De vrijdag gesloten pensioendeal dupeert de huidige deelnemers van bedrijfstakpensioenfondsen. Daarvoor waarschuwt het Verbond van Verzekeraars. Door de nieuwe premiesystematiek kunnen twee werknemers van dezelfde leeftijd bij dezelfde werkgever een verschillende pensioenpremie krijgen. De meeste reacties op de overeenkomst van vrijdag zijn positief.
Het Verbond van Verzekeraars juicht het net als vakbonden en werkgeversorganisaties toe dat pensioenfondsen overgaan op premieregelingen – en dat het gebruik van rekenrente en dekkingsgraden kan worden losgelaten. Maar we moeten wel voorkomen dat werknemers en werkgevers die al zo’n regeling hebben, onnodig gedupeerd worden, zegt het Verbond.
- Tip: Wil je alles weten over de uitwerking van het pensioenakkoord, de laatste wetgeving en de rol van de ondernemingsraad bij pensioenen? Boek de eendaagse training Or & pensioenen op 10 september 2020 van pensioenexpert Jaap Harmsen.
Twee pensioenregelingen aanbieden
Directeur Richard Weurding van het Verbond wijst er op dat straks ook voor bestaande premieregelingen een leeftijdsonafhankelijke premie gaat gelden. Dat betekent een flink nadeel voor alle actieve deelnemers, zeker voor hen in de leeftijd tussen 40 en 55 jaar. In het akkoord is daarom afgesproken de situatie voor bestaande werknemers ongewijzigd te laten en voor nieuwe werknemers het gewijzigde systeem te hanteren.
In de periode van overgang van oud naar nieuw moeten werkgevers volgens Weurding dan twee pensioenregelingen aanbieden: een voor bestaande en een voor nieuwe werknemers. ‘Dat betekent dat deze werkgevers, vaak in het MKB, tientallen jaren worden opgezadeld met onnodig hoge kosten en complexe en niet uitlegbare regelingen’, stelt Weurding.
‘Niet te verkopen’
Het Verbond vindt het niet te verkopen dat twee werknemers van dezelfde leeftijd bij dezelfde werkgever straks een verschillende pensioenpremie krijgen. Weurding: ‘De bedoeling was nu net om de pensioenen transparanter, beter uitlegbaar en meer kostenefficiënt te maken. De regelingen die al aan deze eisen voldoen worden nu enorm in de problemen gebracht.’
Beter is het volgens het Verbond om de huidige premieregelingen ongewijzigd te laten doorlopen, waarbij werkgevers en hun werknemers zelf de keuze kunnen maken of zij collectief overstappen op een nieuw contract. Een vorm van publieke financiële compensatie voor werkgevers of werknemers die de overstap maken zou volgens het Verbond ook een oplossing kunnen zijn.
Solidariteitsreserve moet tegenvallers beperken
De afgelopen vrijdag bereikte overeenkomst is een uitwerking van het pensioenakkoord dat het kabinet en de sociale partners vorig jaar al sloten. De pensioenuitkeringen worden meer afhankelijk gemaakt van de financiële prestaties van de pensioenfondsen. De pensioenen zullen bij tegenvallers wel sneller moeten worden gekort, maar kunnen in betere tijden ook sneller stijgen. Een buffersysteem (de ‘solidariteitsreserve’) moet al te grote fluctuaties beperken.
Dankzij een maatregel van minister Koolmees hoeven de meeste pensioenfondsen in 2021 niet te korten op hun pensioenen. Een pensioenfonds moet dan wel een dekkingsgraad van 90% hebben aan het eind van dit jaar.
FNV: Positief, maar pensioendeal is nog geen akkoord
Vakbond FNV is blij met het resultaat, maar FNV-bestuurder Tuur Elzinga noemt het nog geen akkoord. Het gaat in feite om een uitwerking van eerdere afspraken, maar er zijn volgens hem nu wel heldere doelen afgesproken. Het FNV Ledenparlement stemt dinsdag over het resultaat. De bond legt het met een positief advies voor aan de leden.
CNV: Een historische stap voorwaarts
CNV-voorzitter Piet Fortuin heeft het over ‘een deal waar we mee kunnen thuiskomen’. Alles overziend is er volgens hem uiteindelijk een ‘historische stap voorwaarts’ gezet. De bond zegt het resultaat met vertrouwen te zullen voorleggen aan de achterban.
VNO-NCW: Stabiele premies voor ondernemers
Werkgeversorganisatie VNO-NCW is tevreden en meent dat het nieuwe stelsel transparanter en persoonlijker is en beter aansluit op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Het stelsel biedt eerder perspectief op een koopkrachtig pensioen, de premies voor ondernemers blijven stabiel, en zelfstandigen kunnen gemakkelijker pensioen opbouwen, zegt VNO-NCW.
KBO-PCOB: Voorzichtig positief
Ouderenorganisatie KBO-PCOB is ‘voorzichtig positief’ gestemd over het nieuwe contract. Na 12 jaar inleveren is het volgens directeur Manon Vanderkaa goed dat gepensioneerden straks meer perspectief op indexatie krijgen. Ze vindt het nog te vroeg voor een definitief oordeel. ‘De kans op korten wordt ook groter. En er zijn meer vragen. We gaan alles daarom eerst goed bestuderen en, net als de vakbonden, onze achterban raadplegen.’
Anbo: Onredelijk en onevenwichtig
Ouderenorganisatie Anbo is niet tevreden. ‘Ouderen hebben vooral de lasten gedragen van het huidige onredelijke stelsel, maar missen de vruchten van de vernieuwing. Dat is onredelijk en onevenwichtig’, zegt directeur-bestuurder Liane den Haan.
Zij wijst er op het nieuwe stelsel pas ingaat in 2026, waardoor de gemiddelde gepensioneerde van nu 75 jaar, er pas van profiteert als hij of zij ruim 80 jaar oud is. ‘Dat is onredelijk. Als pleister op de wonde krijgen gepensioneerden in 2021 hooguit een lagere of geen korting op hun pensioen.’
Minister Koolmees hoopt nog voor het zomerreces een hoofdlijnennotitie over de uitwerking van het pensioenakkoord naar de Tweede Kamer te kunnen sturen.
Lees ook:
- Het jong van Koolmees: de uitwerking van het pensioenakkoord
- ‘Grote risico’s als or kiest voor bedrijfstakpensioenfonds’
- Uitvoering pensioenakkoord vraagt aandacht or
Wil je alles weten over de uitwerking van het pensioenakkoord, de laatste wetgeving en de rol van de ondernemingsraad bij pensioenen? Met de eendaagse training Or & pensioenen op 10 september 2020 door pensioenexpert Jaap Harmsen kom je beslagen ten ijs.
Wees goed voorbereid! Met de kennisbank OR in de praktijk heb je altijd toegang tot een schat aan tools, adviezen en artikelen voor een succesvolle uitoefening van je or-werk, met juridische tips en toelichtingen over de meest voorkomende or-zaken. Nu met vrij toegankelijk Coronavirusdossier.
Tja, ca 1 miljoen werknemers heeft een waardeloos pensioen bij een commerciële verzekeraar. Daarvan het akkoord voor echte pensioenen niets aan redden.
Kan de OR het bedrijf niet stimuleren om over te stappen op een echt pensioenfonds?
Dat dat belangrijk is, blijkt nu weer bij het uitwerken van het pensioenakkoord
Bij een echt pensioenfonds gaat iedere medewerker er op vooruit, qua pensioen. Weliswaar een beetje, maar wel bijna in alle situaties.
– Waarom geeft de redactie van ORnet alleen de eerste reacties van do Bobo’s van de onderhandelende partijen, maar niet van de individuele betrokken mensen?
– Deze Bobo reacties zullen nimmer onvoldoende zijn, immers men heeft eraan meegewerkt.
– Naar verluid is er afgelopen vrijdag een document uitgekomen als uitwerking pensioenakkoord welke niet openbaar is gemaakt. Daar is een jaar aan gewerkt, let op 5 pagina’s A4 tekst? Daar moeten de achterbannen het mee doen bij hun besluitvorming dit alles te sanctioneren? Ook begreep ik dat deze achterban raadplegingen binnen een week moet gebeuren in een periode dat fatsoenlijk bijeenkomen niet mogelijk is.
– Volgens de Landsadvocaat is het niet mogelijk een pensioenovereenkomst van een deelnemer pensioenfonds niet eenzijdig te wijzigen, graag daar nu met prioriteit aandacht aan geven.
– Er bestaat geen lange termijn financieringsprobleem bij de pensioenen. Deze problemen zijn door de regeringen en de coalitiepolitieke partijen gecreëerd. Het instrument het Financieel Toetsingskader (nFTK) en de jarenlange vaststelling te lage rekenrente. Een dictaat in plaats van de werkelijkheid.
– Onvoorstelbaar de chantage van Koolmees: Als er geen uitwerking pensioenakkoord komt dan zal ik de pensioenuitkeringen korten. Maar het is nog erger de dreiging van pensioenkortingen zijn nog steeds niet van tafel.
– Het is niet (meer) van deze tijd om de minderheid in het polderoverleg te laten beslissen over de vele miljoenen meer betrokken mensen. Waar is de democratische legitimering?
De stellingen vindt ik veel te negatief. Zoals het nu gaat met de zeer lage rekenrente heb je nooit genoeg kapitaal om de uitkering op peil te houden. Afgelopen 10 jaar gemiddeld zo’n 7% rendement en geen indexatie. Dit is pas oneerlijk. Toegeven dat de komende jaren het w.s. moeilijker zal worden om de 7% te handhaven. We kunnen beter akkoord gaan. Henk van der Werf