De ondernemingsraad moet dit jaar echt aan de bak als het gaat om duurzaamheidsbeleid. Dat zegt vakbond FNV. Daarbij gaat het om verduurzaming van de productie of de dienstverlening en verduurzaming van het personeel. Duurzaamheidsbeleid zou daarom een vast agendapunt van de artikel-24 vergadering moeten worden, stelt de bond.
De energietransitie en het Klimaatakkoord vragen in alle sectoren om maatregelen. Bedrijven en organisaties en hun personeel moeten dit jaar met de uitvoering van het Klimaatakkoord aan de slag, zo is vastgelegd in de afspraken. Bij het nakomen van de doelstellingen is er niet alleen een rol weggelegd voor directies, maar ook voor de medezeggenschap, stelt de vakbond.
- Tip! In de workshop Duurzaamheid en de rol van de or tijdens de OR-Workshopdag op 5 november leert trainer Jaap Jongejan wat je als or concreet kan doen om duurzaamheid in je organisatie te verbeteren.
Klimaatakkoord en de mogelijkheden voor de medezeggenschap
Het Klimaatakkoord behelst onder meer een aantal maatregelen voor bedrijven om broeikasgassen met 49% te reduceren in 2030 ten opzichte van 1990. Dat vraagt volgens Kees Vendrik, voorzitter van de Elektriciteitstafel van het Klimaatakkoord, om een omslag van fossiele naar hernieuwbare energie, een circulaire economie, schonere manieren van productie, logistiek en mobiliteit. Daarbij geldt het principe van de vervuiler betaalt.
Tijdens een studiedag over het klimaatbeleid verkende de FNV de mogelijkheden voor de medezeggenschap om invulling te geven aan duurzaamheidsbeleid. Daaruit kwamen de volgende aanbevelingen naar voren:
- Bevorder dat het bedrijf of de organisatie een duurzaamheidsplan opstelt voor de komende jaren. Daarin staat aangegeven hoe de productie of dienstverlening kan worden verduurzaamd. De verduurzaming zou ook moeten gelden voor het eigen gebouw en ook voor de inzetbaarheid van het personeel.
- De ondernemingsraad kan samen met de bestuurder een overeenkomst sluiten, waarin staat dat plannen voor de organisatie moeten worden getoetst aan afspraken over duurzaamheid.
- Zorg dat het duurzaamheidsbeleid van de organisatie een vast agendapunt wordt van het artikel-24- overleg.
- Er kan een commissie of denktank worden gevormd met medewerkers die met initiatiefvoorstellen komen over verduurzaming.
Lees ook: Klaar voor het Klimaatakkoord? Wat de or kan doen
Gevolgen voor de werknemers
In het proces van de energietransitie en de verduurzaming behoort er volgens de bond altijd aandacht te zijn voor de gevolgen voor werkenden, benadrukt vice-voorzitter Kitty Jong van de FNV. ‘Daar is voor vakbonden en ondernemingsraden een cruciale rol weggelegd’. Bonden en medezeggenschap moeten volgens haar samen zorgen voor goede van-werk-naar-werk-regelingen, mogelijkheden voor scholing en eerlijke cao’s voor nieuwe bedrijven.
Duurzaamheid biedt or kansen
Voor de ondernemingsraad lijkt het ontwikkelen van duurzaamheidsbeleid in de organisatie niet direct een thema voor de volle or-agenda. Maar het oppakken van duurzaamheid biedt de or juist allerlei kansen, betoogt or-adviseur Tineke de Rijk in het artikel: Duurzaamheid biedt ondernemingsraad veel kansen.
Lees ook:
- Klaar voor het Klimaatakkoord? Wat de or kan doen
- Duurzaam inzetbaar in tijden van vergrijzing
- Waakzame or: meer doen met artikel 28
Meer weten over duurzaamheid? Kom naar de OR Workshopdag op 5 november
In de workshop Duurzaamheid en de rol van de or leert trainer Jaap Jongejan wat je als or concreet kan doen om duurzaamheid in je organisatie te verbeteren. Het is één van de 14 leerzame workshops van de OR Workshopdag.
Geef een antwoord