Door de coronacrisis is 80% van de oproepkrachten zijn baan kwijt of sterk in uren teruggevallen. Dat blijkt uit onderzoek van FNV onder duizend flexwerkers, gecombineerd met cijfers van het UWV. FNV wil meer zekerheid voor flexwerkers.
Van de uitzendkrachten is 30% tijdens de coronacrisis zijn baan kwijtgeraakt. “In totaal gaat het om zo’n 775.000 flexwerkers die soms jarenlang geen zekerheid op werk en inkomen hebben en er in tijden van crisis als eerste uitvliegen”, aldus de vakbond.
- Tip! Met de kennisbank OR in de praktijk heb je altijd toegang tot een schat aan tools, adviezen en artikelen voor een succesvolle uitoefening van je or-werk. Nu met vrij toegankelijk Coronavirusdossier.
Zwakste schouders vangen grootste klappen op
Zakaria Boufangacha, arbeidsvoorwaardencoördinator bij FNV, vindt het een wake-upcall: “Wij willen af van een arbeidsmarkt waarbij de zwakste schouders de grootste klappen opvangen. Na de laatste crisis van 2009 zagen we dat werkgevers massaal hun toevlucht zochten tot flex. Nu zien we de gevolgen. Werkgevers lozen massaal deze harde werkers, terwijl de noodregelingen van de overheid gericht zijn op behoud van werk en inkomen.”
Vaste baan weer de norm
De flexibele arbeidsmarkt moet van FNV flink op de schop en vaste banen moeten weer de norm worden. Flexwerkers – onder wie uitzendkrachten – moeten alleen bij pieken en ziekte worden ingezet. “Oproepkrachten, in dienst bij een werkgever, moeten kunnen rekenen op de zekerheid van een minimum aantal uren. Zekerheid is geen luxe, maar noodzaak.” Uit het onderzoek van FNV blijkt ook dat 50% van de oproepkrachten geen vangnet heeft als werk en inkomen wegvallen.
Explosie van oproepkrachten
Het aantal oproepkrachten is de laatste 17 jaar meer dan verdubbeld, stipt FNV aan. Die stijging moet stoppen, is het pleidooi. Daarnaast zit 80% van de uitzendkrachten in de eerste fase van 78 weken waarin ze nauwelijks zekerheid van werk en inkomen hebben. “Van de uitzendkrachten die de afgelopen maanden hun baan verloren had maar liefst 29% geen enkel vangnet.” De eerste fase zou moeten worden verkort tot 26 weken, aldus Boufangacha. “Van de uitzendkrachten die de afgelopen drie maanden hun werk hebben verloren zit het merendeel in de onzekere fase. De FNV wordt hierin gesteund door de aanbevelingen van de commissie Borstlap eerder dit jaar om die onzekere fase te maximeren op een half jaar.”
Twee op de drie uitzendkrachten wil liever een vaste baan, bleek onlangs uit onderzoek van het ministerie van SZW. FNV pleitte eerder voor een verbod op afspraken over flexwerk in cao’s.
Wees goed voorbereid! Met de kennisbank OR in de praktijk heb je altijd toegang tot een schat aan tools, adviezen en artikelen voor een succesvolle uitoefening van je or-werk, met juridische tips en toelichtingen over de meest voorkomende or-zaken. Nu met vrij toegankelijk Coronavirusdossier.
Geef een antwoord