De verzuimkosten als gevolg van werkstress in de Nederlandse samenleving zijn opgelopen tot 2,8 miljard euro per jaar. Een belangrijke oorzaak van werkstress bij werknemers is ‘technostress’, door een informatie-overload en het altijd bereikbaar zijn, zeggen TNO en het CBS. Volgens TNO kan alleen een integrale aanpak werkstress duurzaam verlagen, maar ontbreekt in veel bedrijven een allesomvattende aanpak.
Bijna helft van werknemers is buiten werktijd bereikbaar
De kosten zijn zo hoog opgelopen vanwege de loondoorbetaling bij ziekteverzuim door werkdruk en werkstress. Bijna 1,3 miljoen Nederlandse werknemers hadden in 2018 burn-outklachten, blijkt uit een nieuwe factsheet van TNO, gebaseerd op de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA).
Werknemers willen meer maatregelen tegen werkstress
Bijna de helft (45%) van de werknemers vindt dat er op de werkvloer meer maatregelen nodig zijn tegen werkstress. Een groeiende groep werknemers heeft last van technostress. Volgens TNO is inmiddels bijna de helft van de werknemers vaak of altijd buiten werktijd bereikbaar. De werknemers die de hele dag achter een pc zitten of een smartphone gebruiken blijken twee keer vaker dan gemiddeld te verzuimen.
Het ‘altijd aan staan’
Juist het ‘altijd aan staan’ maakt dat veel mensen moeilijk kunnen afschakelen, zegt projectmanager Dorothé van den Aker van Oval, de branche-organisatie van arbodiensten. ‘We roepen tijdens Digital Detox Donderdag (14 november, red.) op om hier bewuster mee om te gaan en de smartphone ook eens weg te leggen. En als je hard werkt is ter compensatie ook hard ontspannen nodig.’ Digital detox is een van de thema’s van de huidige Week van de werkstress.
Oval stelt dat voldoende werkplezier het beste medicijn is om uitval als gevolg van werkstress te voorkomen. Dat werkplezier heeft onder meer te maken met vrijheid om je eigen werk en tijd in te delen, steun van leidinggevenden en kansen hebben voor ontwikkeling. Van den Aker: ‘Het helpt als werknemers weten wat ze leuk vinden en weten waar ze energie van krijgen. Door het positieve te benadrukken, kun je tegenvallers beter aan.’
Versterken van de veerkracht
Naast het bevorderen van werkplezier is het versterken van de veerkracht of de weerbaarheid van belang, zegt TNO. Kunnen medewerkers, teams of de organisatie als geheel goed omgaan met stressvolle situaties? Medewerkers moeten kunnen putten uit hulpbronnen, zoals persoonseigenschappen en vaardigheden, en ook steun van het team en leidinggevenden.
Meer werkplezier en het actief helpen versterken van de veerkracht maken deel uit van de integrale aanpak die TNO adviseert. Daarbij is eerst een goede analyse nodig van de oorzaken van werkstress, om tot een effectieve aanpak te komen.
Rol ondernemingsraad bij het signaleren van werkdruk en werkstress
De ondernemingsraad kan bij de analyse van de oorzaken van werkstress eerst uitgaan van een aantal vragen. Een aanpak van de werkstress vraagt om maatwerk op basis van antwoorden op dit soort vragen.
- Lees hoe de or een plan kan opstellen in: Werkdruk en veerkracht: een belangrijke combinatie
Lees ook:
- Werkdrukonderzoek? 6 tips om het te laten slagen
- Hoe de or psychosociale arbeidsbelasting in beeld kan krijgen
- Beleid ziekteverzuim vraagt waakzaamheid or
Als VGWM-commissie komt er veel op je af op het gebied van arbeidsomstandigheden en het arbobeleid.
Tijdens de Landelijke VGWM-dag op 12 maart 2020 praten onze experts je in één dag helemaal bij over alle belang-rijke VGWM-onderwerpen.
Geef een reactie