Nu vanwege het coronavirus veel mensen thuis werken blijkt dat een deel van de werknemers een gebrek aan vertrouwen zegt te ervaren bij hun leidinggevenden. Er wordt ook geklaagd dat procedures en taken voor het thuiswerk niet altijd even duidelijk zijn.
Dat blijkt uit de eerste resultaten van TNO-onderzoek naar werken tijdens de coronacrisis. Ruim 500 werknemers melden geregeld hun ervaringen met (thuis)werk tijdens de coronacrisis in de ‘How am I-app’ van TNO.
Controleren of thuiswerkers goed aan het werk zijn
Voor managers is leidinggeven op afstand wennen, merkt TNO. Voor leidinggevenden is het lastig om te controleren of thuiswerkers goed aan het werk zijn, ‘en dat heeft ook geen zin’, luidt het advies.
Leidinggevenden kunnen medewerkers vooral steunen door duidelijk te maken dat ze vertrouwen hebben in hun vaardigheden en betrokkenheid. Er mag ook begrip worden getoond als werk en privé wat meer door elkaar lopen. Vertrouwen en begrip betalen zich op langere termijn uit in minder stress en een hogere betrokkenheid, stelt TNO.
Duidelijke informatie over wat van werknemers wordt verwacht is ook een voorwaarde om goed te kunnen werken. Voor leidinggevenden zijn 3 punten van belang: stuur op resultaten, ga na of de opdrachten duidelijk zijn en check de haalbaarheid. Werknemers moeten ook zelf aan de bel trekken als de opdracht of de bedoeling niet duidelijk is, zegt TNO. Actief contact houden is van belang.
Uren voor een beeldscherm
De deelnemers aan het TNO-onderzoek, dat nog openstaat voor nieuwe inschrijvingen, zijn nu vooral hoogopgeleide werknemers in de kennissector. Volgens recente cijfers van het CBS zit juist die groep op werkdagen lang voor een beeldscherm, gemiddeld bijna 5,5 uur.
In 2019 besteedden werknemers gemiddeld ruim 4 uur per werkdag aan werkzaamheden met een beeldscherm, een half uur langer dan in 2005. Bijna 4 op de 10 werknemers werkten vorig jaar ten minste 6 uur per dag met een beeldscherm. Werknemers die dagelijks langdurig beeldschermwerk verrichten hebben een verhoogde kans op gezondheidsklachten.
Lees ook:
- Gezond werken: tips voor thuis en op het werk
- Arbodiensten vrezen psychische overbelasting thuiswerkers
- Hoe de or veiligheids- en gezondheidsgedrag kan beïnvloeden
Praktijkboek arbeidsomstandigheden 2020
Het Praktijkboek Arbeidsomstandigheden ondersteunt werknemers, ondernemingsraden en VGW(M)-commissies bij hun inzet voor betere arbeidsomstandigheden. Dit boek biedt praktische en leesbare informatie die meteen toe te passen is. Bestel hier jouw exemplaar.
Geef een antwoord