Werkgevers kunnen voor het eerst inzicht krijgen in de feitelijke culturele diversiteit in hun organisatie. Dat kan vanaf 1 juli met de CBS-barometer Culturele Diversiteit, die eerder als pilot in bedrijven is getest. Werkgevers- en werknemersorganisaties hebben er bij de SER op aangedrongen de barometer beschikbaar te stellen.
Voor het eerst een factbase om mee naar de directie te gaan
In de praktijk blijkt dat Nederlanders met een niet-westerse migratie-achtergrond, ook als er sprake is van vergelijkbare kwalificaties, minder snel worden aangenomen. Uit onderzoek van onder meer de SER blijkt dat werkgevers door een gebrek aan gegevens en privacyregels niet goed in staat zijn succesvol diversiteitsbeleid te ontwikkelen.
Ander recent onderzoek geeft aan dat ongeveer twee derde van de ondervraagde organisaties niet actief bezig is met diversiteit. Het CBS denkt de hindernissen met de Barometer Culturele Diversiteit te kunnen verkleinen.
- Tip: Tijdens de masterclass OR & HR-strategie van de organisatie op 29 oktober leer hoe je als or proactief kunt handelen bij de vorming van HR-management.
Diversiteitsbeleid voeren op basis van feiten
Werkgevers met meer dan 250 medewerkers kunnen het CBS vragen een geanonimiseerde versie van hun personeelsbestand te onderzoeken. De aanvrager wordt, tegen kostprijs, voorzien van statistieken die inzicht geven over de culturele diversiteit binnen de organisatie. Het CBS kan onder meer gegevens over migratie en afkomst achterhalen. Zo kan diversiteitsbeleid worden gevoerd dat op feiten is gebaseerd, stelt het CBS.
Informatie over individuele medewerkers geeft de barometer om privacyredenen niet. De CBS-gegevens worden alleen verstrekt op groepsniveau, maar niet voor (te) kleine groepen. Dat is de reden dat de barometer alleen ingezet kan worden voor minimaal 250 werknemers.
De informatie geeft inzicht in het aandeel werknemers met en zonder (niet-)westerse migratieachtergrond binnen een organisatie. De gegevens kunnen worden uitgesplitst naar de al bekende subgroepen van de personeelsadministratie, zoals functiegroep of aantal dienstjaren.
‘Zonder extra administratieve lasten en met voldoende detailniveau’
Minister Koolmees meldde de Tweede Kamer onlangs dat is gebleken dat de barometer bruikbare inzichten oplevert, volgens hem zonder extra administratieve lasten en met voldoende detailniveau. Een deelnemer aan de pilot meldde ‘voor het eerst een factbase te hebben om mee naar de directie te gaan’. Volgens Koolmees is het aan de werkgevers zelf om de verkregen informatie te beoordelen en te vertalen in beleid.
Ondernemingsraad kan diversiteit bevorderen
De ondernemingsraad heeft enkele instrumenten om diversiteit en inclusiviteit te bevorderen. Zo kan de or gebruikmaken van de Wet op de Ondernemingsraden. In artikel 28 lid 3 van de WOR staat: ‘De ondernemingsraad waakt in het algemeen tegen discriminatie in de onderneming en bevordert in het bijzonder de gelijke behandeling van mannen en vrouwen alsmede de inschakeling van gehandicapten en minderheden in de onderneming.’
Lees meer hierover in: Hoe de or diversiteit kan verbeteren.
Lees ook:
- Diversiteit: ambitieuze streefcijfers verwacht van bedrijven
- Verplicht vrouwenquotum voor grote bedrijven
Masterclass: Or en HR- strategie van de organisatie
In samenwerking met het Erasmus OR Centre organiseert OR/opleidingen een reeks masterclasses, die elk een strategisch thema hebben.
De masterclasses bieden essentiële kennis waarmee de or zich verder kan ontwikkelen:
OR & HR-strategie van de organisatie, 29 oktober 2020
En ook:
OR & financiële en operationele gezondheid van de organisatie, 13 oktober 2020
OR & strategie van de organisatie, 22 september 2020
Geef een reactie