Interne flexibiliteit voor werknemers en duurzame inzetbaarheid zijn door de coronacrisis veel belangrijker geworden. Nu veel bedrijven hun flexibele schil hebben verkleind, komt de nadruk te liggen op brede inzetbaarheid van het vaste personeel, met flexibele werktijden, zelf roosteren en thuiswerken.
Dat blijkt uit de deze week gepresenteerde Werkgevers Enquête Arbeid (WEA) 2019 van TNO. De belangrijkste arbeidsrisico’s waren in 2019 volgens werkgevers werkdruk, lichamelijke belasting en beeldschermwerk. Die risico’s zijn voor veel werkgevers reden om de duurzame inzetbaarheid van hun werknemers te verbeteren.
- Tip: Tijdens de Or wetgeving en actualiteitendag op 10 juni, een live online seminar, gaan onze experts onder meer in op de actualiteiten van de coronacrisis en de nieuwe wet- en regelgeving, en de regels met betrekking tot reorganiseren.
Wat interne flex betreft staan we nog maar aan het begin
Uit de enquête blijkt ook dat werkgevers vorig jaar minder belang hebben gehecht aan interne flexibilisering; het vergroten van mogelijkheden om werknemers met een vast contract ander werk te laten doen binnen hun eigen organisatie. Nu de impact van de coronacrisis op de arbeidsmarkt en de arbeid zelf de komende jaren groot zal zijn, verandert het krachtenveld. ‘Interne flexibiliteit en duurzame inzetbaarheid worden veel belangrijker dan vóór de crisis’, zegt senior econoom Frans van der Zee van TNO.
Wat interne flex betreft staan we nog maar aan het begin, stelt TNO. Interne flexibilisering kan ook betekenen dat voor bepaalde werkzaamheden kan worden samengewerkt in een arbeidspool met andere organisaties. Vorig jaar beschikte nog maar een klein percentage van de werkgevers (3%) over zo’n pool, een stabiel percentage sinds 2014.
‘Noodzaak om interne flexibiliteit serieuzer op te pakken’
Nu veel organisaties noodgedwongen afscheid hebben genomen van hun flexibele schil is de noodzaak om interne flexibilisering serieuzer op te pakken groot, zegt Van der Zee. ‘Zeker nu in en na de crisis de nadruk op vast personeel komt te liggen.’ Om met veranderingen zoals digitalisering en technologisering om te kunnen gaan is het volgens Van der Zee belangrijk dat vaste werknemers breed inzetbaar zijn.
Uit de enquête blijkt dat werkgevers hun medewerkers in 2019 al in toenemende mate individueel maatwerk boden, met betrekking tot ontwikkelingsmogelijkheden, het takenpakket, zorgverlof en werkduur.
Overleggen met werknemers
Van de ondervraagde werkgevers zegt 78% van de werkgevers te overleggen met werknemers over arbeids- en rusttijden, en 70% overlegt over arbozaken en verzuim. Twee derde van de werkgevers heeft ten minste één specifieke maatregel op arbo- en verzuimgebied doorgevoerd in de afgelopen twee jaar. Kleine organisaties blijven daarin volgens TNO vaak sterk achter bij grotere organisaties. De getroffen maatregelen variëren van het verstrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen tot het bevorderen van een gezonde levensstijl.
Bijna 30% van de werkgevers voerde de laatste twee jaar geen arbo- en verzuimmaatregelen in. In 2012 was dat nog 37%.
Hoe kan de ondernemingsraad verbeteringen helpen realiseren?
Hoe kan de ondernemingsraad in deze roerige tijd prioriteiten bepalen in de agendering van HR-onderwerpen? Hoe kan de or gewenste verbeteringen helpen realiseren?
Adviezen voor een doordachte aanpak van de HR-strategie lees je in: Or en HR-strategie: hoe stellen we nu prioriteiten?
Om duurzame inzetbaarheid met de bestuurder te bespreken, heeft de ondernemingsraad informatie nodig. De or kan het informatierecht inzetten (artikel 31 WOR) en bijvoorbeeld vragen naar een overzicht van de initiatieven die gericht zijn op de ontwikkeling van medewerkers.
Deze en meer tips lees je in: Duurzaam inzetbaar in tijden van vergrijzing: 11 tips voor de or
Lees ook:
- Veel werkgevers verlangen bijdrage van werknemer
- ‘Or moet nu echt aan de bak voor duurzaamheid’
- Waarom de or de kantoortuin ter discussie moet stellen
Or wetgeving en actualiteitendag op 10 juni: een live online seminar!
De Or wetgeving en actualiteitendag op 10 juni 2020 brengt je helemaal op de hoogte van de nieuwe wet- en regelgeving met betrekking tot corona. Een live online seminar die je ook informeert over arbeidsrecht, arbo-ontwikkelingen en pensioenen.
Wees als ondernemingsraad goed voorbereid! Met de kennisbank OR in de praktijk heb je altijd toegang tot een schat aan tools, adviezen en artikelen voor een succesvolle uitoefening van je or-werk, met juridische tips en toelichtingen over de meest voorkomende or-zaken. Nu met vrij toegankelijk Coronavirusdossier.
Geef een antwoord