Van de werkgevers die hun werknemers hebben gevraagd loon in te leveren heeft 41% dit zonder overleg aangekondigd. Dat zegt vakbond CNV, die op basis van onderzoek zegt te vrezen dat ‘vele tienduizenden werkenden’ nu om een loonoffer wordt gevraagd. Akkoord gaan met een loonoffer heeft voor de werknemer flinke gevolgen als het bedrijf failliet gaat, waarschuwt de bond.
Uit een peiling van het CNV onder 1.600 leden blijkt dat 4% van hen is gevraagd om een deel van het salaris in te leveren vanwege de financiële gevolgen van de coronacrisis. Als je dat percentage doortrekt naar alle werkenden in de marktsector, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin, ‘dan zou dit betekenen dat vele tienduizenden werkenden nu om een loonoffer wordt gevraagd.’ In de peiling geeft ook 10% van de leden aan te verwachten dat hen nog verzocht wordt loon in te leveren.
Loonoffer vooral bij grotere bedrijven
De vraag om een loonoffer doet zich vooral voor bij grotere bedrijven, met meer dan 250 werknemers. Fortuin zegt met bedrijven in gesprek te willen gaan die staatssteun krijgen voor de loonkosten via de NOW-regeling en daarnaast ook loon van werknemers inhouden. De voorzitter zegt in een uiterste geval de gang naar de rechter niet uit te sluiten. Bedrijven die deelnemen aan de NOW-regeling dienen het volledige loon te betalen aan hun werknemers.
Van de ondervraagden geeft 42% aan dat een loonoffer voor hen financieel niet haalbaar is. Drie kwart van de werknemers zegt niet te weten wat precies de rechten van de werknemer zijn als de werkgever een loonoffer vraagt. In de peiling zegt 1 op de 5 CNV-leden bereid te zijn salaris in te leveren als het slecht gaat met het bedrijf. Een grote meerderheid (85%) denkt dat een loonoffer niet nodig is om het bedrijf van de ondergang te redden.
Loonoffer: gevolgen voor de WW-uitkering
Fortuin wijst er op dat akkoord gaan met een loonoffer flinke gevolgen kan hebben voor de WW. ‘Wie nu 20% van zijn loon inlevert, krijgt straks 20% minder WW als het bedrijf alsnog failliet gaat. En dat twee jaar lang, dat kan duizenden euro’s schelen.’ Bedenk je twee keer voor je tekent bij het kruisje, zegt Fortuin. ‘Het is een uiterst zwaar middel.’
Als een werkgever geen afspraken in de arbeidsovereenkomst heeft gemaakt om arbeidsvoorwaarden eenzijdig te mogen wijzigen, moet de individuele werknemer er toestemming voor geven. Werknemers zijn niet verplicht om instemming te verlenen voor een loonoffer, ook als de ondernemingsraad wel met het loonoffer akkoord is gegaan.
Lees ook:
- Werkgevers zetten arbeidsvoorwaarden op de helling
- Veel werkgevers verlangen bijdrage van werknemer
- Loonsverhogingen worden uitgesteld
- Wat de regeling tegemoetkoming loonkosten (NOW 2.0) inhoudt
De online-trainingen van ORnet Academy
Om de or ook in deze bijzondere tijden te ondersteunen, biedt ORnet Academy online trainingen aan. Zo kun je je als or-lid vanuit je huis blijven ontwikkelen! Bekijk ons aanbod van online trainingen.
Lijkt mij dat naast beboeten voor het onrechtmatig gebruik van loonoffers bij WOZ tevens eerst de bonussen en dividenten op nul gezet worden. Uitzondering daargelaten, maar werknemers zorgen voor de lange termijn-winst niet de Grijp Graai en co’s.