De ondernemingsraad van bandenproducent Apollo-Vredestein in Enschede weigert in te gaan op de adviesaanvraag van de directie, zolang deze vasthoudt aan het ontslag van 686 werknemers. De directie vroeg de or uiterlijk 7 juli een reactie te geven op zijn tweede adviesaanvraag. Maar volgens de or liggen er nog tal van onbeantwoorde vragen. Inmiddels is de complete top van Apollo-Vredestein opgestapt.
Door Loek Kusiak
‘We komen er niet uit zolang wij geen inzage krijgen in het businessplan van de directie en ons alternatieve plan wordt afgewezen. Het vertrouwen is beneden nul. Er wordt niet naar ons geluisterd. ‘Vertrouw ons nou maar,’ is de enige reactie van de werkgever. Maar wij vrezen dat de Indiase directie van Apollo Tyres van dochter Vredestein een sterfhuis wil maken,’ vat or-secretaris Martin Schulte de situatie samen.
- Tip! Job Hoogendoorn (Erasmus Orcentre) verzorgt een masterclass Or & strategie van de organisatie op 22 september. Schrijf je nu in!
‘Fabriek is sinds 2014 financieel leeggetrokken’
Apollo-Vredestein wil in Enschede 686 van de 1100 banen schrappen; het oorspronkelijke plan ging uit van 750 te schrappen arbeidsplaatsen. Dit onder meer omdat de productie van goedkope autobanden wordt overgedragen aan een fabriek in Hongarije, die daar in 2017 met bijna 100 miljoen euro staatssteun is gebouwd.
Daarna heeft de top volgens de or steeds meer werk vanuit Nederland overgeheveld naar Hongarije. Schulte: ‘De fabriek in Enschede heeft jaren winst gedraaid, maar is sinds 2014 financieel leeggetrokken.’
Ondernemingsraad presenteerde alternatief overlevingsplan
De or is ook verbolgen over de afwijzing door de directie van een overlevingsplan dat de or samen met adviseurs van bureau Berenschot in mei van dit jaar presenteerde. In het alternatieve plan blijft de fabriek twee miljoen autobanden voor personenwagens produceren, evenals een bepaald volume aan tractorbanden en de zogeheten Spacemaster, een door Vredestein zelf ontwikkeld reservewiel voor luxe-auto’s. Daarvan worden er nu jaarlijks 540.000 in Enschede gemaakt, maar dat moet volgens de directie terug naar 60.000.
Het plan van de or is volgens de directie niet levensvatbaar omdat het zou leiden tot een negatieve cashflow. In Enschede zou volgens de directie nu al 70% van de banden voor personenwagens met verlies worden geproduceerd.
Verkeerde cijfers gebruikt?
‘Bij de opstelling van ons alternatieve plan,’ reageert Schulte, ‘was behalve Berenschot ook het management van Vredestein betrokken, dat veel cijfers heeft aangeleverd. Nu zegt de directie opeens, kennelijk omdat de uitkomst haar niet bevalt, dat Berenschot de verkeerde cijfers heeft gebruikt. Berenschot wordt zwart gemaakt. Kijk, wij zien ook wel dat er in Enschede iets moet gebeuren om concurrerend te blijven, maar blijf dan wel eerlijk en zet ons niet het pistool op het hoofd.’
Sociaal plan verlengen
Een ander strijdpunt betreft de verlenging van het sociaal plan dat jaren geleden met de vakbonden is overeengekomen, maar in 2020 afloopt. Schulte: ’Dat plan is nu nog financieel aantrekkelijk, maar werknemers die na 2020 overtollig worden, zullen er niet van profiteren en op de WW terugvallen.
Daarom willen we dat de directie het sociaal plan tot 2025 verlengt, maar die toezegging wil de directie niet doen. Om dat plan te financieren heeft de bank het businessplan van de directie nodig, maar de or krijgt op de vraag om dat businessplan ook te mogen inzien een “nee”.’
Gedwongen ontslagen: adviesrecht
Naar verwachting vallen de eerste gedwongen ontslagen in 2021. Bij ontslag om bedrijfseconomische redenen heeft de ondernemingsraad adviesrecht. Het UWV neemt een ontslagaanvraag niet eens in behandeling als de or, zoals in het geval van Apollo-Vredestein, nog geen advies heeft uitgebracht. ‘Tot zover is ons advies negatief,’ aldus or-secretaris Schulte, ‘waarbij we een gang naar de Ondernemingskamer nog steeds willen voorkomen. Maar die stap lijkt onvermijdelijk indien men weigert naar ons te luisteren en essentiële informatie over onze toekomst ontbreekt.’
Complete top stapt op
Dinsdag 7 juli werd bekend dat de complete top van Apollo-Vredestein in Enschede overstapt naar de Twentsche Kabelfabriek (TKF) in Haaksbergen. Locatiedirecteur Jeroen Wilbers van Apollo-Vredestein stapt volgens RTV Oost per 1 september op. ‘Dit is inderdaad een verlies voor Apollo Vredestein, maar we kunnen zijn beslissing alleen maar respecteren en hem het beste wensen’, schrijft het bedrijf in een intern bericht.
Behalve Wilbers vertrekken ook Jochem Overdijk (hoofd HR) en Ron Peeks (hoofd industrialisatie) naar TKF. Apollo Vredestein zegt binnenkort bekend te maken wie Wilbers opvolgt.
Lees ook:
- Reorganisatie?! Handvatten voor de ondernemingsraad
- Sociaal plan: hoe ver reikt de invloed van de or?
- De regels en bijzonderheden van de adviesprocedure
Masterclass: Or & strategie van de organisatie
In samenwerking met het Erasmus OR Centre organiseert OR/opleidingen een reeks masterclasses, die elk een strategisch thema hebben.
De masterclasses bieden essentiële kennis waarmee de or zich verder kan ontwikkelen:
OR & strategie van de organisatie, 22 september 2020
En ook:
OR & financiële en operationele gezondheid van de organisatie, 13 oktober 2020
OR & HR-strategie van de organisatie, 29 oktober 2020
OR & agile werken, 4 juni 2020
Geef een antwoord