Arbodiensten en bedrijfsartsen zijn bezorgd over de veiligheid op de werkvloer nu iedereen zich vanaf 1 juni op corona kan laten testen door de GGD, zonder doorverwijzing van een (bedrijfs)arts. Daarmee vervalt voor werknemers ook het advies van bedrijfsarts en arbodienst. ‘Terwijl vele corona-uitbraken werkgerelateerd blijken te zijn’, zo waarschuwen de bedrijfsartsen.
Minister Hugo de Jonge van VWS stelde onlangs dat voor een coronatest een doorverwijzing van de bedrijfsarts niet nodig is. Tot verbazing van de branchevereniging voor arbodiensten (Oval) en de beroepsvereniging van bedrijfsartsen (Nvab).
Zelf bepalen wanneer er geen gezondheidsrisico’s meer bestaan?
‘We mogen er niet vanuit gaan dat gedreven werknemers zonder deskundig advies zelf kunnen bepalen wanneer er geen gezondheidsrisico’s meer bestaan en het werk kan worden hervat’, zegt Oval-directeur Petra van de Goorbergh. De beide organisaties hebben minister De Jonge een brandbrief gestuurd over hun zorgen. Er dreigen nieuwe infectiehaarden als onze adviesrol wegvalt, stellen ze.
- Tip: De Or wetgeving en actualiteitendag op 10 juni, een live online seminar, brengt je helemaal op de hoogte van de nieuwe wet- en regelgeving met betrekking tot corona en de laatste ontwikkelingen.
Advies bij vaststelling corona
Wordt het coronavirus bij een werknemer vastgesteld, dan bespreekt de bedrijfsarts de gevolgen voor de thuis- en werksituatie. Er kan advies worden gegeven over de mogelijkheden en voorwaarden om weer aan het werk te gaan. De werkgever wordt geadviseerd over de gevolgen voor het werk en de organisatie. Die adviezen zitten straks niet meer standaard in het proces, zo waarschuwen de organisaties.
Bedrijfsarts Yolande Kampen wijst er op dat werknemers aanvankelijk weer aan het werk mochten als ze 24 uur klachtenvrij waren. ‘Nu blijkt dat ze, als ze hersteld zijn van langdurige klachten, langer van de werkplek weg moeten blijven. Juist een bedrijfsarts kan op basis van de specifieke werkzaamheden in een organisatie goed bepalen hoe een verantwoorde terugkeer eruitziet.’
Ventilatie speelt een niet te onderschatten rol
Een niet te onderschatten rol speelt volgens Kampen de ventilatie op sommige werkplekken. ‘Er moet voldoende verse lucht en luchtverversing zijn, maar op veel kantoren kan geen raam open en is de luchtverversing marginaal. Dat kan de verspreiding van het virus in de hand werken. Als onze adviesfunctie vervalt, bestaat het risico dat werknemers straks weer naar het werk gaan terwijl ze nog besmettelijk zijn.’
De inzetbaarheid van de werknemer
‘Wat we zien is dat de GGD’en nu uitspraken doen over de inzetbaarheid van de werknemer’, zegt bedrijfsarts Rik Menting, ‘terwijl men de arbeidscontext niet kent. De GGD’en baseren zich op de uitslag en de algemene RIVM-richtlijnen. Maar kennis van sectorspecifieke richtlijnen en de werkcontext is essentieel.’
Menting vreest dat mensen met een positieve test gewoon blijven doorwerken en zo een bron kunnen zijn van een Covid 19-besmetting. ‘Andersom kan ook, dat mensen onnodig in paniek raken. Dat kan zorgen voor verzuim.’
De GGD’en
De GGD’en melden dat mensen die het virus blijken te hebben twee weken thuis moeten blijven. Dat geldt ook voor de huisgenoten van de besmette persoon. De GGD spoort de mensen op met wie de zieke in nauw contact is geweest en zou kunnen hebben besmet. Hen wordt dan eveneens gevraagd twee weken thuis te blijven, en het te melden als ze ziek worden.
De wet legt de ondernemingsraad verplichtingen op
Arbeidsomstandighedenbeleid is een belangrijk onderwerp voor de ondernemingsraad. De or heeft wettelijke verplichtingen. Zo moet de or intensief samenwerken met de ondernemer over het arbobeleid en de uitvoering van dat beleid. De ondernemer moet de or daarbij actief informatie verschaffen. Er wordt onder meer overlegd over besluiten ten aanzien van gezondheid en welzijn en over de RI&E.
Van belang is dat er ook wordt overlegd met de preventiemedewerker en de bedrijfsarts. Zo kunnen met het oog op corona specifieke risico-situaties worden benoemd en kunnen beschermende maatregelen worden genomen.
Lees meer hierover in: Gezond werken: tips voor thuis en op het werk.
Lees ook:
- Andere inrichting kantoortuin, wat zijn de rechten van de or?
- Grip krijgen op VGWM-beleid: checklist voor de or
- Afstand houden op het werk lukt vaak niet, ‘dit is onacceptabel’
Or wetgeving en actualiteitendag op 10 juni: een live online seminar
De Or wet-geving en actualiteitendag op 10 juni 2020 brengt je helemaal op de hoogte van de nieuwe wet- en regelgeving en de laatste ontwikkelingen, ook met betrekking tot corona. Een live online seminar die van belang is voor je dagelijkse or-praktijk!
Geef een reactie