Ondernemingsraden kiezen liever voor de lage premie van een bedrijfstakpensioenfonds (bpf) dan voor de hogere premie van een pensioenverzekeraar. Maar bedrijven lopen daardoor grote risico’s, omdat de lage premiedekkingsgraad uiteindelijk grote negatieve gevolgen kan hebben voor de werknemers.
Die waarschuwing is afkomstig van Zwitserleven-directeur Hans Visser. Volgens hem vloeide bij Zwitserleven in 2019 circa 10 miljoen euro aan premievolume weg naar bedrijfstakpensioenfondsen. Volgens Visser is er sprake van een ongelijk speelveld, omdat een bpf volgens hem premies mag vragen die niet in lijn zijn met de huidige marktrente.
‘Zij kopen pensioen met verlies in’
De premiedekkingsgraden liggen volgens Visser bij veel bpf’en rond de 60 tot 70%, zo stelt hij in PensioenPro, onderdeel van het Financieele Dagblad. ‘Zij kopen pensioen met verlies in. Een lage dekkingsgraad is voor een pensioenfonds niet vol te houden. Vroeg of laat ontkomt het fonds niet aan premieverhogingen, opbouwverlagingen, korten of een combinatie van deze drie.’
De topman van Zwitserleven zegt dat ondernemingsraden liever voor de lage premie van een bpf kiezen dan te aanvaarden dat de huidige regeling te duur is. ‘Ze beseffen niet dat goedkoop uiteindelijk duurkoop kan blijken te zijn.’ Visser vreest dat meer bedrijven de overstap gaan maken van een verzekeraar naar een bpf als er niet wordt ingegrepen.
- Tip: Wil je alles weten over de uitwerking van het pensioenakkoord, de laatste wetgeving en de rol van de ondernemingsraad bij pensioenen? Boek de eendaagse training Or & pensioenen op 10 september 2020 van pensioenexpert Jaap Harmsen.
Een gelijk speelveld
Om tot een gelijk speelveld te komen moet minister Koolmees van SZW er volgens Visser voor zorgen dat bedrijfstakpensioenfondsen een 100% kostendekkende premie moeten gaan vragen, die gebaseerd is op de marktrente. Hij vindt ook dat kortingen op pensioenuitkeringen niet langer mogen worden uitgesteld, zodat voor werkgevers en werknemers snel zichtbaar wordt dat een overstap naar een bpf kan leiden tot kortingen.
De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in 2019 teruggelopen van 104% naar 103%. Toch hoeft er dankzij een maatregel van minister Koolmees in 2020 niet gekort te worden zolang de dekkingsgraad minimaal 90% is. Volgens de pensioenthermometer van Aon blijven kortingen per 1 januari 2021 een realistisch scenario.
Lees ook:
Geef een antwoord