Maatschappelijke veranderingen zoals vergrijzing, verhoging van de pensioenleeftijd en flexibilisering van de arbeidsmarkt vereisen een nieuw evenwicht tussen het organisatieresultaat en de bijdrage van medewerkers. Dat vraagt om een visie op duurzame inzetbaarheid, ook van de ondernemingsraad. 11 tips voor de or.
Door Wanne van den Bijllaardt
1: Als je met duurzaamheid aan de slag wilt, is het verstandig om een eigen visie te ontwikkelen. Wat houdt duurzame inzetbaarheid voor de organisatie concreet in, volgens de ondernemingsraad?
Je hebt invloed om het werk gezonder te maken
2: Duurzame inzetbaarheid heeft voordelen zoals de optimale benutting van talent, het behoud van goed personeel, een laag verzuim en een grotere wervingskracht van de organisatie. Bespreek de voordelen met de bestuurder en kijk hoe de organisatie hier invulling aan kan geven.
3: Duurzame inzetbaarheid bevorderen houdt in dat werknemers zolang mogelijk inzetbaar blijven binnen (of buiten) de eigen organisatie. Dat kan op allerlei verschillende manieren. Zoek naar informatie hierover om met duurzaamheid aan de slag te gaan.
4: Om duurzaamheid met de bestuurder te bespreken, heeft de or informatie nodig. Maak gebruik van je informatierecht (artikel 31 WOR) en vraag bijvoorbeeld een overzicht van de initiatieven die gericht zijn op de ontwikkeling van medewerkers. Je kunt ook informatie vragen aan HR en de preventiemedewerker.
Lees ook: Betere naleving informatierecht gewenst
5: De achterban is een belangrijke informatiebron. Wat vinden zij bijvoorbeeld van de ontwikkelmogelijkheden, de werktijden en het scholingsbeleid? Houd eens een enquête hierover om te onderzoeken hoe de achterban hierover denkt.
6: Bij duurzaamheid denken we vaak aan gezondheid, een gezonde levensstijl van de medewerker. De werkgever kan dat stimuleren, door bijvoorbeeld stoppen met roken en fietsen naar het werk te stimuleren, en gezonder eten en bedrijfsfitness aan te bieden.
7: De or heeft instemmingsrecht bij arbo, ziekteverzuim en re-integratie (artikel 27 lid 1d). Je hebt invloed om het werk gezonder te maken.
Lees ook: Met meer vitaliteit minder ziekteverzuim
8: Medewerkers moeten zich blijven ontwikkelen als ze inzetbaar willen blijven. Dat geldt niet alleen voor oudere maar ook voor jongere medewerkers. Bij ontwikkelen denken we vaak aan opleiding en loopbaanbegeleiding. De or heeft instemmingsrecht bij opleidingen voor het personeel (artikel 27 lid 1f).
9: De or kan voorstellen doen op grond van het initiatiefrecht. Pleit bijvoorbeeld voor het aanbieden van loopbaantrajecten, functieroulatie, flexibeler werktijden, een inzetbaarheidscheck, een jaarlijks gesprek tussen werkgever en medewerker over bijscholing en/of interne en externe mobiliteit.
10: Kijk eens in de cao of er afspraken gemaakt zijn over duurzame inzetbaarheid. Controleer of je werkgever hier invulling aan geeft.
Lees ook: Waak over de cao en mis geen kansen
11: Als de or duurzame inzetbaarheid op de agenda wil houden, vraagt dat soms een lange adem.
Wanne van den Bijllaardt is opleidingscoördinator van Or Academy.
Lees ook:
- Arbo-instrumenten als motor voor duurzame inzetbaarheid
- Met meer vitaliteit minder ziekteverzuim
- De overgang moet op agenda duurzame inzetbaarheid
- Hoe de or psycho-sociale arbeidsbelasting (PSA) in beeld kan krijgen
- Als hr niets doet: op cursus om personeel te binden
Als VGWM-commissie komt er veel op je af op het gebied van arbeidsomstandigheden en het arbobeleid. Tijdens de Landelijke VGWM-dag op 12 maart 2020 praten onze experts je in één dag helemaal bij over alle belangrijke VGWM-onderwerpen.
Dit artikel is eerder gepubliceerd in OR magazine.
Geef een antwoord