Het voorgenomen uitstel van de loonsverhoging van 3,5% in de metaal- en technieksector kan alleen doorgaan als meer dan de helft van het personeel met het uitstel akkoord gaat. Ook in andere sectoren worden loonsverhogingen mogelijk op de lange baan geschoven, omdat werkgevers zeggen de gemaakte afspraken niet te kunnen nakomen.
Bedrijven in de metaal en techniek die door de coronacrisis kampen met financiële problemen, willen de voor juli geplande loonsverhoging van 3,5% met vijf maanden uitstellen. Vakbond FNV heeft met de sector afspraken gemaakt en zegt strikte voorwaarden aan het uitstel te hebben gesteld.
- Tip: Volg de training Financiële stukken lezen en begrijpen voor de or op 25 juni.
Loonsverhoging later, in ruil voor 29 vakantie-uren
Behalve dat een meerderheid van de werknemers van het betreffende bedrijf met het uitstel moet instemmen, moeten de betrokken bedrijven ook aantonen dat er geen andere mogelijkheid is dan uitstel. De omzetdaling moet aantoonbaar het gevolg zijn van de coronacrisis. In ruil voor de maatregel krijgen de werknemers volgens de FNV er 29 vakantie-uren voor terug.
Ook werkgevers in de technische groothandel, sierteelt en zwembaden hebben voorgesteld de overeengekomen loonstijging uit te stellen. In totaal gaat het om bijna een half miljoen werknemers die hiermee worden geconfronteerd. Ook hiervoor geldt dat per bedrijf een meerderheid van de werknemers akkoord moet gaan.
‘Openbreken cao is een optie’
Volgens Laurens Harteveld van werkgeversvereniging AWVN is de onzekerheid bij sommige bedrijven zó groot dat het openbreken van de cao een optie is. ‘Normaal kom je niet zomaar terug op gemaakte afspraken, maar door de crisis zijn sommige afspraken misschien wat minder heilig.’
AWVN-directeur Raymond Puts zei eerder al dat salarisverhogingen in de komende tijd ‘echt een moeilijke zaak’ worden. ‘Het is reëel om te stellen dat het richting nul gaat.’
Volgens vakbond FNV gaat het in elk geval in de metaal en techniek om uitstel van loonsverhoging en niet om afstel. Het moet gewoon betaald worden, alleen is er wel de mogelijkheid tot dispensatie, zo meldt de bond.
Scherpe daling maandgemiddelde
Volgens recente cijfers van AWVN is bij de loonafspraken inmiddels sprake van een scherpe daling in het maandgemiddelde bij de bedrijven. Vóór de crisis stond dat gemiddelde nog op ruim 3%, inmiddels is dat gezakt naar 1,8%. Er zijn ook veel minder akkoorden gesloten dan gebruikelijk in het voorjaar. Inmiddels vallen zeker een miljoen werknemers onder een cao die al is verlopen.
Lees ook:
- ‘Omscholing van werknemers wordt cruciaal’
- Extra geboorteverlof per 1 juli kan leiden tot personeelstekort
- Or en HR-strategie: hoe stellen we nu prioriteiten?
Training: Financiële stukken lezen en begrijpen, op 25 juni
Zorg dat je mee kunt praten over de financiële situatie in jouw organisatie. Volg de training Financiële stukken lezen en begrijpen voor de or.
Wees goed voorbereid! Met de kennisbank OR in de praktijk heb je altijd toegang tot een schat aan tools, adviezen en artikelen voor een succesvolle uitoefening van je or-werk, met juridische tips en toelichtingen over de meest voorkomende or-zaken. Nu met vrij toegankelijk Coronavirusdossier.
Geef een antwoord