Oud-voorzitter Frank G. van de centrale ondernemingsraad van de Nationale Politie heeft donderdag een celstraf opgelegd gekregen van zes maanden. Volgens de rechtbank in Zwolle heeft G. zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en verduistering.
De 58-jarige G. gaf volgens de rechtbank op rekening van de politie ruim 3 ton uit in horecagelegenheden. De cor-voorzitter maakte volgens de rechter ernstig misbruik van zijn positie en van gelden van de Nationale Politie.
De rechter heeft bij het bepalen van de strafmaat rekening gehouden met de publieke functie en positie die G. had als voorzitter van de centrale ondernemingsraad van de politie. G. heeft het aanzien en de integriteit van de Nationale Politie ernstige schade toegebracht, zei de rechter.
Een facturencarrousel
Frank G. kwam in de problemen nadat de korpschef weigerde facturen van onder meer dure overnachtingen in het Amstel Hotel te betalen. Daarop liet G. in zijn hoedanigheid als cor-voorzitter meerdere keren facturen vervalsen.
Met deze ‘facturencarrousel’ werden de kosten onder meer als ‘adviezen aan de cor politie’ ingeboekt en uitbetaald. Verder is volgens de rechter bewezen dat G. enkele privé-uitgaven heeft gedaan met de creditcard van de politie.
Het Openbaar Ministerie eiste eerder een celstraf van een jaar voor Frank G. De rechtbank in Zwolle legt een straf van zes maanden op omdat G. zelf volgens de rechter in beperkte mate financieel voordeel heeft gehad van zijn handelen.
Grote negatieve impact
De rechter zegt ook rekening te hebben gehouden met de persoonlijke omstandigheden van G. De zaak heeft een grote negatieve impact gehad op de man, zijn gezin en zijn familie. Het risico op herhaling wordt als laag ingeschat.
Dat de zaak ook heeft geleid tot strafontslag en dat het handelen van G. uitvoerig in de media is belicht, leidt volgens de rechtbank niet tot strafvermindering: ‘Dat is inherent aan de aard van de functie en aan zijn gedragingen’.
Wel rekent de rechtbank het G. aan dat hij steeds is blijven ontkennen, geen enkel zelfinzicht heeft getoond en boos blijft over wat hem in zijn ogen door zijn leidinggevenden en anderen is aangedaan.
Gebrekkig toezicht is geen rechtvaardiging
In de tijd dat G. voorzitter was van de cor was er als gevolg van de reorganisatie van de Nationale Politie sprake van onduidelijke regelgeving, gebrekkige aansturing en gebrekkig toezicht. Maar die gebreken kunnen volgens de rechter niet de bewezen feiten rechtvaardigen.
De rechtbank stelt dat niet ter discussie staat dat G. zich als cor-voorzitter ‘ten volle heeft ingezet’ voor de Nationale Politie en zijn collega’s, met het oog op de gewenste ingezette cultuuromslag bij de Nationale Politie.
Ook de vrouw van G. en een zakenpartner werden veroordeeld. Zij kregen werkstraffen van respectievelijk 40 en 80 uur opgelegd.
Lees ook:
Geef een antwoord