Artikel 30 van de WOR gaat niet over een voorgenomen besluit tot schorsing van een bestuurder: een schorsingsbesluit is niet hetzelfde als een ontslagbesluit.
Er is een conflict tussen een bestuurder enerzijds en de toezichthouders en ondernemingsraad anderzijds. De bestuurder staakt de onderhandelingen over een beëindiging van zijn dienstverband middels een vaststellingsovereenkomst. De toezichthouders schorsen vervolgens de bestuurder, waarna een waarnemend bestuurder wordt benoemd.
De ondernemingsraad adviseert positief
Een dag later ontvangt de ondernemingsraad een adviesaanvraag over het voorgenomen besluit de bestuurder te ontslaan. De ondernemingsraad adviseert positief, waarna het ontslag plaatsvindt.
De ontslagen bestuurder verzet zich tegen zijn ontslag. Hij wordt door de voorzieningenrechter in het gelijk gesteld, omdat de or in strijd met het reglement van de toezichthouders niet tijdig om advies is gevraagd. Tegen die uitspraak wordt hoger beroep ingesteld.
Ondertussen start de bestuurder een enquête-procedure, omdat de leden van de toezichthoudende organen zich niet aan de statuten en reglementen zouden houden en hun persoonlijke belangen laten prevaleren.
Ondernemingskamer
De toezichthouders hebben volgens de voorzieningenrechter steken laten vallen bij het ontslag. Nu de Raad van Commissarissen aanstalten maakt om de fouten te herstellen, zijn er geen gegronde redenen om aan een juist beleid en juiste gang van zaken door de Raad van Commissarissen te twijfelen.
Daarnaast overweegt de Ondernemingskamer dat het adviesrecht van de ondernemingsraad niet is geschonden. Er is geen sprake van een schending van artikel 25 WOR. Niet dat artikel, maar artikel 30 WOR regelt het adviesrecht van de ondernemingsraad ten aanzien van de positie van de bestuurder. Daarbij gaat het om een voorgenomen ontslagbesluit. Een voorgenomen schorsingsbesluit valt niet onder de reikwijdte van het wettelijke medezeggenschapsrecht.
Aantekening
Soms is het ontslag van een bestuurder niet alleen adviesplichtig op grond van artikel 30 WOR, maar ook op grond van artikel 25 WOR, namelijk als er sprake is van een belangrijke wijziging in de organisatie en/of tot een belangrijke wijziging in de verdeling van de bevoegdheden in de onderneming*.
De Ondernemingskamer stelt echter duidelijk dat dat artikel 30 WOR niet gaat over een voorgenomen besluit tot schorsing van een bestuurder. Ontslag is elke onvrijwillige ontheffing uit de functie van WOR-bestuurder, waaronder een ontslag met wederzijds goedvinden.
OK 21 mei 2019, ECLI:NL:GHAMS:2019:1720
Ineke van de Pas, De Voort Advocaten | Mediators.
*Gerechtshof 23 januari 2004, JAR 2004/47
Lees ook:
Kom naar de Or Workshopdag!
Kies uit 14 workshops, bijvoorbeeld de workshops Oplossingsgericht adviseren en Betere communicatie met de bestuurder.
Binnen één dag naar optimaal functioneren dankzij de Or Workshopdag op 28 november.
Geef een antwoord