Van de ondernemingsraad mag verwacht worden dat hij de werkgever zal aanspreken op de nieuwe inspanningsverplichting voor om- of bijscholing van werknemers. Deze plicht is een nieuwe voorwaarde in de verlengde noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud, de NOW 2.0.
Dat schrijft minister Koolmees in een brief aan de Tweede Kamer. Veel werknemers zullen zich moeten voorbereiden op een andere manier van werken of moeten op zoek naar ander werk, zo stelt Koolmees. Voor bedrijven die een beroep doen op de tweede periode van de loonkostenregeling van de NOW geldt om die reden een aanvullende voorwaarde: een inspanningsverplichting voor werkgevers om hun werknemers te stimuleren om aan bij- of omscholing te doen.
- Tip: De Or wetgeving en actualiteitendag op 10 juni, een live online seminar, brengt je helemaal op de hoogte van de NOW en andere wet- en regelgeving met betrekking tot corona. Bekijk het programma!
Ontwikkeladvies of scholing stimuleren
De beoogde om- of bijscholing is geen onderdeel van de NOW-regeling, maar de inspanningsverplichting van de werkgever is dat wel. Koolmees wijst er op dat de NOW al de verplichting kent voor de werkgever om de ondernemingsraad of de pvt te informeren over het aanvragen van de loonkostensubsidie. Die plicht blijft ook in de NOW 2.0 bestaan.
Koolmees vindt dat verondersteld mag worden dat de ondernemingsraad kennis neemt van de nieuwe verplichting om deelname aan een ontwikkeladvies of scholing te stimuleren en de werkgever daarop ‘zo nodig’ te zullen aanspreken.
NL leert door
Het kabinet is bezig een scholingspakket op te tuigen met de naam ‘NL leert door’. Daarmee proberen de overheid, sociale partners en het bedrijfsleven de werkgelegenheid zoveel mogelijk te behouden.
NL leert door moet vanaf juli 2020 de mensen ondersteunen die hun werk als gevolg van de crisis dreigen te verliezen of al verloren hebben en op zoek zijn naar ander werk. Het gaat daarbij behalve werknemers ook om flexwerkers en zzp’ers. Het crisispakket NL leert door heeft vooralsnog een looptijd tot einde 2020.
Het pakket bestaat uit ontwikkeladviezen en online scholing, gericht op het kunnen maken van relevante loopbaanstappen op de arbeidsmarkt.
In de tweede NOW-regeling veranderen onder meer de regels voor seizoensbedrijven, bedrijfsovernames en bedrijven die in januari een loonsom van 0 euro hadden. Voor de NOW 2.0 geldt dat bedrijven over dit jaar geen winstuitkering aan aandeelhouders mogen doen, geen bonussen mogen verstrekken aan bestuur en directie en geen eigen aandelen mogen inkopen. En de ontslagboete vervalt.
Lees ook:
- Wat de regeling tegemoetkoming loonkosten (NOW 2.0) inhoudt
- In nieuw steunpakket is ontslagboete geschrapt
- Overzicht: steunmaatregelen voor werkgevers
Or wetgeving en actualiteitendag op 10 juni: een live online seminar
De Or wet-geving en actualiteitendag op 10 juni 2020 brengt je helemaal op de hoogte van de nieuwe wet- en regelgeving (zoals de NOW) en de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de coronamaatregelen. Een live online seminar die van belang is voor je dagelijkse or-praktijk!
Wees als ondernemingsraad goed voorbereid! Met de kennisbank OR in de praktijk heb je altijd toegang tot een schat aan tools, adviezen en artikelen voor een succesvolle uitoefening van je or-werk, met juridische tips en toelichtingen over de meest voorkomende or-zaken. Nu met vrij toegankelijk Coronavirusdossier.
Dit soort overheidsteksten maken het de OR knap lastig : “De beoogde om- of bijscholing is geen onderdeel van de NOW-regeling, maar de inspanningsverplichting van de werkgever is dat wel. Koolmees wijst er op dat de NOW al de verplichting kent voor de werkgever om de ondernemingsraad of de pvt te informeren over de het aanvragen van de loonkostensubsidie. Die plicht blijft ook in de NOW 2.0 bestaan.”
1. Wat is de betekenis van de statement ‘geen onderdeel van de NOW-regeling, maar de inspanningsverplichting.. wel’ ? En wat is dan de inspanningsverplichting ? Even een offerte aanvragen, is dat inspanning genoeg ?
2. Waarom de statement van Koolmees in deze context ? Die gaat over het moeten inlichten van het gebruik van de regeling maar staat in dezelfde paragraaf die over een specifiek onderdeel van die regeling gaat.
3. Dan de statement ‘mensen ondersteunen die hun werk als gevolg van de crisis dreigen te verliezen’. Dan moet een werkgever eerst de intentie aangeven te willen reorganiseren en dan kijken wie er gered kan worden met omscholing ? Of eerst omscholen en dan bepalen wie ?
De hele tekst en informatie van de overheid riekt naar de ARBO wetgeving, een hoop woorden maar weinig echte werkgeversplichten. Ik hoop dat ORNET hier nog een artikel over schrijft met verduidelijking !