Het overgrote deel van de werkgevers zegt klaar te zijn voor versoepeling van maatregelen en de 1,5-metersamenleving. Veel bedrijven zijn bezig het werken op afstand beter te faciliteren, dienstroosters aan te passen en verlof in te roosteren. Vaak wordt een ‘moreel appèl’ gedaan op het personeel om vakantiedagen op te nemen. Soms wordt het personeel ook om een loonoffer gevraagd, tot ergernis van vakbonden. ‘Dit is bizar’.
Volgens een recente enquête van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN), onder onder ruim 70 grote werkgevers, zijn bij 95% van de bedrijven reorganisaties of ontslagrondes als gevolg van de coronacrisis niet of nauwelijks aan de orde. Dat is volgens AWVN vooral een gevolg van de NOW-regeling, de subsidie voor loonkosten. 40% van de werkgevers maakt gebruik van die regeling, of is van plan dat nog te gaan doen.
Wat nu de prioriteiten van bedrijven zijn
Op basis van de bevindingen in de enquête is een top-5 samen te stellen van wat werkgevers nu als hun prioriteiten zien:
1: Het bedenken en invoeren van protocollen voor het werken in het kader van de 1,5-metersamenleving staat voorop. Daar is circa 95% van de werkgevers mee bezig.
2: Het werken aan protocollen wordt in belang direct gevolgd door het doen van een moreel appèl op werknemers om vakantiedagen op te nemen. Van de werkgevers zegt 57% dat appèl te doen en nog eens 20% overweegt dat te zullen gaan doen.
De hoop is dat werknemers daardoor na de crisis niet massaal vakantiedagen opnemen, waardoor ‘stuwmeren’ zouden worden gevormd of problemen in de bezetting zouden kunnen ontstaan. Een kwart van de werkgevers zegt extra collectieve vakantiedagen toe te wijzen.
3: Twee derde van de geënquêteerde bedrijven zegt de flexibele schil van de organisatie te hebben verkleind (of nog te zullen doen) om zo kosten te besparen.
4: Ook heeft twee derde van de werkgevers de dienstroosters aangepast en verlof ingeroosterd, een deel is van plan dat nog te gaan doen. Dat duidt volgens onderzoekers van AWVN op een groot vertrouwen in de interne flexibiliteit van de organisatie.
5: 64% van de werkgevers heeft een vacaturestop ingesteld of gaat dat nog doen. Werving en selectie van personeel krijgt voor de komende tijd een lage prioriteit.
Vakantiedagen opnemen of salaris inleveren
Vakbonden FNV en CNV hekelen de praktijk van het uitoefenen van druk van werkgevers om werknemers vakantiedagen te laten opnemen. Of om salaris in te leveren, zoals verzekeraar Aon, dat werknemers om een loonoffer vraagt van 20%, tot 2021.
FNV en CNV vinden dat de werknemers het loonoffer moeten weigeren en dat het bedrijf zich moet houden bij de steunmaatregelen van de overheid. Ze wijzen erop dat Aon een financieel gezond bedrijf is.
Niet overlegd met de ondernemingsraad
Volgens CNV-voorzitter Piet Fortuin heeft Aon over het verzoek voor een loonoffer niet eerst overleg gevoerd met de ondernemingsraad en de vakbonden.
De directie van Aon meldt de werknemers dat het verzoek verband houdt met behoud van werkgelegenheid en het op peil houden van de dienstverlening. Ook de continuïteit van het bedrijf wordt als argument aangevoerd. Het loonoffer zou het bedrijf een liquiditeitsbuffer opleveren waardoor het op termijn niet verzwakt, zo zegt de directie.
Gezamenlijke oplossingen
Volgens woordvoerder Jannes van der Velde van AWVN is in het algemeen het vragen van bijdragen van werknemers een gevolg van een probleem dat het hele bedrijf treft en dat om gezamenlijke oplossingen vraagt.
Een bizar verzoek
Maar de druk op werknemers is soms ‘ontoelaatbaar’, zegt CNV-bestuurder Arthur Bot. Hij wijst op een volgens hem ‘bizar’ verzoek van het bedrijf Thermo Fisher Scientific Eindhoven, dat werknemers vraagt 6,5 dag onbetaald verlof op te nemen. De hogere salarisschalen kunnen eventueel 20% van het salaris inleveren. ‘Vragen staat vrij’, zegt Bot, ‘maar dit is gewoon eenzijdig uithollen van het wederzijds vertrouwen dat er hoort te zijn.’
Werkgevers zeggen in de AWVN-enquête ondanks de coronacrisis van plan te zijn te blijven investeren in duurzame inzetbaarheid, gezondheid van medewerkers en wendbaarheid van personeel en organisatie. Veel werkgevers zeggen ook de mogelijkheden van meer digitaal werken te willen onderzoeken.
‘Gezonde vertrouwensrelatie tussen werkgevers en hun werknemers’
De uitkomsten van de peiling onder werkgevers laat volgens AWVN ook zien hoezeer thuiswerken al in de afgelopen jaren is ingeburgerd. De waardering van thuiswerken en de bedrijfscultuur duiden volgens de onderzoekers op een ‘gezonde vertrouwensrelatie’ tussen Nederlandse werkgevers en hun werknemers.
De AWVN zegt het ook opvallend te vinden dat ruim 30% van de werkgevers in dit verband vertrouwt op een meewerkende houding van vakbonden en ondernemingsgraad. Slechts 5% vreest dat de or of de vakbonden tegenwerking zal bieden bij het nemen van maatregelen tegen de crisis.
Lees ook:
- Coronavirus: verplicht vrije dagen opnemen?
- Vakanties verzetten vanwege coronacrisis?
- Vragen naar corona: wat mag een werkgever wel en niet?
- Coronacrisis en de maatregelen: wat de or moet weten
Wees als ondernemingsraad goed voorbereid! Met de kennisbank OR in de praktijk heb je altijd toegang tot een schat aan tools, adviezen en artikelen voor een succesvolle uitoefening van je or-werk, met juridische tips en toelichtingen over de meest voorkomende or-zaken. Nu met vrij toegankelijk Coronavirusdossier. Neem nu een abonnement met 50% korting!
Geef een antwoord