Wij zijn de ondernemingsraad van een Nederlands bedrijf en zijn onderdeel van een buitenlandse holding. Het is mogelijk dat er in de toekomst een overname van een ander Nederlands bedrijf plaatsvindt, door deze holding. Welke rechten hebben wij als or?
Voor een Nederlandse onderneming met een buitenlands moederbedrijf geldt de Nederlandse wetgeving, dus ook de WOR. Het moederbedrijf dat beslissingen neemt met gevolgen voor een Nederlandse dochter, wordt als mede-ondernemer beschouwd, en moet, rechtstreeks of via de Nederlandse bestuurder, de or om advies vragen.
Adviesrecht
Het moet dan wel gaan om voorgenomen besluiten die normaal gesproken ook onder het adviesrecht vallen, zoals fusie, overname, samenwerking, uitbreiding/afstoten van werkzaamheden, kortom alles wat vermeld staat in artikel 25.1 WOR. Het overnemen van een Nederlandse onderneming en deze in de holdingstructuur onder jullie onderneming plaatsen, lijkt hier ook onder te vallen.
Adviesrecht is voor jullie op zich niet van toepassing voor zover het andere ondernemingen in Nederland betreft die onderdeel worden van de holding, zolang dat geen gevolgen heeft voor jullie onderneming. Maar wordt er verwacht dat er samengewerkt wordt of vindt er uitwisseling van personeel plaats, dan is daarover wel weer advies nodig.
Mocht tenslotte een onderneming in de holding fuseren met jullie onderneming, dan is het adviesrecht zeker van toepassing.
- Bovenstaande vraag is beantwoord via de gratis vragenservice van ORnet, mede mogelijk gemaakt door het CAOP. Heb je ook een vraag? Ga naar de vragenservice.
Lees ook:
Haal meer uit je adviesrecht!
Het event Medezeggenschap op koers op 7 november leert je alles uit de WOR te halen voor effectieve medezeggenschap.
Bijvoorbeeld met de workshops Haal meer uit je adviesrecht en Meer or-invloed op HR en strategie.
Speciale actie: deelname voor € 100,-!
Maak gebruik van de speciale actie voor snelle beslissers: gebruik de code ORnet tijdens het aanmelden en schrijf je in met hoge korting!
Geef een reactie