De regeling voor compensatie van de transitievergoeding gaat in per 1 april 2020. Werkgevers kunnen vanaf die datum compensatie aanvragen voor de transitievergoeding als ze een werknemer ontslaan die langer dan twee jaar ziek is.
De Wet compensatieregeling transitievergoeding (Wct) is een onderdeel van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) en is bedoeld als tegemoetkoming aan werkgevers. Zij hebben te maken met de plicht tot twee jaar doorbetalen van loon aan een zieke werknemer. In die periode geldt een opzegverbod. Na twee jaar kan ontslag worden aangevraagd, maar dan heeft de zieke werknemer nog recht op de transitievergoeding.
Vanwege die stapeling van kosten beëindigden veel werkgevers na twee jaar loondoorbetaling bij ziekte het dienstverband niet om zo de transitievergoeding niet te hoeven betalen. Aan deze praktijk van ‘slapende dienstverbanden’ kwam een einde na een uitspraak van de Hoge Raad in november 2019.
- Tip! Experts van Boontje Advocaten brengen je in hun workshop Arbeidsrecht vanuit or-perspectief tijdens de Or Wetgeving en Actualiteitendag op 10 juni helemaal op de hoogte van de regelingen voor de transitievergoeding en alle gevolgen van de invoering van de Wab op het arbeidsrecht.
Een werknemer in een slapend dienstverband houden getuigt volgens de Hoge Raad niet van goed werkgeverschap. Als een arbeidsongeschikte werknemer het dienstverband wil beëindigen, dan moet de werkgever daaraan meewerken en de wettelijke transitievergoeding betalen. Met het oog op de compensatieregeling vervalt voor werkgevers het argument om op hoge kosten gejaagd te worden, stelde De Hoge Raad.
Geen compensatie voor periode van slapend dienstverband
Met de regeling voor de compensatie van de transitievergoeding kunnen werkgevers vanaf 1 april 2020 via een aanvraag bij het UWV de betaalde transitievergoeding terugkrijgen. De vergoeding (en de eventuele compensatie daarvan) geldt ook in het geval van een gedeeltelijke beëindiging van de arbeidsovereenkomst.
Wel is het zo dat wanneer een werkgever de werknemer pas na een slapend dienstverband ontslaat, dat de opgebouwde transitievergoeding tijdens de periode van het slapende dienstverband niet wordt gecompenseerd.
Voor transitievergoedingen die op of na 1 juli 2015 zijn betaald
Volgens de regeling geldt de compensatie voor transitievergoedingen die op of na 1 juli 2015 zijn betaald. Verder moet aantoonbaar zijn voldaan aan de voorwaarden dat de werknemer is ontslagen wegens langdurige ziekte, inderdaad recht had op een transitievergoeding en dat de vergoeding aan de werknemer is betaald.
Voor een aanvraag van compensatie van een transitievergoeding die op of na 1 april 2020 is betaald, geldt dat de aanvraag binnen zes maanden na betaling van de volledige transitievergoeding moet worden ingediend.
Voor compensatie van transitievergoedingen die in de periode tussen 1 juli 2015 en 1 april 2020 zijn betaald geldt dat een aanvraag binnen zes maanden na 1 april 2020 moet worden ingediend.
- Download de gratis Whitepaper: Wet arbeidsmarkt in balans: alle hoofdlijnen
Bedrag kan lager uitvallen
Het compensatiebedrag kan lager uitvallen dan de betaalde transitievergoeding. Zo is de compensatie maximaal vastgesteld op het loonbedrag dat tijdens de loondoorbetalingsverplichting is betaald. De compensatie kan ook niet hoger zijn dan de vergoeding die zou zijn betaald bij een maximale duur van het dienstverband. Als de werkgever en de werknemer een lagere transitievergoeding hebben afgesproken, dan kan de compensatie niet hoger zijn dan dat bedrag.
Nieuwe regels transitievergoeding per 1 januari 2020
Op grond van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) heeft elke werknemer, ook iemand met een oproepcontract, sinds 1 januari 2020 vanaf de eerste werkdag recht op de transitievergoeding. De berekening van de transitievergoeding is ingrijpend veranderd. Uitgangspunt is een derde maandsalaris voor elk gewerkt jaar. Dat geldt voor iedereen; er is geen sprake meer van een aangepaste berekening na 10 jaar dienstverband, ook niet voor werknemers ouder dan 50 jaar.
Ontslag op basis van de cumulatiegrond
Ontslag is sinds 1 januari 2020 ook mogelijk als omstandigheden uit verschillende ontslaggronden die via de kantonrechter lopen tesamen een redelijke grond voor ontslag opleveren. Bij ontslag op basis van de cumulatiegrond kan de rechter een extra vergoeding toekennen aan de werknemer. De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht bij wijziging van een regeling over ontslagbeleid.
Lees ook:
- Lees het overzicht van Wab-maatregelen in: Checklist voor de or: Wet arbeidsmarkt in balans
- Download de gratis Whitepaper: Wet arbeidsmarkt in balans: alle hoofdlijnen
- Het nieuwe ontslagrecht volgens de Wab
Or wetgeving en actualiteitendag: in één dag helemaal bij
De Or wetgeving en actualiteitendag op 10 juni 2020 brengt je helemaal op de hoogte van de nieuwe wet- en regelgeving en de laatste ontwikkelingen. Kennis die van belang is voor je dagelijkse or-praktijk.
Bekijk het programma!
Geef een antwoord