Soms lees ik van die dingen waardoor ik denk ‘dat heeft toch iedereen mijlenver zien aankomen?’ Het verhaal van Hudson’s Bay is er zo een.
De warenhuisketen was in 2016 de reddende engel voor veel mensen van het toen net failliete V&D. Hudson’s Bay nam een aantal V&D-panden over en een groot deel van het personeel. De warenhuisketen ging flink investeren in ons land en ging ‘premium’-artikelen verkopen, waarbij zij zich richtten op ‘millennial-minded mensen met een eigen mentaliteit, een eigen ik, en passie’.
Kosten nog moeite werden gespaard bij de opening van de winkels van Hudson’s Bay in Nederland. Klinkt geweldig! Toch hadden ze een klein detail over het hoofd gezien: de financiële middelen van hun doelgroep. Of liever gezegd, het gebrek aan financiële middelen van hun doelgroep.
Niet zo breed
Millennials staan nog aan het begin van hun carrière, zijn bezig met het opbouwen van hun leven en zijn vaak nog aan het sparen voor een (koop)huis en inboedel. Kortom, ze hebben geld nodig, maar hebben dit nog niet. De gemiddelde millennial zal ongetwijfeld wel interesse in ‘premium-artikelen’ van Hudson’s Bay hebben gehad, maar heeft het dus nog niet zo breed dat deze ook daadwerkelijk aangeschaft kunnen worden.
Het gevolg was warenhuizen vol artikelen die te duur waren voor de doelgroep. Hudson’s Bay besloot toen de prijzen te verlagen, maar dat mocht niet baten. In de zomer van 2019 werd besloten de 15 winkels aan het einde van dat jaar te sluiten.
Wat leren we nu van Hudson’s Bay? We leren hiervan dat je je moet verdiepen in je doelgroep. In de IT is de spreuk ‘You’re not your user’ een gevleugelde. Ofwel: JIJ bent niet de doelgroep. Je zult je dus moeten aansluiten bij de behoeften en mogelijkheden van de doelgroep, niet bij wat je zelf leuk of prettig vindt. Ik ben benieuwd hoe de opvolger(s) van Hudson’s Bay hier mee om zullen gaan. We gaan het zien.
Mark Capel is directeur van TRAINIAC en specialist in arbeidsverhoudingen en medezeggenschap mark@trainiac.nl.
Kom naar de Or wetgeving- en actualiteitendag op 26 maart!
De Or wetgeving- en actualiteitendag op 26 maart 2020 brengt je helemaal op de hoogte van de nieuwe wet- en regelgeving en de laatste ontwikkelingen. Kennis die van belang is voor je dagelijkse or-praktijk.
Geef een antwoord