Wanneer sprake is van het opzegverbod tijdens ziekte, kan de rechter de arbeidsovereenkomst toch ontbinden in twee uitzonderingsgevallen. Eén van die uitzonderingsgevallen deed zich in deze zaak voor.
Een werkgever verzocht de kantonrechter de arbeidsovereenkomst met een van haar werknemers te beëindigen. De werkgever vond dat er sprake was van een onherstelbaar verstoorde arbeidsrelatie met een werknemer.
De werknemer zou haar hebben beledigd, bedreigd, genegeerd en geïntimideerd. De werknemer heeft zich hiertegen verweerd, door te stellen dat hij arbeidsongeschikt was en dat daarom het opzegverbod tijdens ziekte van toepassing was.
Uitzonderingssituaties
De rechter heeft de mogelijkheid een arbeidsovereenkomst toch te ontbinden, ondanks het bestaan van het opzegverbod tijdens ziekte. Dat kan in een tweetal uitzonderingssituaties. Allereerst wanneer het verzoek geen verband houdt met omstandigheden waarop het opzegverbod betrekking heeft. In dit geval hield de verstoorde arbeidsverhouding wel verband met de ziekte van de werknemer (namelijk diens psychische klachten).
De tweede uitzondering is wanneer er zodanige omstandigheden zijn dat de arbeidsovereenkomst in het belang van de werknemer zou moeten eindigen. Van die situatie kan sprake zijn bij een zieke werknemer wiens gezondheidstoestand alleen maar verslechtert door het in stand laten van de arbeidsovereenkomst.
Opgelucht als hij nooit meer naar zijn werkgever hoefde
De rechter oordeelde dat het in dit geval beter was voor de werknemer om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. De werknemer kampte al lange tijd met psychische klachten, die van invloed waren op zijn werk én zijn dagelijks leven. Volgens de werknemer bestond er ook een verband tussen zijn ziekte en de hoge werkdruk, zijn relatie met zijn leidinggevende en een directe collega. Hij zou bovendien opgelucht zijn als hij nooit meer naar zijn werkgever toe hoefde.
De rechter vond dat het in stand houden van de arbeidsovereenkomst niet ten gunste zou zijn van de gezondheidstoestand van de werknemer, en dat deze mogelijk zelfs zou verslechteren. Juist deze band met de werkgever maakte dat de werknemer de draad niet kon oppakken.
Hierom heeft de kantonrechter het opzegverbod tijdens ziekte gepasseerd. De arbeidsovereenkomst is ontbonden vanwege het bestaan van een verstoorde arbeidsverhouding.
Rechtbank Midden-Nederland, 17 juli 2019, ECLI:NL:RBMNE:2019:3354
Ester Damen, advocaat bij Kennedy Van der Laan, ester.damen@kvdl.com.
Lees ook:
Or wetgeving- en actualiteitendag op 26 maart
De Or wetgeving- en actualiteitendag op 26 maart 2020 brengt je helemaal op de hoogte van de nieuwe wet- en regelgeving en de laatste ontwikkelingen. Kennis die van belang is voor je dagelijkse or-praktijk.
De opleiding Or & VGWM op 10 december zet de echte veranderingen in de Arbowet helder voor je op een rij. Zo krijg je goed inzicht in de positie van de or en de VGWM-commissie als het gaat om het arbobeleid.
Geef een antwoord