In de afgelopen zes jaar ging bijna 6 miljard subsidie naar Nederlandse boeren voor vergroening. Naar nu blijkt heeft dat weinig tot geen effect gehad op de natuur en de biodiversiteit. Lidstaten bleken het beleid flink gefrustreerd te hebben door de eisen aan hun boeren te versoepelen. Daarnaast bleken de doelstellingen niet concreet, dus oncontroleerbaar.
Toen ik dat in de Volkskrant las waande ik me terug in een tijd waarin ondernemingsraden waren samengesteld uit vertegenwoordigers van de te onderscheiden afdelingen. Elk van de leden zat er maar met één belang: dat van de kiesgroep waaruit hij was gekozen – en niet om een bijdrage te leveren aan het ‘goed functioneren van de onderneming’.
Over de hoofden van afdelingen en mensen heen
Aan de lopende band werden in organisaties plannen gemaakt op basis van vage en grootse ambities. Uiteraard over de hoofden van afdelingen en mensen heen. Met als logisch gevolg dat deze nog meer oog kregen voor hun eigen belang en daarmee overschakelden naar de onderhandelingstand.
Omdat de ambitie van de ondernemingsleiding uiteraard niet werd gedeeld, hooguit gedoogd, werd die niet geconcretiseerd. Daar zat overigens een gemeenschappelijk belang: het management was bang om op resultaat te worden afgerekend en ondernemingsraden wilden het leuk houden.
Medewerkers voelden zich door die houding gesteund, haalden bij het aanhoren van de plannen hun schouders op, wachtten af op wat er komen ging, of bukten zich om later gewoon weer op de oude voet verder te gaan.
Omdat ondernemingen meestal door de markt of anderszins afgerekend worden, kwam eerder – en niet eerst na 6 jaar – het besef dat het beleid niet had gewerkt en werden er vanzelfsprekend nieuwe plannen gemaakt.
Gelukkig neemt het besef bij ondernemingsraden toe dat beleid gericht moet zijn op de toekomstbestendigheid van hun organisatie en beijveren deze zich erop toe te zien dat er flink geïnvesteerd wordt in het werken aan acceptatie van de noodzakelijk geachte wijzigingen. Te beginnen door zichzelf te verdiepen in de wijze waarop dat effectief vorm en inhoud zou moeten krijgen.
Het Europarlement kan daar nog een puntje aan zuigen …
Theo Brassé is partner bij Danthe, participatie in besluitvorming. (theobrasse@danthe.nl)
De proactieve ondernemingsraad: kiezen voor meer invloed
Met een proactieve aanpak bereik je als or je doelen. Volg de 1-daagse opleiding De proactieve or: kiezen voor meer invloed.
Geef een antwoord