Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is de afgelopen maand in gesprek gegaan met verschillende stakeholders om te onderzoeken hoe Nederlanders veiliger en gezonder kunnen werken in de toekomst. Een van die gesprekken ging over het belang van kennis over arbeidsrisico’s en methoden en ideeën om deze risico’s aan te pakken. “Met meer kennis hierover kan namelijk het aantal arbeidsongevallen en beroepsziekten worden verminderd in de toekomst.”
De focusgroep over kennis werd georganiseerd in het kader van de Arbovisie 2040. Deelnemers waren Long Alliantie Nederland (LAN), VU MC, TNO, RIVM, OVAL, VHP, Volandis, SZW en de Inspectie SZW. Onderwerp van gesprek was onder meer het verbeteren van kennis over gezond en veilig werken in de toekomst.
Tip! Bestel het Praktijkboek arbeidsomstandigheden 2020 nu met Summersale-korting
Kennis meer doelgroepspecifiek, toegankelijk en praktisch toepasbaar
De kennisontwikkeling over arbeidsrisico’s moet beter aansluiten op de verschillende kennisbehoeften van specifieke doelgroepen, zoals het mkb en zzp’ers, vinden de groepsdeelnemers. Werknemers, kleine bedrijven en zzp’ers worden nog niet voldoende worden bereikt met de juiste kennis en de kennis is vaak niet voldoende toepasbaar in de praktijk. “Bijvoorbeeld op het gebied van gevaarlijke stoffen dient de kennisdeling laagdrempeliger en begrijpelijker te worden.”
Kloof tussen kennis en gedrag
Verder is kennisimplementatie een belangrijke opdracht voor de toekomst. “Dit kan bijvoorbeeld door meer gebruik te maken van technologische innovaties (zoals interactieve apps, e-learnings, safe-by-design, self-monitoring met wearables), meer focus op de gedragscomponent te leggen en het beleid op het gebied van de arbocatalogi en RI&E aan te scherpen.”
Meer samenwerking gewenst
Er is meer samenwerking en kennisuitwisseling gewenst tussen de reguliere en de bedrijfszorgverlening. “Ook is het belangrijk om al vroeg te beginnen met bewustwording en kennisoverdracht, bijvoorbeeld door kennis over gezond en veilig werken te integreren in de beroepsopleiding. Daarnaast noemden de deelnemers het belang van netwerkstructuren, waarin verschillende expertises en deskundigen samen worden gebracht om kennis uit te wisselen.” Er moet ook meer aandacht komen voor het onderzoeken of kennis ook toepasbaar is in de praktijk, door pilots en actieonderzoek.
Ook or praat mee over Arbovisie
In het kader van het project Arbovisie 2040, dat een toekomstvisie op het gebied van arbobeleid moet opleveren, zaten ook werkgevers (AWVN), werknemers (FNV), preventiemedewerkers (BvAA/platform inPreventie) en ondernemingsraden (SBI Formaat) bij elkaar om te praten over de invulling van een goed arbo- en verzuimbeleid.
Meer interne deskundigheid
In dat gesprek werd dieper ingegaan op de inrichting van deskundige ondersteuning in Nederland. Daaruit kwam naar voren dat er behoefte is aan meer interne deskundigheid en kennis op branche- en bedrijfsniveau, zoals kennis van de belangrijkste arbeidsrisico’s. Er is bijvoorbeeld behoefte aan meer praktische uitwerking en een betere afstemming van de rol van de preventiemedewerker op de bedrijfsomvang. “Deze moetvooral een regierol innemen, en minder een expertrol. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de preventiemedewerker zorgt dat de juiste (externe) deskundigen worden aangehaakt en ingezet, waardoor hij of zij daarin een signaleringsfunctie vervult.”
Persoonlijk arbobudget
Ook in deze focusgroep ging het in het kader van Arbovisie 2040 om het vergroten van de kennis over gezond en veilig werken. “Werkgevers spelen hierin een belangrijke rol, door voorlichting en interne opleidingen aan te bieden. Het idee werd ook geopperd om een persoonlijk arbobudget voor alle werkenden in te stellen.”
Externe deskundigheid
De visie voor de toekomst is dat alle bedrijven beschikken over de benodigde externe deskundigheid om gezond en veilig te kunnen werken. Met name in het mkb en onder zzp’ers komt het voor dat de externe deskundige ondersteuning ontbreekt. Bij de toekomstige inrichting van deze ondersteuning is het ook belangrijk dat de adviezen van de externe kerndeskundigen praktisch bruikbaar en minder vrijblijvend zijn.
Praktijkboek arbeidsomstandigheden 2020: nu met Summersale-korting
Het Praktijkboek Arbeidsomstandigheden ondersteunt werknemers, ondernemingsraden en VGW(M)-commissies bij hun inzet voor betere arbeidsomstandigheden. Dit boek biedt praktische en leesbare informatie die meteen toe te passen is. Bestel hier jouw exemplaar!
Geef een antwoord