Er komt een bindend vrouwenquotum voor beursgenoteerde bedrijven. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het door minister Van Engelshoven voorgestelde quotum, dat stelt dat de raad van commissarissen bij een beursgenoteerd bedrijf voor ten minste 30% uit vrouwen moet bestaan.
Sinds 2013 gold er al wel een wettelijk streefcijfer van 30%, maar dat heeft niet goed gewerkt. Van de 88 Nederlandse beursgenoteerde bedrijven voldoen er nog 58 niet aan dit streven. Werkgevers en vakbonden drongen daarom aan op een versnelling.
Advies van de SER
Het voorstel van Van Engelshoven vloeit voort uit een eerder gegeven advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) om de raad van commissarissen (RvC) voor minimaal 30% uit vrouwelijke bestuurders te laten bestaan. Dat advies had al de steun van ondernemersorganisatie VNO-NCW en daarmee was ook de eerder aarzelende regeringspartij CDA om. Samen met D66 diende het CDA onlangs een voorstel in voor een verplicht vrouwenquotum.
‘We doorbreken het old boys network’
In de regeringscoalitie bleven VVD en ChristenUnie vasthouden aan hun standpunt dat een quotum niet wenselijk is. Voor de VVD was een quotum ‘onbespreekbaar’, zo liet de partij eind november nog weten. Je kan niet worden aangenomen op basis van afkomst, geaardheid of geslacht, zo luidt het VVD-standpunt.
Met de steun van de SP ontstond dinsdagmiddag in de Tweede Kamer een meerderheid voor het voorstel. De SP stemde in nu het kabinet ook wordt gevraagd met een plan te komen voor het versterken van de positie van alle werkende vrouwen en voor vrouwen die minder kansen hebben.
‘We doorbreken het old boys network en zetten een grote stap naar gelijkheid en diversiteit in de top van het bedrijfsleven’, zei Van Engelshoven na afloop van de stemming in de Tweede Kamer.
- Lees ook: Hoe de or diversiteit kan verbeteren
Totdat een geschikte vrouw is gevonden
In lijn met het voorstel van de SER komt er een ingroeiquotum. Als een RvC minder dan 30% vrouwen telt en er een positie vrijkomt, dan mag deze plek niet door een man worden ingenomen. De zetel blijft leeg totdat een geschikte vrouw is gevonden.
Het kabinet gaat nu werken aan een wetsvoorstel dat invulling geeft aan de wensen van de kamer. De verwachting is dat de wet per 1 januari 2021 kan ingaan. Voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW denkt dat met de aanstaande wetgeving er ‘eindelijk’ sprake kan zijn van een versnelling naar meer vrouwen in topfuncties. Soortgelijke wetgeving heeft zich volgens De Boer in Duitsland met succes bewezen.
Volgens VNO-NCW gaan ook de circa 5000 belangrijkste grote ondernemingen in Nederland concrete doelen stellen voor hun mensen aan de top en de subtop. De bedoeling is dat deze bedrijven daarmee ook de eigen kweekvijver voor vrouwelijk talent vergroten.
‘Historische stap’
Vakbond FNV is blij met het quotum. De bond zegt een groot voorstander te zijn van een quotum met sanctie (lege stoel) om representatie van vrouwen in de top van het bedrijfsleven af te dwingen. FNV-vicevoorzitter Kitty Jong noemt het quotum ‘een historische stap’.
Lees ook:
Or wetgeving en actualiteitendag op 26 maart: in één dag helemaal bij
De Or wetgeving en actualiteitendag op 26 maart 2020 brengt je helemaal op de hoogte van de nieuwe wet- en regelgeving en de laatste ontwikkelingen. Kennis die van belang is voor je dagelijkse or-praktijk.
Bekijk het programma!
Geef een antwoord