Het aantal flexwerkers is de laatste jaren sterk toegenomen. Nu deze groep terrein wint, is het de vraag of de flexwerker voldoende wordt vertegenwoordigd. Ook bij de Sociaal Economische Raad (SER) leeft deze vraag.
De SER wil de deelname van flexwerknemers aan de ondernemingsraad bevorderen. Daarbij ziet de SER een aantal obstakels die flexwerknemers van deelname zouden kunnen weerhouden: werkdruk, een gevoel van onveiligheid en de in de WOR genoemde minimum-termijnen voor het actief en passief kiesrecht.
Met dit laatste doelt de SER op de in artikel 6 lid 2 en 3 WOR genoemde (I) termijn van ten minste zes maanden voor het actief kiesrecht (recht om te mogen kiezen) en (II) de termijn van tenminste één jaar voor het passief kiesrecht (recht om gekozen te mogen worden). Gezien het voorgaande heeft de SER de Commissie Bevordering Medezeggenschap (‘de Commissie’) advies gevraagd.
Advies Commissie Bevordering Medezeggenschap
De Commissie deelt voornoemde zorg. Zij concludeert niet alleen dat het aantal flexwerkers in Nederland toeneemt, maar ziet ook dat het gemiddelde arbeidsverleden van werknemers drastisch afneemt. Circa 30% van de werknemers heeft een baanduur van 2 jaar of minder.
Als gevolg hiervan vormen de huidige, wettelijke bepalingen volgens de Commissie een drempel voor het actief en passief kiesrecht. Weliswaar kunnen or’s afwijken van deze termijnen. In de praktijk lijken de wettelijke termijnen echter als norm te worden gehanteerd.
Op basis hiervan adviseert de Commissie tot verkorting van de termijnen voor het actief en passief kiesrecht. Zij geeft de SER in overweging om voor het actief en het passief kiesrecht eenzelfde termijn te hanteren. Concreet adviseert zij:
- de termijn voor het actief kiesrecht te verkorten tot drie maanden;
- de termijn voor het passief kiesrecht te verkorten tot zes of eveneens drie maanden.
Conclusie
Het aantal flexwerkers neemt de laatste jaren toe, terwijl zij onvoldoende lijken deel te nemen aan de medezeggenschap. In dat kader is het de vraag wat de SER met het advies van de Commissie gaat doen. Wij houden dat uiteraard voor jullie in de gaten.
In de tussentijd kun je als or uiteraard ook jullie steentje bijdragen. Bijvoorbeeld door flexwerkers proactief te benaderen als er nieuwe verkiezingen op komst zijn, en gelijktijdig de termijnen voor het actief en passief kiesrecht te verlagen.
Vragen over het bovenstaande? Neem contact op met Carola Meyer, meyer@boontjeadvocaten.nl.
Lees ook:
Or wetgeving en actualiteitendag: in één dag helemaal bij
De Or wetgeving en actualiteitendag op 26 maart 2020 brengt je helemaal op de hoogte van de nieuwe wet- en regelgeving en de laatste ontwikkelingen. Kennis die van belang is voor je dagelijkse or-praktijk.
Bekijk het programma!
Geef een antwoord