Kennis die van belang is voor je dagelijkse or-praktijk.
Bekijk het programma!
Leer alles over de pensioenwetgeving en de verschillende pensioensystemen en -vormen. Na afloop van de cursus OR & pensioenen ken je je rechten en plichten als or op het gebied van pensioenen, ook bij een fusie of overname.
OR /in de praktijk: De kennisbank die de or verder helpt.
Deze nieuwe kennisbank helpt de OR verder. Je vindt er alle info die de or móet weten. Een verzameling van wetgeving, toelichting, jurisprudentie informatie van verkiezingen tot vergaderen en van achterban tot arbeidsomstandigheden. Deze zijn gemakkelijk per thema terug te vinden. Samengesteld en bijgehouden door een deskundig team. Ontdek ook de handige checklists, tools en stappenplannen.
Bekijk hier het artikel over instemmingsrecht en pensioenen in OR /in de praktijk.
Nou dit is een mooi succes , nu maar hopen , en er van uit gaan dat dit ook in andere cao afspraken , wordt overgenomen ,
Ik heb mijn leer /arbeidsovereenkomst uit 1977 niet meer, en zat nog niet in het pensioenfonds met 17 jaar en 7 mnd. Altijd gewerkt in de zorg en wel het contract nog uit 1981. Wat nu ?
Wie kan het trouwens wel aantonen dat hij continu vanaf de 70-jaren in de zorg werkzaam was als broekie en een officieel contract had of in het pensioenfonds zat ?
Ik denk heel erg weinig …….
Mooi resultaat. Een probleem heb ik wel met het aantonen dat je 45 jaar in de zorg werk. Op de pensioen gegevens van PGGM staan wel alle werkjaren en werkgevers benoemd ( vanaf je 25e levensjaar) . Je kreeg vroeger pas met 25 jaar pensioen. Dus werk je vanaf een leeftijd van 20 jaar dan staan de eerste 5 jaar niet in je oude pensioen gegevens. Heb je geen arbeidsovereenkomst meer die aantoont dat je met 20 jaar bent begonnen met werken Dan is dat dikke pech.
Gelet op het feit, dat er landelijk steeds wordt gezegd, dat werknemers niet profiteren van de economische vooruitgang, is dit CAO akkoord wel wat vreemd. Dit jaar krijgt niemand er echt wat bij. Die 0,93 % is slechts eenmalig dit jaar en is niet eens een procent van een maandsalaris. Dan pas vanaf volgend jaar juli komt er echt een goede verhoging. Maar waarom niet miv juli van dit jaar????
De pensioenregeling is leuk voor mensen die gezond zijn, maar 45 jaar in de uitvoerende zorg is voor velen niet haalbaar. Wie schiet hier dan iets mee op?? Het management en de ondersteunende diensten?? Het schiet m.i. zijn doel voorbij. Een goede regeling bij 40 dienstjaren lijkt mij beter aan te sluiten bij de werkelijkheid van de zorg.
Wat is de sector nu echt opgeschoten met deze CAO?? IK heb in ieder geval niet het gevoel gekregen, dat de sector in deze arbeidsmarktkrapte nu ineens een stuk aantrekkelijker is geworden.
Ik bedoel. Je ging/ mocht vroeger pas Als je 25 jaar oud was pensioen opbouwen. Ook als je met 20 jaar gestart bent met werken. Hoe toon je dan aan dat je met 20 jaar oud bent gaan werken i.p.v. met 25 jaar?
Volgens mij veranderd er niets, iedereen die 55 jaar of ouder is kan in zijn pensioen overzicht zien dat je kan kiezen om eerder met pensioen te gaan. Dit is waarschijnlijk een tegemoetkoming aan de werkgevers om van het oude versleten personeel verlost te zijn.
We laten ons weer in de maling nemen en het kost alleen jezelf veel geld na je echte pensioenleeftijd! Of er moet een goede financiële regeling tegenover staan maar dat staat (nog) nergens.
Ik ben heel benieuwd hoe een en ander uitgewerkt gaat worden. Mijn eerste arbeidsovereenkomst dateert van 1 september 1973, via leerlingstelsel opleiding gevolgd voor instellingskok. Ben nog steeds werkzaam onder de zelfde CAO, het jaar in de keuken van het Oudenrijn Ziekenhuis telt volgens mij gewoon mee. Betaal overigens al vanaf mijn 23e pensioenpremie, want dat ging in vanaf je huwelijk.
Van alle werkgevers getuigschriften en jaaropgave voor de belastingdienst. L
Ik ben heel benieuwd of jaaropgaven van de diverse werkgevers over de periode voor registratie bij PFZW voldoende bewijs zullen zijn voor eventuele aanspraak op de regeling. Ik heb er ruim 46 jaar opzitten vanaf 1 september 1973!
ik vraag mw af of cao verpleeghuizen overeenkomt met cao ziekenhuizen.
Ga met je DIGID code naar de werkmap van UWV heeft iedereen ook wanneer je altijd gewerkt hebt. Klik binnen die map op persoonlijke gegevens en vervolgens op arbeidsverleden. Dan zie je al je jaren zonder opleiding. Draai deze uit of sla op in je bestanden. Je werkgever weet dat je gediplomeerd bent en telt de opleidings jaren er bij op. Succes met afronden want dat verdiend iedereen naar 45 jaar.