Eén van de nieuwe maatregelen voor oproepkrachten in de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) wordt aangepast. Bij bereikbaarheids- en consignatiediensten (ook wel piketdiensten genoemd) die niet per uur worden vergoed, maar per dienst, is er volgens de aanpassing geen sprake van een oproepovereenkomst. In dat geval is ook de hoge ww-premie niet van toepassing.
Minister Koolmees van SZW hoopt de aanpassing na advisering door de Raad van State gelijktijdig te kunnen laten ingaan met de Wet arbeidsmarkt in balans op 1 januari 2020.
Volgens het ‘Besluit oproepovereenkomsten’ gelden bepaalde arbeidsovereenkomsten niet als oproepovereenkomst. Dat is van belang voor de juiste toepassing van de nieuwe regels voor oproepkrachten en de nieuwe WW-premiedifferentiatie.
Tip! De Or wetgeving- en actualiteitendag op 26 maart 2020 brengt je helemaal op de hoogte van de nieuwe wet- en regelgeving en de laatste ontwikkelingen.
In het Besluit oproepovereenkomsten staat dat een arbeidsovereenkomst voor een vast aantal uren niet wordt beschouwd als een oproepovereenkomst, als bereikbaarheidsdiensten of consignatiediensten zijn overeengekomen die worden vergoed in vrije tijd. Daarbij geldt volgens het besluit de voorwaarde dat er sprake moet zijn van een vergoeding of compensatie in vrije tijd per uur.
Minister Koolmees wil die voorwaarde aanpassen. Want als de vergoeding per uur geldt en de diensten meer dan 30% van de overeengekomen arbeidsomvang omvatten, dan zouden arbeidsovereenkomsten waar consignatie niet per uur vergoed wordt in feite oproepovereenkomsten zijn. Dan zou ook de hogere ww-premie van toepassing zijn.
In veel cao’s is opgenomen dat verloning of compensatie in vrije tijd per dienst wordt uitgevoerd. Om te voorkomen dat die cao’s als gevolg van het Besluit oproepovereenkomsten moeten worden opengebroken, moet volgens Koolmees de voorwaarde vervallen dat er sprake moet zijn van vergoeding of compensatie per uur. Om die reden wordt het besluit nu aangepast.
Regels voor oproepkrachten
Per 1 januari 2020 veranderen de regels voor oproepkrachten en payrollmedewerkers, als gevolg van de Wet arbeidsmarkt in balans. Zo worden werkgevers verplicht oproepkrachten elk jaar een aanbod te doen voor een arbeidscontract met een vast aantal uren. Dat heeft ook betrekking op oproepovereenkomsten die nu al lopen.
Vanaf 1 januari 2020 moet een werkgever een oproepkracht ook minstens vier dagen van tevoren oproepen voor het werk.
Tip: Lees de whitepaper Wab: alle hoofdlijnen
Lees ook:
- Checklist: voorbereiden op de Wet arbeidsmarkt in balans
- De nieuwe regels voor oproepkrachten in 2020
- De transitievergoeding verandert ingrijpend in 2020
Or wetgeving- en actualiteitendag op 26 maart: ook over de Wab
De Or wetgeving- en actualiteitendag op 26 maart 2020 brengt je helemaal op de hoogte van de nieuwe wet- en regelgeving en de laatste ontwikkelingen. Kennis die van belang is voor je dagelijkse or-praktijk.
Met onder meer de Wab-workshop Arbeidsrecht vanuit or-perspectief.
Geef een antwoord