De bestaande mogelijkheden om flexwerkers te betrekken bij de medezeggenschap kunnen veel beter worden benut. Wel moet het actief en passief kiesrecht voor deelname van uitzendkrachten in de ondernemingsraad worden verruimd. Dat stelt de SER in een advies aan minister Koolmees van SZW. De SER benoemt ook 11 ‘obstakels’ die deelname aan de or in de weg zitten.
De Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) van de SER schreef de minister in juli al in een advies dat de bestaande termijnen voor actief en passief kiesrecht ‘te lang’ zijn. In een vervolg op dat advies gaat de CBM in op mogelijkheden en belemmeringen voor flexwerkers om deel te nemen aan de medezeggenschap.
Flexwerkers structureel ondervertegenwoordigd
Flexwerkers, waaronder ook uitzendkrachten, zijn volgens de CBM structureel ondervertegenwoordigd in de medezeggenschap. Dat kan volgens de CBM voor een flink deel worden verbeterd door de bestaande mogelijkheden in de WOR beter te benutten om flexwerkers te betrekken bij de medezeggenschap.
Een ondernemingsraad bestaat uit ‘in de onderneming werkzame personen’. Die groep van medewerkers kan door or en bestuurder verder worden uitgebreid met flexwerkers aan de hand van artikel 6 lid 4 WOR. Dat artikel wordt volgens de CBM maar weinig gebruikt. Terwijl er slechts één voorwaarde bij wordt gesteld: dat de uitbreiding bevorderlijk moet zijn voor een goede toepassing van de WOR in de onderneming.
Kortere termijnen voor uitzendkrachten
Uitzendkrachten kunnen nu actief en passief kiesrecht krijgen voor de ondernemingsraad bij de inlenende organisatie als zij daar langere tijd werken. Een uitzendkracht heeft na 30 maanden actief kiesrecht en na 36 maanden passief kiesrecht.
De termijnen zijn opgebouwd uit 24 maanden wachttijd en nog 6 maanden voor de opbouw voor het actief kiesrecht, en 12 maanden voor opbouw van passief kiesrecht. De CBM adviseert de minister de wachttijd van 24 maanden te verkorten naar 15 maanden.
Op grond van het eerdere advies van SER voor verkorting van termijnen komen de termijnen voor uitzendkrachten die structureel bij een inlenende organisatie werken dan uit op 18 maanden voor het verkrijgen van actief kiesrecht en 18 tot 21 maanden voor het krijgen van passief kiesrecht.
De kortere termijnen zullen volgens het advies niet alleen leiden tot meer betrokkenheid, maar ook tot een betere afspiegeling van alle werkenden in de or.
11 obstakels voor deelname aan de or
Het adviesrapport somt 11 obstakels op die volgens de CBM vaak worden genoemd als reden voor werknemers om geen deel uit te willen maken van de or. Die obstakels zijn:
- Er is geen ondernemingsraad
- Het overleg is al goed geregeld, dus geen behoefte aan een or
- Or-werk is werk, maar de or krijgt te weinig tijd
- De werkdruk
- Gevoel van onveiligheid, angst voor benadeling door zitting in de or
- Or-werk is ‘te moeilijk’
- Praktische nadelen, zoals werk/privé, nadelen qua beloning
- Onbekend maakt onbemind, gebrek aan kennis over or
- Imago van de zittende or en/of bestuurder
- Toename flexibele krachten, andere binding met werkgever
- Klassieke medezeggenschap sluit niet aan bij deel werkenden (met name jongeren en flexwerkers)
Deze obstakels kunnen volgens de CBM voor een deel worden verkleind of weggenomen door betere voorlichting over wat mogelijk is binnen de huidige regelgeving. De WOR biedt meer ruimte dan veel gebruikers ervan zich realiseren, stelt de commissie.
De WOR aanpassen
Verder kunnen aanpassingen aan de wet worden overwogen. Zo zouden bestuurder en or verplicht kunnen worden een convenant op te stellen met afspraken over faciliteiten om een aantal van de genoemde obstakels te ondervangen. Zoals afspraken over het voorkomen van verlies van de onregelmatigheidstoeslag en een aanpassing van regels voor overwerk.
Er kan ook een verplichting worden ingesteld voor een scholingsplan en er kan worden voorzien in een recht op het aanstellen van een ambtelijk secretaris, zo luidt het advies van de CBM.
Lees ook:
- SER pleit voor kortere termijnen kiesrecht or (advies juli 2019)
- Zet flexibilisering op de or-agenda
- Starten met een ondernemingsraad: alles wat je moet weten op een rij
Tip! Wil je weten wat de rechten en de plichten van de ondernemingsraad zijn? Schrijf je in voor de basiscursus Medezeggenschap op 15 september 2020.
Het OR Jaarboek 2020
Het OR Jaarboek 2020 geeft helder en bondig een praktische uitleg aan bevoegdheden, werkwijze en faciliteiten van de ondernemingsraad. Het boek helpt ieder lid van een ondernemingsraad om efficiënt en snel de informatie te vinden die hij of zij nodig heeft.
Flexwerkers structureel ondervertegenwoordigd.
Voor uitzendkrachten die structureel bij een inlenende organisatie werken.
Het is veel belangrijker om ervoor te zorgen dat deze medewerkers in dienst komen van de inlenende organisatie.
Dan is het probleem opgelost en kun je zonder obstakels /beperkingen lid worden van een Ondernemingsraad.