De centrale ondernemingsraad van de politie maakt zich grote zorgen over het vernieuwde, haperende communicatiesysteem voor de hulpdiensten, C2000. De cor vindt de situatie onacceptabel. In een brandbrief aan minister Grapperhaus en korpschef Erik Akerboom schrijft de cor dat het systeem niet in staat is om de veiligheid van medewerkers te waarborgen en is er voor de problemen te weinig urgentiebesef bij de leiding.
Het digitale communicatiesysteem C2000 werd in 2004 in gebruik genomen. De huidige problemen zijn ontstaan na een grote update die op 28 januari werd uitgevoerd. C2000 zorgt voor communicatie tussen hulpverleners en meldkamers en wordt ook gebruikt door defensie. In totaal werken 80.000 mensen met het systeem.
De centrale ondernemingsraad van de politie zegt veel signalen te krijgen van basisteams, meldkamers, technici en leidinggevenden over problemen met de communicatie. Zo zijn er klachten van politiemensen die in noodsituaties hun meldkamer niet kunnen bereiken. Dat is onacceptabel, zegt cor-voorzitter Rob den Besten.
Aanhoudende meldingen
De cor zegt vanwege de aanhoudende meldingen in de afgelopen weken gedwongen te zijn aan de bel te trekken bij minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en de korpschef. De minister zei onlangs dat het gaat om aanloopproblemen en dat het systeem ‘over het algemeen’ werkt.
Volgens Den Besten is dat niet het geval en functioneert het systeem vaak slecht. De cor dringt bij minister Grapperhaus als eigenaar van het systeem aan op maatregelen die zorgen voor een goed en dekkend netwerk.
Uitvallende apparatuur, wegvallende verbindingen
Ook politievakbond ACP spreekt van uitvallende apparatuur, wegvallende verbindingen en onverstaanbare gesprekken. De bond zegt dat er mogelijk levensgevaarlijke situaties kunnen ontstaan. C2000 hoort onze lifeline te zijn, zegt Maarten Brink van de ACP, maar dat is het volgens hem nu niet.
Zo moest de Amsterdamse politie vorige week donderdag noodgedwongen overschakelen op een privaat netwerk, omdat volgens het korps tijdens ‘een grote actie met bijzondere diensten’ problemen ontstonden. Zondag had het Amsterdamse korps weer problemen met de communicatie.
Ook elders in het land doen zich storingen voor. Agenten bellen soms de meldkamer via het nummer 112 om op die manier collega’s te spreken te krijgen. Bij politieteams in Oost-Nederland gebruiken agenten soms walkie-talkie-apps op hun telefoon om elkaar te bereiken.
Problemen zijn zeer gevarieerd
Korpschef Erik Akerboom zegt dat technici hard aan het werk zijn om de storingen te verhelpen. De problemen zijn volgens hem zeer gevarieerd en verschillen per eenheid. Als C2000 uitvalt zijn er volgens Akerboom alternatieve communicatiesystemen beschikbaar.
Vakbond ACP erkent dat er met man en macht wordt gewerkt aan verbeteringen, maar zegt de ontwikkelingen nauwgezet te zullen volgen. Volgens de bond hebben enkele technici eerder verklaard dat de vernieuwing van C2000 niet op de huidige manier had mogen worden uitgevoerd.
Geef een antwoord