Valt het door een bestuurder invoeren van een tijdelijke maatregel ook onder het instemmingsrecht? Bijvoorbeeld een loonsverhoging voor twee maanden voor medewerkers die meer willen werken vanwege het opvangen van zomerdrukte.
Artikel 27 lid 1 sub c WOR zegt: De ondernemer behoeft de instemming van de ondernemingsraad voor elk door hem voorgenomen besluit tot vaststelling, wijziging of intrekking van een belonings- of een functiewaarderingssysteem.
Het systeem van belonen wordt gewijzigd
Het systeem van belonen wordt gewijzigd door een extra vorm van vergoeding te introduceren. Dat het hier een tijdelijke maatregel betreft, doet niet ter zake.
Kortom, jullie bestuurder zal deze wijziging moeten voorleggen aan de ondernemingsraad, die dan zijn afwegingen kan maken om wel of niet hiermee in te stemmen.
Indien het beloningssysteem en de hoogte van beloningen in overleg met vakbonden tot stand komt, vervalt voor de or het instemmingsrecht. Maar dan zal de werkgever met de vakbonden in overleg dienen te treden. Van een eenzijdige en tijdelijke aanpassing zonder instemming kan ook dan geen sprake zijn.
- Bovenstaande vraag is beantwoord via de gratis vragenservice van ORnet, mede mogelijk gemaakt door het CAOP. Heb je ook een vraag? Ga naar de vragenservice.
Lees ook:
- Verandering van beloningssysteem
- Is verandering salarisperiode adviesplichtig?
- Hogere salarisschaal na opleiding?
Basiscursus medezeggenschap (online training op 2 juli)
Wil je weten wat de rechten en de plichten van de ondernemingsraad zijn? Schrijf je in voor de online basiscursus Medezeggenschap op 2 juli 2020.
Het OR Jaarboek 2020 geeft helder en bondig een praktische uitleg aan bevoegdheden, werkwijze en faciliteiten van de ondernemingsraad. Het boek helpt ieder lid van een ondernemingsraad om efficiënt en snel de informatie te vinden die hij of zij nodig heeft.
Geef een antwoord