De Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) is per 1 januari 2020 in werking getreden. De bestuursrechtelijke rechtspositie van ambtenaren is daarmee veranderd in een privaatrechtelijke rechtspositie. De meeste wetsartikelen van de Wnra gelden sinds 1 januari, evenals de meeste van alle betrokken aanpassingswetten.
Het private arbeidsrecht geldt voor ambtenaren en overheidswerkgevers. De bestaande rechtspositieregelingen zoals het Algemeen Rijksambtenarenreglement (ARAR) en CAR-UWO maken sinds 1 januari 2020 plaats voor privaatrechtelijke cao’s. De aanstelling van ambtenaren is automatisch omgezet in een arbeidsovereenkomst.
- Tip! Tijdens het Congres Or in de overheid – Wnra in de praktijk op 12 mei leer je precies hoe de Wnra de praktijk van de medezeggenschap raakt en wat dit betekent voor de rol en positie van jouw or. Bekijk het programma.
Cao’s kunnen nog worden aangemeld
De wetsaanpassingen hebben ook betrekking op de voor de Wnra uitgezonderde groepen, zoals politiemensen en de rechterlijke macht.
Ook de regelgeving met betrekking tot de onderwijssector is aangepast om de Wnra te kunnen invoeren. Daardoor valt ook personeel in het openbaar onderwijs sinds 1 januari niet meer onder de Ambtenarenwet 2017. Voor werkgevers en werknemers in het bijzonder onderwijs heeft de Wnra geen gevolgen.
Wnra: aandachtspunten voor de ondernemingsraad
De ondernemingsraad moet toezien op de juiste toepassing van de arbeidsvoorwaarden op grond van artikel 28 WOR.
Ambtenaren hebben op grond van hun nieuwe rechtspositie ook recht op een transitievergoeding.
In het overgangsrecht is bepaald dat eerdere aanstellingen ook zullen worden beschouwd als arbeidsovereenkomsten naar burgerlijk recht. Die aanstellingen tellen dus mee bij de berekening van de transitievergoeding.
Ook de ketenregeling geldt voor ambtenaren. De regeling bepaalt wanneer elkaar opvolgende tijdelijke dienstverbanden overgaan in een vast dienstverband.
Met de komst van de Wnra is ook het Georganiseerd Overleg (GO) gewijzigd. Dat heeft in de medezeggenschap in de bestaande situatie een belangrijke rol bij het vaststellen van arbeidsvoorwaarden en bij procedures rond reorganisaties, fusies en uitbesteding.
Inmiddels zal de medezeggenschap binnen de betrokken organisaties aangepast zijn aan de Wnra. De bevoegdheden van de or kunnen worden bepaald op grond van art. 32 WOR. De positie van de WOR-bestuurder (de gemeentesecretaris) blijft met de Wnra dezelfde.
Integriteit en grondrechten
Na de invoering van de Wnra blijven nog speciale regels gelden voor ambtenaren, vooral op het gebied van integriteit en grondrechten. Het gaat bijvoorbeeld om de geheimhoudingsplicht en de plicht om nevenfuncties te melden. Deze regels worden sinds 1 januari 2020 in de Ambtenarenwet geregeld, waardoor de wetgever over de betrokken regels en verplichtingen gaat.
- Download de gratis Whitepaper Wnra en de impact voor de medezeggenschap
Lees ook:
- Wnra en or: is vernieuwing medezeggenschap nodig?
- Wnra: or aan tafel over arbeidsvoorwaarden
- Politiek primaat versus Wnra: ‘Or staat 1-0 achter’
Tijdens het Congres Or in de overheid – Wnra in de praktijk op 12 mei hoor je precies hoe de invoer van de Wnra de praktijk raakt en wat dit betekent voor de rol en positie van de or.
Geef een antwoord