Bij ons in het gebouw staat een ruimte leeg. Onze directeur is voornemens deze ruimte onder te verhuren aan een ander bedrijf. Dat andere bedrijf komt daar met eigen werknemers werkzaamheden verrichten. Wat zijn hier de rechten van onze ondernemingsraad?
Op basis van uw informatie is een aantal zaken mogelijk. De ondernemingsraad zou adviesrecht hebben als de verhuur van de lege ruimte samenhangt met of zal leiden tot een beëindiging of belangrijke inkrimping van de activiteiten van de eigen onderneming of een onderdeel daarvan, of als deze zal leiden tot een belangrijke wijziging in de organisatie van de onderneming of tot een wijziging van de plaats waar de onderneming haar werkzaamheden uitoefent (artikel 25 lid 1 WOR, sub c, d, e of f).
Geen belangrijke impact op de bedrijfsactiviteiten
Als het enkel gaat om de verhuur van een ruimte die al een tijd leeg stond, en de onderneming die de ruimte huurt heeft geen belangrijke impact op de eigen bedrijfsactiviteiten (bijvoorbeeld doordat het een directe concurrent betreft), dan is adviesrecht niet aan de orde.
Het enkel aangaan van een huurcontract wordt in elk geval niet als een duurzame samenwerking in de zin van artikel 25 lid 1 sub b WOR gezien (Gerechtshof Amsterdam, Ondernemingskamer 20 juli 2005, JAR 2005/219).
Mocht de ondernemingsraad twijfelen over de mogelijke impact van de verhuur op de bovengenoemde onderwerpen, dan kan deze natuurlijk altijd gebruik maken op het recht op informatie (artikel 31 WOR) om hier meer over te weten te komen.
- Bovenstaande vraag is beantwoord via de gratis vragenservice van ORnet, mede mogelijk gemaakt door het CAOP. Heb je ook een vraag? Ga naar de vragenservice.
Lees ook:
Verdiepingscursus Advies- en instemmingsrecht op 16 juni of 5 november 2020
Voor de or is het van groot belang om de belangrijkste bevoegdheden tot in de puntjes te kennen en in de praktijk goed te kunnen toepassen. Vergroot je kennis met de Verdiepingscursus Advies- en instemmingsrecht.
Geef een reactie