De Ondernemingskamer (OK) toetst de redelijkheid van de totstandkoming van een besluit, maar niet de voor- en nadelen van het besluit zelf.
KPN heeft eind 2018 de centrale ondernemingsraad om advies gevraagd over het plan om de dienstverlening van alle merken, waaronder XS4ALL, onder het KPN-merk te hangen. In deze cor is de ondernemingsraad van XS4ALL ook vertegenwoordigd. De cor adviseert positief, met een aantal aandachtspunten ten aanzien van XS4ALL, waarna KPN het besluit neemt.
Niet om advies gevraagd
De ondernemingsraad van XS4ALL (hierna: de or) stapt naar de Ondernemingskamer, omdat hij niet om advies is gevraagd. Nadat is afgesproken dat met XS4all een volwaardig adviestraject zal worden doorlopen, trekt de or het verzoek weer in.
XS4ALL vraagt vervolgens advies aan de ondernemingsraad over het voorgenomen besluit om de organisatie te integreren binnen KPN middels een overgang van onderneming. De or adviseert negatief. Wanneer XS4ALL toch dit besluit neemt, stapt de or wederom naar de OK.
- Tip: Voor een ondernemingsraad is het verstandig om te weten wie formeel of informeel aan de touwtjes trekt en waar bruikbare informatie te halen is. Met de opleiding Laat je bestuurder eens links liggen! op 7 juli 2020 vergroot je je invloed.
De Ondernemingskamer
De ondernemingsraad stelt, dat KPN als mede-ondernemer in deze procedure moet worden betrokken. Maar afgesproken is, dat met XS4ALL een volwaardig adviestraject zal worden doorlopen en niet met KPN. De or is dan ook niet ontvankelijk voor zover hij dit verzoek richt tegen KPN.
De or stelt verder dat er onvoldoende aandacht is voor het bijzondere karakter van XS4ALL en dat hij geen wezenlijke invloed heeft kunnen uitoefenen.
Er is een verschil in waardering tussen partijen over de voor- en nadelen van het besluit en het alternatief van de ondernemingsraad. Het is niet aan de Ondernemingskamer om te bepalen wie hier gelijk heeft. Er wordt enkel getoetst of XS4ALL in redelijkheid tot het besluit heeft kunnen komen. De Ondernemingskamer oordeelt dat het besluit inderdaad zorgvuldig tot stand is gekomen. Het verzoek van de ondernemingsraad wordt dan ook afgewezen.
Commentaar
Uit artikel 26 lid 4 WOR vloeit de toets voort die de Ondernemingskamer moet hanteren bij zijn beoordeling. Dit blijkt ook uit een uitspraak van de Hoge Raad uit 2018 inzake Holland Casino (HR 18 mei 2018, ECLI:NL:HR:2018:725). De Ondernemingskamer toetst marginaal of de ondernemer, bij afweging van de betrokken belangen, in redelijkheid tot zijn besluit heeft kunnen komen.
Anders gezegd, de Ondernemingskamer gaat niet op de stoel van de ondernemer zitten. Deze heeft de vrijheid om besluiten te nemen, maar dan moet hij wel een zorgvuldige afweging maken van alle betrokken belangen.
Ondernemingskamer 23 december 2019, ECLI:NL:GHAMS:2019:4585.
Ester Damen, advocaat bij Kennedy Van der Laan (ester.damen@kvdl.nl).
Lees ook:
De cirkel van invloed: laat je bestuurder eens links liggen!
Voor een ondernemingsraad is het verstandig om te weten wie formeel of informeel aan de touwtjes trekt en waar bruikbare informatie te halen is. Met de opleiding Laat je bestuurder eens links liggen! op 7 juli 2020 vergroot je je invloed.
De herziene uitgave van WOR, Wet op de ondernemingsraden editie 2020 is geheel up-to-date gemaakt.
Naast uitgebreide toelichtingen is ook de jurisprudentie bijgewerkt en zijn eerdere wijzigingen nader aangevuld op basis van ervaringen uit de praktijk.
Geef een antwoord