De coronaprotocollen die al in veel sectoren zijn opgesteld hebben geen juridische status in de arboregelgeving, zo waarschuwt Inspectie SZW. Een coronaprotocol ontslaat werkgevers niet van de verplichting om een Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) te hebben. En een RI&E behoort altijd actueel te zijn, zeker vanwege het risico van corona.
Werkgevers hebben volgens de Arbowet een zorgplicht die bepaalt dat werknemers in staat moeten worden gesteld hun werk veilig en gezond te doen. De werkgever behoort in de RI&E de risico’s te inventariseren (dus ook het risico van corona) en in het plan van aanpak aan te geven hoe de risico’s moeten worden ingedamd.
- Tip! Arbo-adviseur Koen Langenhuysen gaat tijdens de Or wetgeving- en actualiteitendag op 10 juni, een live online seminar, nader in op recente arbo-ontwikkelingen, uiteraard ook in het kader van corona. Bekijk het programma!
Coronaprotocol is geen vervanger van de RI&E
In de coronaprotocollen die inmiddels voor veel sectoren zijn opgesteld staat hoe het werk in tijden van corona zo verantwoord mogelijk kan worden verricht. Maar zo’n protocol is geen vervanger van de RI&E en heeft geen juridische status binnen de arboregelgeving.
Werkgevers moeten in hun RI&E het coronarisico onderkennen en er een plan van aanpak voor hebben, benadrukt Inspectie SZW. Bedrijven kunnen baat hebben bij een branche-RI&E of een corona-arbocatalogus voor een sector of branche.
- Lees ook: Direct hogere boete bij ontbreken RI&E
Handhavend optreden bij risico corona
De coronamaatregelen, zoals 1,5 meter afstand houden, thuisblijven bij gezondheidsklachten en de hygiënemaatregelen zijn opgenomen in noodverordeningen. Daarin heeft Inspectie SZW geen rol of bevoegdheden. Voor de Inspectie is de Arbowet leidend en kan zij handhavend optreden om naleving te bevorderen. Dat geldt dus ook bij ongezonde en onveilige situaties bij het risico op besmetting met corona.
Voor blootstelling aan het coronavirus gaat het om deze twee situaties:
- Situaties waarbij blootstelling een direct gevolg is van de werkzaamheden die werknemers verrichten. Zoals zorgmedewerkers en werknemers die materiaal moeten verwijderen of schoonmaken dat mogelijk met corona is besmet.
- Situaties waarbij de mogelijkheid van blootstelling volgt uit het algemene besmettingsgevaar in Nederland. Daarbij gaat het om werkplekken in bedrijven en instellingen, zoals supermarkten, distributiecentra, kantoren, bouw, landbouw, transport en dergelijke. Het kan ook gaan om niet-patiëntgebonden werkzaamheden in de gezondheidszorg.
De Inspectie SZW treedt handhavend op als er sprake is van risico op besmetting, het niet of onvoldoende nemen van maatregelen of het niet toepassen van de arbeidshygiënische strategie.
De Inspectie benadrukt dat de maatschappelijke gevolgen van besmetting met corona het belang van het voldoen aan de zorgplicht in de Arbowet een extra betekenis geven.
Ondernemingsraad en RI&E
De ondernemingsraad en de pvt hebben instemmingsrecht bij de RI&E. Daarmee worden de veiligheids- en gezondheidsrisico’s in de organisatie in kaart gebracht en geëvalueerd. Lees ook: Checklist: ondernemingsraad en de RI&E.
Tip: Het Praktijkboek Arbeidsomstandigheden ondersteunt werknemers, ondernemingsraden en VGW(M)-commissies met praktische informatie. Bestel hier jouw exemplaar.
Lees ook:
- Coronacrisis en de maatregelen: wat de or moet weten
- Gezond werken: tips voor thuis en op het werk
- Ga alvast aan de slag met het 1,5 meter-kantoor
Or wetgeving en actualiteitendag: een online live seminar op 10 juni
Arbo-adviseur Koen Langenhuysen gaat tijdens het seminar op 10 juni in op recente arbo-ontwikkelingen, uiteraard ook in het kader van corona. Kennis die van belang is voor je dagelijkse or-praktijk.
Bekijk het programma!
Praktijkboek arbeidsomstandigheden 2020
Het Praktijkboek Arbeidsomstandigheden ondersteunt werknemers, ondernemingsraden en VGW(M)-commissies bij hun inzet voor betere arbeidsomstandigheden. Dit boek biedt praktische en leesbare informatie die meteen toe te passen is. Bestel hier jouw exemplaar!
Geef een reactie