Oud-voorzitter van de centrale ondernemingsraad bij de nationale politie Frank Giltay is in 2017 terecht ontslagen wegens plichtsverzuim. Er was sprake van ‘structureel niet-integer handelen’, zo oordeelde de bestuursrechter in Utrecht maandagmiddag. Maar er kwam geen licht in de kwestie van de 198 flessen prosecco.
De 58-jarige oud-cor-voorzitter bracht zijn ontslagzaak zelf voor de rechter. Giltay vindt dat het onderzoek naar hem ‘vooringenomen’ was, maar daar was de bestuursrechter het niet mee eens.
De korpsleiding van de politie zette dat onderzoek in gang toen er verdenkingen kwamen over ongeoorloofde en buitensporige uitgaven door Giltay. Hij zou het 1,5 miljoen euro grote jaarbudget van de ondernemingsraad voor een groot deel hebben verbrast aan exorbitante feesten, hotels en dure diners. Hij zou ook reizen naar de Antillen hebben georganiseerd en de zakelijke creditcard van de politie hebben gebruikt voor privé-uitgaven.
‘Stelselmatig over de schreef’
Volgens de bestuursrechter is niet gebleken dat het onderzoek van de korpsleiding naar het handelen van Frank G. niet deugt of dat informatie verkeerd is verwerkt. Uit het onderzoek blijkt volgens de rechter onder meer dat de oud-voorzitter van de cor bonnen en facturen heeft aangepast en buitensporig dure evenementen heeft georganiseerd, cash heeft opgenomen met de creditcard van de politie en zijn partner heeft meegenomen op een dienstreis naar Curaçao. Giltay huurde ook experts in waarbij belangen verstrengeld raakten. En hij ontmoedigde controles naar de uitgaven of zorgde dat controles niet konden worden uitgevoerd.
‘U ging stelselmatig over de schreef door te denken dat u uw eigen regels kon maken’, zo zei de rechter.
In het onderzoek staat ook dat Giltay 198 flessen prosecco kocht voor privégebruik, maar dat kan volgens de rechtbank niet worden vastgesteld. Volgens Giltay waren de flessen bedoeld om uit te delen als relatiegeschenk, maar daar is volgens de politie nooit iets van gebleken.
De or opstuwen naar een professionele organisatie
Giltay heeft eerder gesteld dat hij hard voor de cor heeft gewerkt. Hij wilde de ondernemingsraad opstuwen naar een professionele organisatie met adequate ondersteuning en dat bracht volgens hem nu eenmaal flinke kosten met zich mee. Hij wees ook op het gebrekkige toezicht door de korpsleiding en op een machtsstrijd die binnen het politiekorps speelde. En er was sprake van grote tijdsdruk. Dat alles zou een belangrijke rol hebben gespeeld bij zijn wijze van handelen.
Die omstandigheden nemen volgens de rechter niet weg dat van Giltay als boegbeeld van voorzitter van de centrale ondernemingsraad mag worden verwacht dat hij integer en met moreel besef handelt. ‘In deze context was zuinig zijn de juiste keuze, terwijl de voormalig voorzitter vrij over politiegeld dacht te kunnen beschikken’, zegt de rechter. Daarom is het strafontslag volgens de rechtbank een evenredige maatregel.
Strafzaak wegens fraude
Tegen Giltay loopt nog een strafzaak wegens fraude. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van fraude met facturen, oplichting, verduistering, omkoping en valsheid in geschrifte. De zaak dient in december. Giltay ontkent fraude te hebben gepleegd.
Lees ook:
- OM vervolgt ontslagen cor-voorzitter politie
- Ruys: ‘Advies cor politie was zorgvuldig’
- Geen bewijs voor omkoping cor politie
Op zoek naar manieren om meer uit je or-team te halen? Wil je samen met meer plezier aan het werk? Kom naar het seminar Het ideale or-team op 3 december. Een interactieve dag met topsprekers, waarbij theorie, praktijk, ervaringen en inspiratie samenkomen. Bekijk het programma van deze dag.
Geef een antwoord