Tata Steel Europe probeert onderdelen van Tata Steel Nederland te verkopen. De ondernemingsraad en de directie van Tata Nederland zijn formeel niet op de hoogte gesteld van deze activiteiten. De or van één van de vestigingen maakt de gang naar de rechter om duidelijkheid te krijgen.
Voorzitter Frits van Wieringen van de centrale ondernemingsraad van Tata Steel Nederland zegt de verkoopplannen onzalig te vinden. Volgens Van Wieringen is het wrang dat werknemers eerder uit een bericht van De Telegraaf moesten vernemen dat er sprake is van mogelijke verkoop van Nederlandse bedrijfsonderdelen.
De betreffende bedrijfsonderdelen zijn winstgevend, zegt van Wieringen, terwijl volgens hem de grootste verliezen in het Verenigd Koninkrijk worden geleden. In de markt blijken informatie-memoranda te circuleren van onder meer accountants- en adviesbureau Grant Thornton. Tata zou op deze manier proberen de interesse te peilen van mogelijke kopers.
Naar de rechter
De onderdelen die Tata Steel Europe in de etalage heeft gezet zijn onder meer SAB Profiel, met vestigingen in IJsselstein, Nieuwegein en Geldermalsen. Ook Tata Steel Tubes staat te koop; hierbij gaat het om vestigingen in Oosterhout, Maastricht en Zwijndrecht. In december werd al duidelijk dat deze drie vestigingen te koop worden aangeboden.
De ondernemingsraad van de Tubes-vestiging in Oosterhout is naar de rechter gestapt om duidelijkheid te krijgen over de plannen van de Europese top van Tata. De directie van Tata Steel Nederland zegt geen voorstellen voor verkoop te hebben gezien en zegt over deze handelwijze ‘uitermate bezorgd’ te zijn.
De cor van Tata Steel Nederland had wel eerder van Europese collega’s vernomen wat er achter de schermen gaande was. Van Wieringen zegt bij Tata Europe te hebben aangedrongen op het bekend maken van de verkoopplannen bij het personeel.
Slecht ontvangen reorganisatieplan
De verkoopactiviteiten volgen op het slecht ontvangen reorganisatieplan van Tata Steel, dat er op neerkwam dat circa 1600 arbeidsplaatsen moesten verdwijnen bij Tata Steel Nederland. Dat mogelijke massa-ontslag blijft in elk geval uit tot oktober 2021, omdat het bedrijf zich zegt te willen houden aan bestaande afspraken met de vakbonden over baanbehoud.
Volgens FNV Metaal is de nieuwe stap, de verkoop van winstgevende en strategische onderdelen, een slecht plan. De bond zegt dat een analyse en een visie ontbreken. De Europese top van Tata stapelt volgens de vakbond ‘chaos op chaos’. De medezeggenschap is niet geïnformeerd of om advies gevraagd en er is niet overlegd met de directie en Raad van Commissarissen, zo klaagt de bond.
Ook vakbond CNV is ontstemd en zegt niet op de hoogte te zijn gesteld van de plannen.
De directie van Tata Nederland stelt wel dat in de huidige zwakke staalmarkt maatregelen nodig zijn om de Nederlandse tak van Tata Steel winstgevend te houden.
Or wetgeving en actualiteitendag: in één dag helemaal bij
De Or wetgeving en actualiteitendag op 26 maart 2020 brengt je helemaal op de hoogte van de nieuwe wet- en regelgeving en de laatste ontwikkelingen. Kennis die van belang is voor je dagelijkse or-praktijk.
Bekijk het programma!
Geef een antwoord