De regeling ‘Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren’ (TOGS) krijgt veel kritiek van ondernemers. Deze steunmaatregel in het kader van de coronacrisis is gebaseerd op SBI-codes, waaronder bedrijven geregistreerd staan. De indeling van de SBI-lijst klopt vaak niet, zo is de klacht, waardoor veel bedrijven steun zeggen mis te lopen.
TOGS is de opvolger van het Noodloket. Daarmee kunnen ondernemingen de eerste vaste lasten betalen. Het Noodloket was aanvankelijk bedoeld voor zwaar getroffen sectoren zoals de horeca en kleine ondernemers die hun zaken moesten sluiten. De regeling TOGS is maandag 30 maart verruimd en geldt nu ook voor groepen ondernemers in de non-food-sector, zoals winkeliers. Ondernemers kunnen een tegemoetkoming in de kosten krijgen van 4.000 euro.
Niet onder de criteria voor TOGS
De uitbreiding is niet voldoende, zo luidt de klacht uit een aantal branches. Groepen ondernemers die niet onder de criteria voor de TOGS vallen, zoals taxichauffeurs en veel schoonheidsspecialisten, willen dat de regeling verder verruimd wordt.
Of een onderneming in aanmerking komt voor overheidssteun hangt af van de SBI-code (Standaard Bedrijfsindeling) waarmee een bedrijf bij de Kamer van Koophandel geregistreerd staat. De huidige samenstelling van die lijst zorgt voor willekeur, vindt onder meer branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). ‘Een touringcarbedrijf dat onder de SBI-code voor besloten busvervoer geregistreerd staat, heeft geen recht op steun. Als het geregistreerd staat als reisorganisatie, heeft het bedrijf wel recht. Wij vinden dat absoluut niet logisch’, zegt een woordvoerder.
- Tip: Lees het Dossier Coronavirus van Kennisbank or in de praktijk
Vrees voor veel faillissementen
De KNV waarschuwt dat er door grote omzetverliezen veel faillissementen in de vervoerssector vallen als er geen overheidssteun komt. ‘Grote vervoersbedrijven hebben doorgaans weinig vlees op de botten, en zelfstandige taxichauffeurs hebben hun weinig reserves vaak al opgemaakt om door de traditioneel magere eerste twee maanden van het jaar heen te komen.’
VNO-NCW en MKB-Nederland hebben eerder gemeld het wrang te vinden dat allerlei sectoren niet in aanmerking komen voor steun, terwijl ze hard geraakt worden. Wat de ondernemersorganisaties betreft moet de regeling voor meer branches gelden.
- Tip: Download de whitepaper Corona: alles wat uw organisatie moet weten
Lees ook:
- Overzicht: steunmaatregelen voor werkgevers
- Coronacrisis en de maatregelen: wat de or moet weten
- Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud: instemmingsplichtig?
Masterclass: Or & financiële en operationele gezondheid van de organisatie
In samenwerking met het Erasmus OR Centre organiseert OR/opleidingen een reeks masterclasses, die elk een strategisch thema hebben.
De masterclasses bieden essentiële kennis waarmee de or zich verder kan ontwikkelen:
OR & financiële en operationele gezondheid van de organisatie, 13 oktober 2020
En ook:
OR & HR-strategie van de organisatie, 29 oktober 2020
OR & agile werken, 4 juni 2020
OR & strategie van de organisatie, 22 september 2020
Geef een antwoord