Bij de komende reorganisatie bij Tata Steel vallen in IJmuiden geen gedwongen ontslagen. Vakbonden FNV en CNV hebben met Tata Steel Europe overeenstemming bereikt over baanbehoud. Dat succes volgt na wekenlange acties door boze werknemers. Vakbond CNV maakt zich na het uitputtende onderhandelingsproces wel zorgen over de wijze van aansturing van Tata Steel.
Na 24 dagen staken heeft de directie van Tata Steel eindelijk geluisterd naar de wensen van de medewerkers, zegt FNV-bestuurder Roel Berghuis. In een akkoord is vastgelegd dat er geen sprake zal zijn van gedwongen ontslagen en dat het bestaande werkgelegenheidspact over baanbehoud, dat liep tot 1 oktober 2021, is verlengd tot 1 oktober 2026. Als er de komende tijd toch banen verdwijnen, dan zal dat zeer waarschijnlijk gebeuren via natuurlijk verloop.
- Tip: Om de or ook in deze bijzondere tijden te ondersteunen, biedt ORnet Academy online trainingen aan. Bekijk ons aanbod van online trainingen.
Geen verkoop van activiteiten
Tata Steel heeft de bonden beloofd geen onderdelen van Tata Steel Nederland te verkopen en dat het werk bij belangrijke bedrijfsonderdelen niet zal worden uitbesteed. Mocht het toch tot een voornemen van verkoop van activiteiten komen, dan zal Tata de vakbonden en de ondernemingsraad daarbij tijdig betrekken, is de belofte.
Volgens Berghuis is afgesproken dat Tata Steel voor eind september duidelijk maakt wat de toekomstplannen voor IJmuiden zijn. FNV wil dat het bedrijf investeert in de installaties en in de werknemers. Ook moet duidelijk worden hoe de milieu- en CO2-problematiek wordt aangepakt en hoe de aanpassingen worden gefinancierd.
Oudere werknemers
In het akkoord zijn ook afspraken gemaakt over minder werken voor oudere werknemers. Het bestaande generatiepact is met twee jaar verlengd tot en met 31 december 2024. In het pact staat onder meer dat het mogelijk is na het zestigste levensjaar nog voor 50% te werken, met behoud van de gehele pensioenopbouw en 77 tot 90% van het loon, afhankelijk van de hoogte van het huidige salaris.
Theo Henrar
De Werknemers van Tata Steel, de ondernemingsraad en de vakbonden en de ondernemingsraad van Tata Steel Nederland hebben lange tijd in onmin geleefd met de Europese en Indiase directie van Tata Steel. De ergernis bij de werknemers bereikte een climax toen directievoorzitter Theo Henrar in mei plotseling vertrok. ‘Ontslagen’, oordeelden de centrale ondernemingsraad en de werknemers, omdat hij zich zou hebben verzet tegen reorganisatieplannen. De cor dreigde de Europese en Indiase directie vervolgens met een rechtszaak indien de raad weer zou worden gepasseerd bij de aanstelling van een opvolger van Henrar.
Grote vraagtekens over de aansturing van Tata Steel
De gang van zaken en de manier waarop het onderhandelingsproces is verlopen doet grote vraagtekens rijzen over de aansturing van Tata Steel in Europees verband, zegt CNV-onderhandelaar Peter Böeseken. ‘Daar maken we ons grote zorgen over’.
De ondernemingsraad en de bonden zijn tevreden over het akkoord. De bonden zeggen het akkoord zo snel mogelijk aan de leden te zullen voorleggen.
Lees ook:
- Cor dreigt Tata Steel met rechtsgang bij opvolging Henrar
- Topman Tata Steel vertrekt, cor zegt vertrouwen op
- Cor houdt Tata Steel aan afspraken werkgelegenheid
De online-trainingen van ORnet Academy
Om de or ook in deze bijzondere tijden te ondersteunen, biedt ORnet Academy online trainingen aan. Zo kun je je als or-lid vanuit je huis blijven ontwikkelen! Bekijk ons aanbod van online trainingen.
Met de kennisbank OR in de praktijk heb je altijd toegang tot een schat aan tools, adviezen en artikelen voor een succesvolle uitoefening van je or-werk. Probeer het een maand, voor maar 10 euro!
Geef een antwoord